Νέο πάρκο απολιθωμένων δέντρων στη Μυτιλήνη: Τα ίχνη μιας ηφαιστειακής έκρηξης & ο γιγάντιος κορμός μιας σεκόιας

Μυτιλήνη: Νέο πάρκο απολιθωμένων δέντρων γιγάντιο κορμό σεκόιας Facebook Twitter
0

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργάνωσε την πρώτη εκδήλωση παρουσίασης του νέου πάρκου απολιθωμάτων στο δυτικό τμήμα του νησιού, στη θέση Φυλάκιο.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες θέσεις απολιθωμάτων που έχουν ήδη αναδειχθεί κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου και η οποία καθίσταται πλέον προσβάσιμη στο κοινό.

Ο διευθυντής του Μουσείου και επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τα νέα ευρήματα.

Στο Φυλάκιο «δεσπόζει ένας ιστάμενος απολιθωμένος κορμός με το ριζικό του σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. Οι ρίζες του έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση και φαίνονται να διεισδύουν στο παλαιοέδαφος. Η θέση αυτή αποτελεί τμήμα ενός χαρακτηριστικού ορίζοντα καταστροφής ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από μια βίαιη ηφαιστειακή έκρηξη. Η έκρηξη προκάλεσε την έξοδο μεγάλων ποσοτήτων στάχτης και πυροκλαστικών υλικών τα οποία σκέπασαν το δάσος της εποχής εκείνης».

Ο ορίζοντας αυτός είναι πλούσιος σε απολιθώματα φύλλων και κλαδίσκων και σήμερα αποτελεί ένα εμβληματικό γέωτοπο.

Μυτιλήνη: Νέο πάρκο απολιθωμένων δέντρων γιγάντιο κορμό σεκόιας Facebook Twitter

«Λίγο πιο πέρα», συνέχισε ο κ. Ζούρος, «συναντάται το κατώτερο τμήμα ενός γιγάντιου κορμού σεκόιας με εντυπωσιακά πορφυρά χρώματα. Ο κορμός ξεριζώθηκε και έσπασε από την βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων και σήμερα στη θέση Φυλάκιο διασώζεται τμήμα του κορμού και του ριζικού συστήματος στο νότιο τμήμα του πάρκου».

«Ένα σύμπλεγμα από μεγάλους και μικρότερους κορμούς κωνοφόρων δένδρων πιθανότατα πευκωδών έχουν παρασυρθεί από μια μεγάλη ροή λάσπης και μεγάλων αποστρογυλλωμένων ογκόλιθων λάβας, ενδεικτικό της μεγάλης καταστροφής που ακολούθησε την ηφαιστειακή έκρηξη. Στα πρανή της θέσης διακρίνονται ορίζοντες παλαιοεδάφους, με το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα, τους οποίους σκεπάζουν διαδοχικοί ορίζοντες στάχτης και πυροκλαστικών υλικών. Ένας απολιθωμένος κορμός, ιστάμενος στη φυσική του θέση φαίνεται να έζησε δύο διαφορετικά καταστροφικά γεγονότα. Στο πρώτο επιβίωσε και συνέχισε την ανάπτυξη του ενώ το δεύτερο πιο βίαιο, φαίνεται ότι οδήγησε στην αποκοπή του κορμού και στο τέλος της ανάπτυξης του».

Στην ίδια απολιθωματοφόρα θέση διακρίνονται όρθιοι και πεσμένοι απολιθωμένοι κορμοί καρποφόρων δένδρων. Χαρακτηριστικές είναι οι βαλανιδιές που βρέθηκαν αποκομμένες και παρασυρμένες από την βιαιότητα των λασποροών που απέκοψαν τα δένδρα από την αρχική τους θέση. Συναντώνται επίσης στην ιδία θέση σε μεγάλο αριθμό κανελόδενδρα και δαφνίδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ορίζοντα οι κορμοί των δένδρων έχουν διαφορετικό προσανατολισμό που δείχνει την διεύθυνση της λασποροής.

Η Θέση Φυλάκιο αποτελεί την πρώτη μιας σειρά 15 θέσεων που πρόκειται να αναδεχθούν και να καταστούν επισκέψιμες κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Οι θέσεις αυτές αποκαλύπτουν πληροφορίες για την σύνθεση αλλά και τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου δάσους. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο που παρουσιάζει στον επισκέπτη άγνωστες πτυχές της ιστορίας της δημιουργίας αυτού του ιδιαίτερου μνημείου της φύσης.

Ένα μνημείο που διατηρεί τη μνήμη των υποτροπικών οικοσυστημάτων της Αιγηίδας που αναπτύσσονταν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή του σημερινού Αιγαίου.

«Πρόκειται για διαφορετικά επάλληλα δάση που απολιθώθηκαν εξ' αιτίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και διατηρήθηκαν μέσα στις στάχτες και τα ηφαιστειογενή πετρώματα εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια» κατέληξε ο κ. Ζούρος.

Η θέση Φυλάκιο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά από τον οικισμό του Σιγρίου, περιλαμβάνει έκταση 3,5 στρεμμάτων η οποία έχει περιφραχθεί, έχουν κατασκευαστεί ειδικοί διάδρομοι πρόσβασης στα απολιθώματα και τοιχία προστασίας των απολιθωμάτων. Τα έργα ανάδειξης της θέσης χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του υποέργου 2 «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωματοφόρων θέσεων από την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πύλη «Συλλογές Τατοΐου» – Ένα έργο που «ξεκλειδώνει» την ιστορία ενός αιώνα

Πολιτισμός / Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πύλη «Συλλογές Τατοΐου» – Ένα έργο που «ξεκλειδώνει» την ιστορία ενός αιώνα

Η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, υπενθύμισε ότι το κτήμα του Τατοΐου, αν και είχε «σημαντική ιστορική και περιβαλλοντική αξία», παρέμενε για δεκαετίες αναξιοποίητο
LIFO NEWSROOM
Victoria’s Secret Fashion Show 2025: Ο λόγος που η Κένταλ Τζένερ δεν περπάτησε στο φετινό σόου

Πολιτισμός / Victoria’s Secret Fashion Show 2025: Ο λόγος που η Κένταλ Τζένερ δεν περπάτησε στο φετινό σόου

Το θρυλικό σόου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτώντας τη δεύτερη χρονιά του μεγάλου comeback του μετά την εξαετή παύση και την επανεκκίνηση του 2024, με μία ηχηρή ωστόσο απουσία
LIFO NEWSROOM
Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Πολιτισμός / Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Το «Baby Reindeer» είναι μια δραματική μαύρη κωμωδία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Βρετανού κωμικού Ρίτσαρντ Γκαντ, ο οποίος υπήρξε θύμα εμμονικής παρακολούθησης από μια γυναίκα
LIFO NEWSROOM
Στο μυαλό του Τζον Λε Καρέ

Πολιτισμός / Ένα βότσαλο με την ένδειξη «to fix» και άλλες 1200 κούτες είναι το αρχείο του Τζον Λε Καρέ

Μια νέα έκθεση ανοίγει το δαιδαλώδες αρχείο του πιο διάσημου συγγραφέα κατασκοπείας, φωτίζοντας τη συναρπαστική, συχνά ιδιόμορφη δημιουργική διαδικασία που έκρυβαν τα μυθιστορήματά του.
LIFO NEWSROOM