Νέα Υόρκη: Οι κινηματογράφοι άνοιξαν ξανά - «Καλό το Netflix, αλλά τίποτα δεν φτάνει την ατμόσφαιρα του σινεμά»

Οι κινηματογράφοι στη Νέα Υόρκη άνοιξαν ξανά - «Καλό το Netflix, αλλά τίποτα δεν φτάνει την ατμόσφαιρα του σινεμά» Facebook Twitter
Getty Images
0

Ήταν μερικές εκατοντάδες ενθουσιώδεις που περίμεναν υπομονετικά στο κρύο σήμερα το πρωί για να μπουν στις σκοτεινές αίθουσες της Νέας Υόρκης.

Oι κινηματογράφοι έλαβαν άδεια να ανοίξουν ξανά μετά από ένα χρόνο παύσης λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. Εντούτοις, πολλοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν κλειστοί εξαιτίας των περιοριστικών όρων λειτουργίας τους και της απουσίας blockbuster. «Καλό το Netflix, αλλά τίποτα δεν φτάνει την ατμόσφαιρα του σινεμά», είπε γεμάτος ενθουσιασμό ο Τόμας Λεβέκ, ο οποίος πήγε στις 11:00 να δει σε πρώτη προβολή την ταινία «Raya and the Dragon» στο Empire multiplex της αλυσίδας σινεμά AMC στην γειτονιά της Times Square. Άλλωστε «η τηλεόρασή μου δεν είναι μια τεράστια επίπεδη οθόνη», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου οι κινηματογραφικές αίθουσες είχαν προηγουμένως λάβει άδεια να ξανανοίξουν έξω από την Πόλη της Νέας Υόρκης, έδωσε το πράσινο φως για να λειτουργήσουν εκ νέου σήμερα με μέγιστη χωρητικότητα 25% ή 50 άτομα. Τα σινεμά της αμερικανικής πολιτιστικής πρωτεύουσας παρέμεναν κλειστά από τις 17 Μαρτίου 2020 μετά από διάταγμα του δημάρχου, Μπιλ ντε Μπλάζιο. «Προς το παρόν, το 25% μου φαίνεται καλό», δήλωσε ο 28χρονος Λεβέκ. «Αλλά φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί το ποσοστό χωρητικότητας από το καλοκαίρι».

«Είμαι τόσο χαρούμενος», είπε όλο χαρά ο Ρόι Έβανς, που περίμενε για να δει την ταινία “Judas and the Black Messiah” στην μεγάλη οθόνη. «Έγινα κάμπια μπροστά από την τηλεόρασή μου επί ένα χρόνο. (...) Δεν είναι κακό να σηκωθείτε λίγο από την καρέκλα σας».

Ο Βρετανός ηθοποιός Λίαμ Νίλσον βρέθηκε σε έναν κινηματογράφο στην γειτονιά της Upper West Side για να υποδεχθεί προσωπικά και να ευχαριστήσει τους Νεοϋορκέζους πρώτους θεατές της νέας του ταινίας "The Veteran". «Είναι μια μέρα που θα μείνει αξέχαστη», είπε στο περιοδικό The Hollywood Reporter.

Χωρίς blockbuster

Η AMC, η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στον κόσμο, που ξανάνοιξε 13 αίθουσες της στην Νέα Υόρκη σήμερα, εφαρμόζει αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής με καθαρισμό αιθουσών μεταξύ κάθε προβολής και με ενισχυμένο εξαερισμό.

«Έχω δύο μάσκες, μαντηλάκια καθαρισμού, αντισηπτικό τζελ. Έχω τα πάντα!», είπε η 60χρονη Σίντι που ήρθε να δει την ταινία "Raya and the Last Dragon", λέγοντας ότι δεν φοβάται τη μετάδοση του νέου κορονοϊού μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες. «Νόμιζα ότι θα έβρισκα μεγάλη ουρά, αλλά φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στις δουλειές τους».

Στο σινεμά Angelika, στην συνοικία Γκρίνουιτς Βίλατζ, ελάχιστοι θεατές εμφανίστηκαν για την πρώτη προβολή των ταινιών "Minari" και "Nomadland", λίγο μετά τις 10 το πρωί σύμφωνα με τον Τζόελ, έναν εργαζόμενο του σινεμά, που δεν θέλει να δώσει το επώνυμό του. Ωστόσο, τα εισιτήρια για εννέα προβολές που είναι προγραμματισμένες για αργότερα σήμερα, έχουν ήδη εξαντληθεί.

Το άνοιγμα εκ νέου του κλάδου στην Νέα Υόρκη και η προοπτική μερικής άρσης των περιορισμών στο Λος Άντζελες μέσα στις επόμενες εβδομάδες «σημαίνει ότι τα στούντιο μπορούν να κρατήσουν τις ταινίες τους στο πρόγραμμα και να μην τις προσφέρουν διαδικτυακά», εξήγησε στο CNBC ο Τζόσεφ Μάσερ, πρόεδρος του τμήματος της Αμερικανικής Ένωσης Ιδιοκτητών Κινηματογράφων στην Νέα Υόρκη.

Αλλά με κάποιες λίγες εξαιρέσεις, όπως το "Godzilla vs Kong" που είναι προγραμματισμένο να προβληθεί στα τέλη Μαρτίου, δεν αναμένεται μεγάλη παραγωγή ταινιών μέχρι τον Μάιο, με τις προβολές των ταινιών «Black Widow», «Cruella» και «Without a noise 2».

«Δεν έχει πολύ ψωμί», αναφέρει ο Άντριου Έλγκαρτ, ο οποίος αποφάσισε να ξανανοίξει μόνο ένα από τα τρία ανεξάρτητα σινεμά του, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μόνο τα σαββατοκύριακα. Τα άλλα δύο θα περιμένει να τα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Αρκετοί κινηματογράφοι παρέμειναν κλειστοί σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Alamo Drafthouse, του οποίου η μητρική εταιρεία υπέβαλε πτώχευση την Τετάρτη, ή εκείνων της αλυσίδας Regal, της οποίας περισσότερα από 500 αίθουσες παρέμεναν κλειστές για τέσσερις μήνες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Έλγκαρτ είπε πως δεν έκανε υπολογισμούς για να προσδιορίσει εάν το άνοιγμα των αιθουσών του θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος. «Οι αριθμοί δεν σημαίνουν τίποτα μέχρι να έρθουν οι άνθρωποι», ανέφερε. «Προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατάσταση ανοίγοντας τις πόρτες των αιθουσών. Θα δούμε».
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Αν Χάθαγουεϊ διαψεύδει ότι μοντέλα απολύθηκαν από το Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 λόγω σωματότυπου και εξηγεί γιατί ζήτησε από την παραγωγή μια πιο ανοιχτή εικόνα της μόδας. «Κανείς δεν έχασε τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν περισσότερες δουλειές», είπε.
THE LIFO TEAM
Από την Αθήνα στον Αργυρό Λέοντα: Ο Μάριο Μπανούσι και το θέατρο χωρίς λόγια που συγκινεί την Ευρώπη

Πολιτισμός / Ο Μάριο Μπανούσι έγινε το νέο όνομα του ευρωπαϊκού θεάτρου

Λίγο πριν παραλάβει τον Αργυρό Λέοντα Θεάτρου της Μπιενάλε της Βενετίας, ο Μάριο Μπανούσι γίνεται θέμα στην El País και στη Libération. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο ελληνοαλβανός δημιουργός πέρασε από την Αθήνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα με ένα έργο χωρίς λόγια, φτιαγμένο από πένθος, μητέρες, μετανάστευση και οικογενειακή μνήμη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Στο Palazzo Pisani Moretta, ο Ντρις βαν Νότεν εγκαινιάζει τη νέα του Fondazione με περισσότερα από 200 έργα μόδας, τέχνης, craft και design. Η έκθεση The Only True Protest Is Beauty δεν αντιμετωπίζει την ομορφιά ως φυγή από τον κόσμο, αλλά ως έναν τρόπο να μείνεις μέσα του χωρίς να παραδοθείς στην ασχήμια του.
THE LIFO TEAM
Οι Αυτοδίδακτοι: Από τον Θεόφιλο στις μέρες μας

Πολιτισμός / Από τον Θεόφιλο στη Niki de Saint Phalle: Μια έκθεση για τους αυτοδίδακτους της ζωγραφικής

Μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές, όπου η ανάγκη για έκφραση υπερβαίνει τα όρια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αναδεικνύει την προσωπική διαδρομή μάθησης και δημιουργίας.
THE LIFO TEAM
Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το sequel

Πολιτισμός / Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το σίκουελ

Μετά το άνοιγμα των 217,4 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης του Michael, Αντουάν Φουκουά, μίλησε στο Deadline για τα επαναληπτικά γυρίσματα των 50 εκατ. δολαρίων, τις σκηνές γύρω από τις κατηγορίες εναντίον του Μάικλ Τζάκσον που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν και το υλικό που υπάρχει ήδη για μια πιθανή συνέχεια.
THE LIFO TEAM
Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακουγόντουσαν συνεχώς βογγητά, ο πόνος ήταν πολλαπλάσιος, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου»

Πολιτισμός / Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακούγονταν συνεχώς βογγητά, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου - Αυτό δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου»

Η σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας σε μια σπάνια μαρτυρία στο Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών, για την περίοδο της Δικτατορίας και των βασανιστηρίων στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ
THE LIFO TEAM
Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Πολιτισμός / Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Ένας εντυπωσιακός κύκλος διονυσιακών τοιχογραφιών σε αίθουσα συμποσίων της Πομπηίας φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στο κρασί, την έκσταση, τη μύηση και την κοινωνική ζωή της ρωμαϊκής πόλης.
THE LIFO TEAM
Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM