Το μουσείο της Νέας Υόρκης που άνοιξε ξανά στο κοινό γιορτάζει με μια ειδική έκθεση και εκδηλώσεις για ένα ιδιαίτερο εξαιρετικό έκθεμα που υπάρχει στη συλλογή του. Πρόκειται για ένα μοναδικό τρισδιάστατο έργο τέχνης, έργο ζωής της Νεοϋορκέζας  Carrie W. Stettheimer που εκτίθεται για περισσότερα από 75 χρόνια ανά περιόδους και δε σταματά να εκπλήσσει το κοινό.

 

Στις 18 Δεκεμβρίου 1945, το Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη εκδήλωση όχι για ένα έργο τέχνης αλλά για ένα κουκλόσπιτο.

 

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν η Georgia O'Keeffe και άλλες διασημότητες. Συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την αποκάλυψη ενός μοναδικού τρισδιάστατου έργου τέχνης της Carrie W. Stettheimer, που είχε πεθάνει πριν από ένα χρόνο.

 

Σήμερα, το κουκλόσπιτο Stettheimer - ένα καλλιτεχνικό μοντέλο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών μεταξύ του 1916 και του 1935 - είναι ένας από τους μεγάλους θησαυρούς του Μουσείου της Πόλης της Νέας Υόρκης. 

 

Η Carrie, μαζί με τις αδελφές της Ettie και Florine, είχαν ένα διάσημο καλλιτεχνικό σαλόνι στις αρχές του 20ού αιώνα, το οποίο ο ιστορικός καλλιτέχνης και κριτικός Arthur Danto αργότερα ονόμασε το «American Bloomsbury».

 

Το μουσείο της Νέας Υόρκης ανοίγει τις πόρτες του με το πιο διάσημο κουκλόσπιτο του κόσμου
Φωτο: Courtesy of the Museum of the City of New York

 

Η  Έττι που έγραφε με το ψευδώνυμο Henrie Waste ήταν φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος. Η Φλόριν ήταν ζωγράφος. Η Κάρι ήταν ένας επίδοξος σκηνογράφος της οποίας οι καλλιτεχνικοί στόχοι εξαφανίστηκαν όταν παντρεύτηκε και ανέλαβε το νοικοκυριό του σπιτιού. Διοχέτευσε όλη τη δημιουργική της ενέργεια στη δημιουργία ενός μικροσκοπικού κόσμου, το εσωτερικό του οποίου αντανακλούσε τη ζωή των Stettheimers στο μοντέρνο διαμέρισμά τους και αντανακλούσε τους πρωτοποριακούς καλλιτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1920. 

 

Για 19 χρόνια, η Carrie Stettheimer δούλεψε σε αυτό το τρισδιάστατο έργο τέχνης, αντανακλώντας και ερμηνεύοντας εκ νέου το καλλιτεχνικό, αισθητικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο έζησε αυτή και οι αδελφές της. Μεταξύ των πιο σημαντικών χαρακτηριστικών του είναι η αίθουσα χορού, η οποία περιλαμβάνει σε μινιατούρες έργα που της χάρισαν μερικά από τα κορυφαία ονόματα της σύγχρονης τέχνης στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1910 και του 1920, συμπεριλαμβανομένων των Louis Bouché, Gaston Lachaise, Marguerite και William Zorach, και πολλών άλλων. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η μινιατούρα έκδοση του έργου του Marcel Duchamp Nude Descending a Staircase, το οποίο είχε δημιουργήσει αίσθηση το 1913 στο Armory Show στη Νέα Υόρκη.

 

Σήμερα, το Μουσείο γιορτάζει την επέτειο αυτού του εξαιρετικού δώρου με την επανεγκατάσταση του διάσημου κουκλόσπιτου Stettheimer. Μια νέα, αφιερωμένη σε αυτό αίθουσα θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτό το εξαιρετικό αντικείμενο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κοινωνικής απόστασης, καθώς και βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με τις αδελφές Stettheimer και τα μέλη του κύκλου τους, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών που έκαναν μικροσκοπικά έργα τέχνης για το σπίτι. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν το σπίτι, να μάθουν για τις δυνατότητές του, να δουν τις μεγεθυμένες εικόνες των μικροσκοπικών λεπτομερειών και να ανακαλύψουν σπάνια έργα από μερικά από τα κορυφαία ονόματα του μοντερνισμού των αρχών του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων ένα μικροσκοπικό έργο του George Bellows, ενός από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της γενιάς του. 

 

Το μουσείο της Νέας Υόρκης ανοίγει τις πόρτες του με το πιο διάσημο κουκλόσπιτο του κόσμου
Φωτο: Courtesy of the Museum of the City of New York