Νέο πάρκο απολιθωμένων δέντρων στη Μυτιλήνη: Τα ίχνη μιας ηφαιστειακής έκρηξης & ο γιγάντιος κορμός μιας σεκόιας

Μυτιλήνη: Νέο πάρκο απολιθωμένων δέντρων γιγάντιο κορμό σεκόιας Facebook Twitter
0

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργάνωσε την πρώτη εκδήλωση παρουσίασης του νέου πάρκου απολιθωμάτων στο δυτικό τμήμα του νησιού, στη θέση Φυλάκιο.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες θέσεις απολιθωμάτων που έχουν ήδη αναδειχθεί κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου και η οποία καθίσταται πλέον προσβάσιμη στο κοινό.

Ο διευθυντής του Μουσείου και επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τα νέα ευρήματα.

Στο Φυλάκιο «δεσπόζει ένας ιστάμενος απολιθωμένος κορμός με το ριζικό του σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. Οι ρίζες του έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση και φαίνονται να διεισδύουν στο παλαιοέδαφος. Η θέση αυτή αποτελεί τμήμα ενός χαρακτηριστικού ορίζοντα καταστροφής ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από μια βίαιη ηφαιστειακή έκρηξη. Η έκρηξη προκάλεσε την έξοδο μεγάλων ποσοτήτων στάχτης και πυροκλαστικών υλικών τα οποία σκέπασαν το δάσος της εποχής εκείνης».

Ο ορίζοντας αυτός είναι πλούσιος σε απολιθώματα φύλλων και κλαδίσκων και σήμερα αποτελεί ένα εμβληματικό γέωτοπο.

Μυτιλήνη: Νέο πάρκο απολιθωμένων δέντρων γιγάντιο κορμό σεκόιας Facebook Twitter

«Λίγο πιο πέρα», συνέχισε ο κ. Ζούρος, «συναντάται το κατώτερο τμήμα ενός γιγάντιου κορμού σεκόιας με εντυπωσιακά πορφυρά χρώματα. Ο κορμός ξεριζώθηκε και έσπασε από την βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων και σήμερα στη θέση Φυλάκιο διασώζεται τμήμα του κορμού και του ριζικού συστήματος στο νότιο τμήμα του πάρκου».

«Ένα σύμπλεγμα από μεγάλους και μικρότερους κορμούς κωνοφόρων δένδρων πιθανότατα πευκωδών έχουν παρασυρθεί από μια μεγάλη ροή λάσπης και μεγάλων αποστρογυλλωμένων ογκόλιθων λάβας, ενδεικτικό της μεγάλης καταστροφής που ακολούθησε την ηφαιστειακή έκρηξη. Στα πρανή της θέσης διακρίνονται ορίζοντες παλαιοεδάφους, με το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα, τους οποίους σκεπάζουν διαδοχικοί ορίζοντες στάχτης και πυροκλαστικών υλικών. Ένας απολιθωμένος κορμός, ιστάμενος στη φυσική του θέση φαίνεται να έζησε δύο διαφορετικά καταστροφικά γεγονότα. Στο πρώτο επιβίωσε και συνέχισε την ανάπτυξη του ενώ το δεύτερο πιο βίαιο, φαίνεται ότι οδήγησε στην αποκοπή του κορμού και στο τέλος της ανάπτυξης του».

Στην ίδια απολιθωματοφόρα θέση διακρίνονται όρθιοι και πεσμένοι απολιθωμένοι κορμοί καρποφόρων δένδρων. Χαρακτηριστικές είναι οι βαλανιδιές που βρέθηκαν αποκομμένες και παρασυρμένες από την βιαιότητα των λασποροών που απέκοψαν τα δένδρα από την αρχική τους θέση. Συναντώνται επίσης στην ιδία θέση σε μεγάλο αριθμό κανελόδενδρα και δαφνίδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ορίζοντα οι κορμοί των δένδρων έχουν διαφορετικό προσανατολισμό που δείχνει την διεύθυνση της λασποροής.

Η Θέση Φυλάκιο αποτελεί την πρώτη μιας σειρά 15 θέσεων που πρόκειται να αναδεχθούν και να καταστούν επισκέψιμες κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Οι θέσεις αυτές αποκαλύπτουν πληροφορίες για την σύνθεση αλλά και τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου δάσους. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο που παρουσιάζει στον επισκέπτη άγνωστες πτυχές της ιστορίας της δημιουργίας αυτού του ιδιαίτερου μνημείου της φύσης.

Ένα μνημείο που διατηρεί τη μνήμη των υποτροπικών οικοσυστημάτων της Αιγηίδας που αναπτύσσονταν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή του σημερινού Αιγαίου.

«Πρόκειται για διαφορετικά επάλληλα δάση που απολιθώθηκαν εξ' αιτίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και διατηρήθηκαν μέσα στις στάχτες και τα ηφαιστειογενή πετρώματα εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια» κατέληξε ο κ. Ζούρος.

Η θέση Φυλάκιο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά από τον οικισμό του Σιγρίου, περιλαμβάνει έκταση 3,5 στρεμμάτων η οποία έχει περιφραχθεί, έχουν κατασκευαστεί ειδικοί διάδρομοι πρόσβασης στα απολιθώματα και τοιχία προστασίας των απολιθωμάτων. Τα έργα ανάδειξης της θέσης χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του υποέργου 2 «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωματοφόρων θέσεων από την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κουίρ μνήμη του Λόρκα πάει στα Όσκαρ με το «La bola negra»

Πολιτισμός / Η κουίρ μνήμη του Λόρκα πάει στα Όσκαρ με το «La bola negra»

Η Ισπανία επέλεξε το La bola negra των Χαβιέρ Κάλβο και Χαβιέρ Αμπρόσι για να τη διεκδικήσει μια θέση στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Το βραβευμένο στις Κάννες κουίρ έπος συνδέει τρεις ανδρικές ζωές, σχεδόν έναν αιώνα ισπανικής ιστορίας και την κληρονομιά του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Πατρίσιο Γκουσμάν, ο άνθρωπος που δεν άφησε τη Χιλή να ξεχάσει

Πολιτισμός / Πέθανε ο Πατρίσιο Γκουσμάν, ο άνθρωπος που δεν άφησε τη Χιλή να ξεχάσει

Ο Χιλιανός ντοκιμαντερίστας, δημιουργός της εμβληματικής Μάχης της Χιλής και του Νοσταλγώντας το φως, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 85 ετών. Για περισσότερο από μισό αιώνα επέστρεφε ξανά και ξανά στο ίδιο θέμα: τη μνήμη μιας χώρας που πάλεψε με όσα είχε ζήσει και με όσα προσπάθησε να ξεχάσει
THE LIFO TEAM
Το διεθνές σινεμά στηρίζει τους δημιουργούς του NAZA μετά τις απειλές για αφαίρεση υπηκοότητας

Πολιτισμός / Το διεθνές σινεμά στηρίζει τους δημιουργούς του NAZA μετά τις απειλές για αφαίρεση υπηκοότητας

Μετά τη βράβευσή του στη Βενετία, το ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Άμπραχαμ και Ρέιτσελ Σορ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ και κύμα στήριξης από μεγάλα φεστιβάλ και δημιουργούς.
THE LIFO TEAM
Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει τελικά τις φωτογραφίες της Ταπισερί της Μπαγιέ

Πολιτισμός / Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει τελικά τις φωτογραφίες της Ταπισερί της Μπαγιέ

Μόλις μία ημέρα μετά το άνοιγμα της έκθεσης, οι κανόνες άλλαξαν: οι επισκέπτες δεν μπορούν πλέον να φωτογραφίζουν την Ταπισερί της Μπαγιέ, παρότι την προηγουμένη η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι η φωτογράφιση επιτρεπόταν.
THE LIFO TEAM
Το GQ φωτογραφίζει ξανά τον Τομ Κρουζ ως ερωτικό είδωλο — είκοσι χρόνια μετά

Πολιτισμός / Ο Τομ Κρουζ ποζάρει με ανοιχτό πουκάμισο στο GQ και γίνεται χαμός

Είκοσι χρόνια μετά το προηγούμενο εξώφυλλό του στο περιοδικό, ο ηθοποιός επιστρέφει με μια από τις πιο απροκάλυπτα σέξι φωτογραφήσεις του εδώ και χρόνια λίγο πριν από το Digger του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου βγει στις αίθουσες.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ πάει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Τόκιο με πέντε ταινίες για τον εκτοπισμό

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ πάει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Τόκιο με πέντε ταινίες για τον εκτοπισμό

Η ηθοποιός θα παρουσιάσει στην Ιαπωνία τις πέντε πρώτες μικρού μήκους ταινίες που δημιουργήθηκαν με τη στήριξη του Displacement Film Fund και θα συζητήσει με τους σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Shahrbanoo Sadat.
THE LIFO TEAM
Κατρίν Ρινζέρ: Πέθανε η γυναίκα που έκανε τους Rita Mitsouko να μην μοιάζουν με κανέναν

Πολιτισμός / Κατρίν Ρινζέρ: Πέθανε η γυναίκα που έκανε τους Rita Mitsouko να μην μοιάζουν με κανέναν

Από το «Marcia Baïla» και τον Jean Paul Gaultier μέχρι τη θρυλική σύγκρουση με τον Gainsbourg και τη ζωή μετά τον Φρεντ Σισέν, η τραγουδίστρια άφησε πίσω της μια από τις πιο ασυνήθιστες διαδρομές της γαλλικής ποπ.
THE LIFO TEAM
ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΠΑΤΟΦΑΦΟΙ

Πολιτισμός / Βαν Γκογκ: Mετά από 40 χρόνια παρουσιάζονται όλοι οι πίνακες από τη συλλογή Κρέλερ-Μίλερ

Ο ζωγράφος συγκαταλέγεται στους πιο σπουδαίους και παραγωγικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, έχοντας δημιουργήσει περίπου 900 πίνακες στη διάρκεια της σύντομης καριέρας του
THE LIFO TEAM