Νέο ρεκόρ για έργο του Μαγκρίτ που αναμένεται να πωληθεί πάνω από 50 εκατ. λίρες

Νέο ρεκόρ για έργο του Μαγκρίτ που αναμένεται να πωληθεί πάνω από 50 εκατομμύρια λίρες Facebook Twitter
Ρενέ Μαγκρίτ (1898-1967), L’ami intime, 1958. © Christie’s London
0

Μια δημοπρασία που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα του Σουρεαλιστικού Μανιφέστου, το οποίο έγραψε ο Αντρέ Μπρετόν το 1924 αναμένεται να δημιουργήσει νέο ρεκόρ για ένα έργο του Ρενέ Μαγκρίτ.

Στις 7 Μαρτίου, στο «The Art of the Surreal Evening Sale» στον οίκο Christie's στο Λονδίνο, εμφανίζεται και δημοπρατείται το έργο L'ami intime (O στενός φίλος), ένα από τα καλύτερα και από τα λίγα παραδείγματα που έχουν απομείνει σε ιδιωτικά χέρια με κυρίαρχη φιγούρα του άνδρα με καπέλο μπόουλερ.

Το μπόουλερ ήταν ένα δημοφιλές καπέλο όταν ο Ρενέ Μαγκρίτ μεγάλωνε, στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και είχε γίνει ένα τυπικό αξεσουάρ από όλες τις τάξεις των Eυρωπαίων ανδρών.

Ο άντρας με καπέλο μπόουλερ θα γινόταν ένα από τα πιο διάσημα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα του καλλιτέχνη, που υιοθετήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 έως τον θάνατό του το 1967.

Νέο ρεκόρ για έργο του Μαγκρίτ που αναμένεται να πωληθεί πάνω από 50 εκατομμύρια λίρες Facebook Twitter
Ρενέ Μαγκρίτ, L’Empire des lumieres, 1961. © Sotheby’s London

Ενώ όλα τα έργα των σουρεαλιστών που δημοπρατούνται την ίδια βραδιά -ανάμεσά τους και άλλα έργα του Μαγκρίτ έχουν τιμές εκτίμησης έως πέντε εκατομμύρια λίρες το L'ami intime κάνει τη διαφορά με τιμή εκτίμησης 30 έως 50 εκατομμύρια λίρες. Το προηγούμενο έργο του Μαγκρίτ που είχε σπάσει κάθε ρεκόρ πώλησης ήταν το «L'empire des lumières» (H αυτοκρατορία του φωτός) που πουλήθηκε για 59,4 εκατομμύρια λίρες από τους Sotheby's το 2022.

Η εικόνα δείχνει έναν άντρα με καπέλο μπόουλερ, που φαίνεται από πίσω, να στέκεται σε ένα μπαλκόνι, κοιτάζοντας ένα ηλιόλουστο τοπίο. Μια μπαγκέτα και ένα ποτήρι νερό εμφανίζονται πίσω από την πλάτη του, που φαινομενικά αιωρούνται. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το έργο προσφέρει μια συγχώνευση τριών καλλιτεχνικών ειδών - φιγούρα, τοπίο και νεκρή φύση - με τη σουρεαλιστική ανατροπή ότι τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τη νεκρή φύση φαίνεται να αψηφούν τη βαρύτητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν επρόκειτο να βάλει τίτλους στους πίνακές του, ο καλλιτέχνης στρεφόταν συχνά σε φίλους του ποιητές για να σκεφτούν κάποιον μετά την ολοκλήρωση μιας εικόνας. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο L'ami intime, υπάρχει ελάχιστη προφανής σχέση μεταξύ εικόνας και τίτλου.

Νέο ρεκόρ για έργο του Μαγκρίτ που αναμένεται να πωληθεί πάνω από 50 εκατομμύρια λίρες Facebook Twitter
Ο Μαγκρίτ φωτογραφίζεται μπροστά στο L’ami intime. © Estate of Eddy Novarro.

Ο Μαγκρίτ που έζησε μια αστική ζωή σε ένα προάστιο των Βρυξελλών και φωτογραφιζόταν με ένα αντίστοιχο καπέλο δημιούργησε μια σειρά από σημαντικά έργα με θέματα με καπέλο μπόουλερ όπως το Le bouquet tout fait (Έτοιμο μπουκέτο) που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα και La boîte de Pandore (Κουτί της Πανδώρας) στη συλλογή της Γκαλερί Τέχνης του Πανεπιστημίου Yale.

Εμφανιζόμενο σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, το L’ami intime προέρχεται από την αξιόλογη σουρεαλιστική συλλογή των Gilbert και Lena Kaplan. Ο Kaplan ήταν ο ιδρυτής του χρηματοοικονομικού περιοδικού Institutional Investor και στη συνέχεια έγινε ένας πολύ σεβαστός μελετητής και μαέστρος της μουσικής του Μάλερ. Με τη σύζυγό του ήταν ένθερμοι θαυμαστές και συλλέκτες της τέχνης του Μαγκρίτ. Το έργο εκτέθηκε για τελευταία φορά το 1998, στο Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique στις Βρυξέλλες, σε μια αναδρομική έκθεση του έργου του Μαγκρίτ.

Με πληροφορίες από Christie’s

Νέο ρεκόρ για έργο του Μαγκρίτ που αναμένεται να πωληθεί πάνω από 50 εκατομμύρια λίρες Facebook Twitter
Ρενέ Μπαγκρίτ, Le bouquet tout fait, 1957. © Nakanoshima Museum of Art, Osaka
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM