Ο Ai Weiwei ποζάρει σαν τον μικρό Aylan σε παραλία της Λέσβου

Ο Ai Weiwei ποζάρει σαν τον μικρό Aylan σε παραλία της Λέσβου Facebook Twitter
2
Ο Ai Weiwei ποζάρει σαν τον μικρό Aylan σε παραλία της Λέσβου Facebook Twitter

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei, που βρίσκεται στην Μυτιλήνη, έκλεισε τα μάτια του και ξάπλωσε μπρούμυτα σε μια  παραλία του νησιού αναπαριστώντας τον μικρό Aylan Kurdi- το τρίχρονο αγόρι από τη Συρία του οποίου το νεκρό κορμάκι που ξεβράστηκε σε μια τουρκική ακτή.

Ο φωτογράφος του γνωστού Κινέζου εικαστικού, που εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο νησί επιχειρώντας σε ακτές όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες, απαθανάτισε το στιγμιότυπο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό India Today και το οποίο πρωταγωνιστεί σε μια έκθεση στην Ινδία με τίτλο "The Artists" αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Ai Weiwei και η ομάδα του "μας βοήθησαν ενεργά να στήσουμε την φωτογραφία" λέει ο Rohit Chawla, φωτογράφος στο India Today, που ταξίδεψε μέχρι τη Λέσβο. "Είμαι σίγουρος πως δεν ήταν πολύ άνετο να ξαπλώνεις έτσι πάνω στα βότσαλα. Αλλά το "απαλό βραδινό φως έπεφτε πάνω στο πρόσωπό του όταν ξάπλωσε κάτω" σημειώνει.

Η ουρά των φιλότεχνων και των ιδιοκτητών γκαλερί μπροστά στην ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι πρωτοφανής, λένε οι διοργανωτές της Art Fair. 

"Πρόκειται για μια εμβληματική εικόνα γιατί είναι πολύ ανθρώπινη, πολιτική και περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη όπως ο Ai Weiwei" σχολιάζει ο Sandy Angus, συνιδιοκτήτης της Art Fair. "Η εικόνα σε στοιχειώνει και αντιπροσωπεύει ολόκληρη την προσφυγική κρίση και την απελπισία των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους για ένα καλύτερο μέλλον" προσθέτει.

"Όταν του είπα να συναντηθούμε στο studio, o Ai Weiwei μου απάντησε, 'η ακτή είναι το στούντιό μου'" λέει ο Gayatri Jayaraman, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, ο οποίος και πήρε τη συνέντευξη στον Κινέζο καλλιτέχνη. 

Ο ίδιος θυμάται πως ο Ai στεκόταν στην ακτή περιμένοντας τις βάρκες που έφταναν γεμάτες πρόσφυγες για τους βοηθήσει καθώς θα κατέβαιναν. Ταυτόχρονα συνέλεγε και πλαστικά κομμάτια από τις βάρκες για μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που ετοιμάζει. 

"Είναι τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης, αλλά για μένα είναι κάτι σαν τον Mahatma Gandhi" λέει ο Jayaraman. "Είναι πολύ ζεστός και ταπεινός, αλλά η ίδια του η παρουσία εκεί σε όλη αυτήν την κατάσταση της άφιξης των κουρασμένων, βρεγμένων και κρυωμένων προσφύγων ήταν κολοσσιαία. Και πολύ πολιτική" καταλήγει. 

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM
UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM