Μια σπάνια χαμένη ακουαρέλα του Βασίλι Καντίνσκι πουλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια δολάρια

Μια σπάνια χαμένη ακουαρέλα του Βασίλι Καντίνσκι πωλείται για 1,3 εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Το έργο Gebogene Spitzen (Curved Tips) πουλήθηκε σε συλλέκτη για περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Φωτο: Credits Ketterer Kunst
0

Μια ακουαρέλα που έγινε από τον Ρώσο ζωγράφο και θεωρητικό της τέχνης Βασίλι Καντίνσκι πριν από 70 χρόνια ανακαλύφθηκε σε μια ιδιωτική συλλογή και πωλείται για 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Καντίνσκι που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης, ζωγράφισε το έργο το 1927 σε κίτρινο χαρτί και με ακριβή γεωμετρική διάταξη σχημάτων που χαρακτηρίζουν τα αριστουργήματά του.

Η μόνη ένδειξη για την ύπαρξη του έργου ήταν ένα μικρό προσχέδιο στο περιθώριο μιας λίστας έργων. Ο πίνακας θεωρήθηκε ότι λείπει από το 1949, και παρά τις έρευνες των μελετητών του, η ύπαρξή του θεωρείτο μυστήριο.

Ο Robert Ketterer, ιδιοκτήτης του κέντρου δημοπρασιών Ketterer Kunst, είπε ότι μόνο το σχέδιο υπήρχε σε ένα κατάλογο raisonné του Vivian Endicott Barnett με την ένδειξη «τοποθεσία άγνωστη».

Μια σπάνια χαμένη ακουαρέλα του Βασίλι Καντίνσκι πωλείται για 1,3 εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Το σχέδιο υπήρχε σε ένα κατάλογο raisonné του Vivian Endicott Barnett. Φωτο: Credits Ketterer Kunst

Προς έκπληξη και ενθουσιασμό των ιστορικών τέχνης, το έργο Gebogene Spitzen (Curved Tips) επανεμφανίστηκε στα χέρια ενός ιδιώτη συλλέκτη στη δυτική Γερμανία τον περασμένο μήνα. Στη συνέχεια, στις 18 Ιουνίου, η ακουαρέλα πουλήθηκε σε έναν συλλέκτη με έδρα το Βερολίνο για περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια (1,13 εκατομμύρια ευρώ) - ποσό που υπερβαίνει τρεις τουλάχιστον φορές την αρχική εκτίμηση των 300.000 δολαρίων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Kandinsky
Ο Βασίλι Καντίνσκι το 1913. Φωτο: Wikipedia

Ο Καντίνσκι δίδαξε στη σχολή Μπάουχαους, προσκεκλημένος, όπως και άλλοι διακεκριμένοι καλλιτέχνες της εποχής, του ιδρυτή της Βάλτερ Γκρόπιους και κλήθηκε να αναλάβει το εργαστήριο τοιχογραφίας. Παράλληλα ανέλαβε ένα μάθημα με θέμα τη φόρμα, σε συνεργασία με το Πάουλ Κλέε και η διδασκαλία του ήταν εμπλουτισμένη με στοιχεία από προσωπικές του θεοσοφικές και αποκρυφιστικές μελέτες. Οι πίνακες του, εκείνης της περιόδου, διακρίνονται από μία αυστηρότητα και εμφανή γεωμετρικά στοιχεία. Τα θερμά χρώματα που χρησιμοποιούσε παλαιότερα στο Μόναχο, είχαν αντικατασταθεί από μία «ψυχρή» χρήση του χρώματος, χαρακτηριστικό της αποκαλούμενης και «ψυχρής περιόδου» του Καντίνσκι, που είχε τις απαρχές της στην περίοδο της Ρωσίας.

Η συγκεκριμένη ακουαρέλα εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια το 1932. Πριν τη ζωγραφίσει, το 1927, ο Καντίνσκι (1866-1944) ήταν ήδη διάσημος ενώ εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο Ντεσάου διδάσκοντας στην τοπική σχολή Μπάουχαους. Στα σημαντικότερα έργα του Καντίνσκι αυτής της περιόδου συγκαταλέγεται ο πίνακας Κίτρινο-κόκκινο-μπλε, ο οποίος συμπυκνώνει τη νέα στροφή του στον «ψυχρό ρομαντισμό».

Για τον Καντίνσκι, όλες οι μορφές τέχνης είχαν αρχίσει να προσεγγίζουν το αφηρημένο, το οποίο αποτελούσε και τον αντικειμενικό τους σκοπό. Οι αντιλήψεις του για το χρώμα και τη δομή θα οδηγούσαν σε μία «καθαρή ζωγραφική», «[...] μία ανάμειξη χρώματος και φόρμας όπου το καθένα υπάρχει ξεχωριστά αλλά και μαζί, σε μία κοινή ζωή που ονομάζεται εικόνα και προκύπτει ως εσωτερική αναγκαιότητα».

Μια σπάνια χαμένη ακουαρέλα του Βασίλι Καντίνσκι πωλείται για 1,3 εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Ο διάσημος πίνακας Κίτρινο-Κόκκινο-Μπλε. Φωτο: Musée National d'Art Moderne,

Μετά την εκστρατεία των Ναζί εναντίον του Μπάουχαους και το κλείσιμο της σχολής, ο Καντίνσκι και η σύζυγός του εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, στο προάστιο Νεϊγύ-συρ-Σεν. Πήρε μαζί του το Curved Tips, έργο που φέρει τελωνειακή σφραγίδα στο πίσω μέρος του, κάτι που φανερώνει ότι το ζευγάρι το μετέφερε στις αποσκευές του φεύγοντας από τη Γερμανία.

Η Νίνα Καντίνσκι διαχειρίστηκε την περιουσία του συζύγου της μετά το θάνατό του από αρτηριοσκλήρωση σε ηλικία 78 ετών το 1944. Σημειώσεις από τα χαρτιά της δείχνουν ότι πούλησε το Curved Tips το 1949 μέσω του εμπόρου τέχνης Rudolf Probst. Αλλά μετά από αυτή τη σύντομη αναφορά, η τοποθεσία του πίνακα παρέμεινε άγνωστη.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις σχεδιάζει να πουλήσει το «Tensionstenangées», ένα έργο ζωγραφικής από τα τέλη της καριέρας του καλλιτέχνη, στις 29 Ιουνίου. Η μεγάλη, αφηρημένη σύνθεση εκτιμάται ότι θα πουληθεί μεταξύ 25 και 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών θεωρούν αυτό το έργο σπουδαίο αριστούργημα της αφαίρεσης και ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Καντίνσκι που θα έρθει σε δημοπρασία τα τελευταία δέκα χρόνια.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλύφθηκε μια κρυμμένη τοιχογραφία του Γκέρχαρντ Ρίχτερ

Πολιτισμός / Μια κρυμμένη τοιχογραφία του Γκέρχαρντ Ρίχτερ μόλις αποκαλύφθηκε

Το έργο προγραμματίζεται να εκτεθεί σταδιακά αφού πρόκειται για μια τοιχογραφία άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων στο φουαγιέ και στα σκαλοπάτια Γερμανικού Μουσείου Υγιεινής στη Δρέσδη.
NEWSROOM
ΕΠΕΞ Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Εικαστικά / Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Ακολουθώντας το μότο της ζωής της «δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά», η κόρη του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα και εκδότη Τζίο Πόντι έκανε σχέδια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην γκαλερί The Breeder.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το θεατρικό έργο του Μ. Μαλανδράκη, κήποι- καταφύγια στο ΕΜΣΤ, το Άβατον του Αγίου Όρους και ένα έργο με έμπνευση τον Αϊνστάιν

Πολιτισμός / Το θεατρικό έργο του Μ. Μαλανδράκη, κήποι- καταφύγια στο ΕΜΣΤ, το Άβατον του Αγίου Όρους και ένα έργο με έμπνευση τον Αϊνστάιν

Το θεατρικό έργο του Μ. Μαλανδράκη «Όνειρα γλυκά», μια σπονδυλωτή βραδιά αφιερωμένη στους κήπους-καταφύγια, το Άγιο όρος στο ντοκιμαντέρ της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου και της Sandrine Cheyrol και ένα έργο βασισμένο στο βιβλίο του Alan Lightman «Τα Όνειρα του Αϊνστάιν».
NEWSROOM
Επιστροφή στον Πλανήτη Αράκις, queer ερωτικά τρίγωνα και Αμερικανίδες στα Μπολσόι από αύριο στις αίθουσες

Πολιτισμός / Επιστροφή στον Πλανήτη Αράκις, queer ερωτικά τρίγωνα και Αμερικανίδες στα Μπολσόι από αύριο στις αίθουσες

Το θεαματικό «Dune: Μέρος Δεύτερο», το πολυσυζητημένο «Passages» του Άιρα Σακς, η ήρεμη δύναμη του «Πάγου που Καίει» και η καλογυρισμένη «Πρίμα Μπαλαρίνα» ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ