Οι χειροποίητες μικρογραφίες του Γερμανού καλλιτέχνη Frank Kunert αναπαράγουν φαινομενικά φυσιολογικές σκηνές που, αν τις παρατηρήσεις καλύτερα, αποκαλύπτουν ένα σουρεαλιστικό σενάριο.

 

Στο «Under The Bridge», μια στήλη στήριξης του αυτοκινητόδρομου έχει μετατραπεί σε ένα μικρό σπιτάκι και στο «Climbing Holidays» ένα μοτέλ στην άκρη του δρόμου είναι προσβάσιμο μόνο μέσω σιδερένιων σκαλοπατιών πάνω στον πυλώνα.

 

«Όλα ξεκινούν από μια ιδέα που έχει να κάνει με τον παραλογισμό της ζωής» δήλωσε ο Kunert. «Η επικοινωνία και οι μάλλον περίεργοι τρόποι με τους οποίους μερικές φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον είναι ένα ατελείωτο θέμα στη δουλειά μου» πρόσθεσε.

 

Συχνά παίρνω έμπνευσή από πολύ συνηθισμένη, μερικές φορές και «άσχημη» ή βαρετή αρχιτεκτονική.

 

Στη μακέτα με τίτλο «One Bedroom Apartment», μια πόρτα οδηγεί σε ένα σπίτι που έχει μέγεθος ντουλαπιού με ένα στρώμα σφηνωμένο υπό γωνία πάνω από μια τουαλέτα. Σε μια άλλη, με τίτλο «Small Paradise», ένα χαριτωμένο μπαλκόνι με δέντρα και μια ομπρέλα βγαίνει μέσα από έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Κτίρια σε μικρογραφίες
A Place in the Sun

 

Επίσης, στο «At A High Level» τοποθετεί μια σύγχρονη γκαλερί τέχνης σε ένα groovy κτίριο με μπροστινά σκαλοπάτια που καταλήγουν στον αέρα, εντελώς απρόσιτα.

 

Οι μακέτες δεν αναπαριστούν ποτέ ένα υπάρχον κτίριο, αλλά ο Kunert είπε ότι βρίσκει όλα τα αρχιτεκτονικά στυλ «συναρπαστικά».

 

«Συχνά παίρνω έμπνευσή από πολύ συνηθισμένη, μερικές φορές και "άσχημη" ή βαρετή αρχιτεκτονική» εξήγησε.

 

Ο Kunert ξεκίνησε να κατασκευάζει μακέτες τη δεκαετία του '80 και δημιούργησε το πρώτο του αρχιτεκτονικό σετ για φωτογράφιση το 1994. Πάντα ξεκινά να σκιτσάρει το σκηνικό προτού προχωρήσει στη διαδικασία δημιουργίας της μακέτας. 

 

Κτίρια σε μικρογραφίες
Climbing Holiday
Κτίρια σε μικρογραφίες
Under the Bridge

 

Για να φτιάξει τους τοίχους του κτιρίου χρησιμοποιεί πάνελ αφρού, ξύλινα ραβδιά και χαρτόνι που προέρχεται από καταστήματα ειδών τέχνης. Ο Kunert ψάχνει καταστήματα κουκλόσπιτων και υπαίθριες αγορές για μικροσκοπικά αντικείμενα, όπως ποτήρια και χαλιά με σχέδια.

 

Όπως συνέβη και με άλλους δημιουργούς, η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown επηρέασαν την τέχνη του. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η μακέτα με τίτλο «A Room With a View». 

 

Σε αυτό το τελευταίο του έργο αυτό που μοιάζει με ένα μίνιμαλ σαλόνι με ένα μεγάλο παράθυρο, έχει έναν καναπέ που καταλήγει σε έναν βατήρα που οδηγεί στα σύννεφα.

 

Κτίρια σε μικρογραφίες
At a High Level

 

Κτίρια σε μικρογραφίες
One Bedroom Apartment

 

Κτίρια σε μικρογραφίες
Ένα μπαλκόνι είναι μια όαση πράσινου στο «Small Paradise».

 

Κτίρια σε μικρογραφίες
Ο Kunert δημιούργησε το «A Room with a View» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Κτίρια σε μικρογραφίες
Ένα παλιότερο έργο του με τίτλο «Privacy» έχει αποκτήσει πλέον νέο νόημα στην εποχή της κοινωνικής απόστασης.

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.