Μια σπάνια χαμένη ακουαρέλα του Βασίλι Καντίνσκι πουλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια δολάρια

Μια σπάνια χαμένη ακουαρέλα του Βασίλι Καντίνσκι πωλείται για 1,3 εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Το έργο Gebogene Spitzen (Curved Tips) πουλήθηκε σε συλλέκτη για περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Φωτο: Credits Ketterer Kunst
0

Μια ακουαρέλα που έγινε από τον Ρώσο ζωγράφο και θεωρητικό της τέχνης Βασίλι Καντίνσκι πριν από 70 χρόνια ανακαλύφθηκε σε μια ιδιωτική συλλογή και πωλείται για 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Καντίνσκι που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης, ζωγράφισε το έργο το 1927 σε κίτρινο χαρτί και με ακριβή γεωμετρική διάταξη σχημάτων που χαρακτηρίζουν τα αριστουργήματά του.

Η μόνη ένδειξη για την ύπαρξη του έργου ήταν ένα μικρό προσχέδιο στο περιθώριο μιας λίστας έργων. Ο πίνακας θεωρήθηκε ότι λείπει από το 1949, και παρά τις έρευνες των μελετητών του, η ύπαρξή του θεωρείτο μυστήριο.

Ο Robert Ketterer, ιδιοκτήτης του κέντρου δημοπρασιών Ketterer Kunst, είπε ότι μόνο το σχέδιο υπήρχε σε ένα κατάλογο raisonné του Vivian Endicott Barnett με την ένδειξη «τοποθεσία άγνωστη».

Μια σπάνια χαμένη ακουαρέλα του Βασίλι Καντίνσκι πωλείται για 1,3 εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Το σχέδιο υπήρχε σε ένα κατάλογο raisonné του Vivian Endicott Barnett. Φωτο: Credits Ketterer Kunst

Προς έκπληξη και ενθουσιασμό των ιστορικών τέχνης, το έργο Gebogene Spitzen (Curved Tips) επανεμφανίστηκε στα χέρια ενός ιδιώτη συλλέκτη στη δυτική Γερμανία τον περασμένο μήνα. Στη συνέχεια, στις 18 Ιουνίου, η ακουαρέλα πουλήθηκε σε έναν συλλέκτη με έδρα το Βερολίνο για περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια (1,13 εκατομμύρια ευρώ) - ποσό που υπερβαίνει τρεις τουλάχιστον φορές την αρχική εκτίμηση των 300.000 δολαρίων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Kandinsky
Ο Βασίλι Καντίνσκι το 1913. Φωτο: Wikipedia

Ο Καντίνσκι δίδαξε στη σχολή Μπάουχαους, προσκεκλημένος, όπως και άλλοι διακεκριμένοι καλλιτέχνες της εποχής, του ιδρυτή της Βάλτερ Γκρόπιους και κλήθηκε να αναλάβει το εργαστήριο τοιχογραφίας. Παράλληλα ανέλαβε ένα μάθημα με θέμα τη φόρμα, σε συνεργασία με το Πάουλ Κλέε και η διδασκαλία του ήταν εμπλουτισμένη με στοιχεία από προσωπικές του θεοσοφικές και αποκρυφιστικές μελέτες. Οι πίνακες του, εκείνης της περιόδου, διακρίνονται από μία αυστηρότητα και εμφανή γεωμετρικά στοιχεία. Τα θερμά χρώματα που χρησιμοποιούσε παλαιότερα στο Μόναχο, είχαν αντικατασταθεί από μία «ψυχρή» χρήση του χρώματος, χαρακτηριστικό της αποκαλούμενης και «ψυχρής περιόδου» του Καντίνσκι, που είχε τις απαρχές της στην περίοδο της Ρωσίας.

Η συγκεκριμένη ακουαρέλα εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια το 1932. Πριν τη ζωγραφίσει, το 1927, ο Καντίνσκι (1866-1944) ήταν ήδη διάσημος ενώ εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο Ντεσάου διδάσκοντας στην τοπική σχολή Μπάουχαους. Στα σημαντικότερα έργα του Καντίνσκι αυτής της περιόδου συγκαταλέγεται ο πίνακας Κίτρινο-κόκκινο-μπλε, ο οποίος συμπυκνώνει τη νέα στροφή του στον «ψυχρό ρομαντισμό».

Για τον Καντίνσκι, όλες οι μορφές τέχνης είχαν αρχίσει να προσεγγίζουν το αφηρημένο, το οποίο αποτελούσε και τον αντικειμενικό τους σκοπό. Οι αντιλήψεις του για το χρώμα και τη δομή θα οδηγούσαν σε μία «καθαρή ζωγραφική», «[...] μία ανάμειξη χρώματος και φόρμας όπου το καθένα υπάρχει ξεχωριστά αλλά και μαζί, σε μία κοινή ζωή που ονομάζεται εικόνα και προκύπτει ως εσωτερική αναγκαιότητα».

Μια σπάνια χαμένη ακουαρέλα του Βασίλι Καντίνσκι πωλείται για 1,3 εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Ο διάσημος πίνακας Κίτρινο-Κόκκινο-Μπλε. Φωτο: Musée National d'Art Moderne,

Μετά την εκστρατεία των Ναζί εναντίον του Μπάουχαους και το κλείσιμο της σχολής, ο Καντίνσκι και η σύζυγός του εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, στο προάστιο Νεϊγύ-συρ-Σεν. Πήρε μαζί του το Curved Tips, έργο που φέρει τελωνειακή σφραγίδα στο πίσω μέρος του, κάτι που φανερώνει ότι το ζευγάρι το μετέφερε στις αποσκευές του φεύγοντας από τη Γερμανία.

Η Νίνα Καντίνσκι διαχειρίστηκε την περιουσία του συζύγου της μετά το θάνατό του από αρτηριοσκλήρωση σε ηλικία 78 ετών το 1944. Σημειώσεις από τα χαρτιά της δείχνουν ότι πούλησε το Curved Tips το 1949 μέσω του εμπόρου τέχνης Rudolf Probst. Αλλά μετά από αυτή τη σύντομη αναφορά, η τοποθεσία του πίνακα παρέμεινε άγνωστη.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις σχεδιάζει να πουλήσει το «Tensionstenangées», ένα έργο ζωγραφικής από τα τέλη της καριέρας του καλλιτέχνη, στις 29 Ιουνίου. Η μεγάλη, αφηρημένη σύνθεση εκτιμάται ότι θα πουληθεί μεταξύ 25 και 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών θεωρούν αυτό το έργο σπουδαίο αριστούργημα της αφαίρεσης και ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Καντίνσκι που θα έρθει σε δημοπρασία τα τελευταία δέκα χρόνια.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επετειακή Έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»στη Ροτόντα

Πολιτισμός / Όταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες ζούσαν μέσα στη Ροτόντα

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές.
THE LIFO TEAM
Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!»

Θέματα / Μια αρχαιο-φουτουριστική κολεκτίβα έρχεται τώρα με τα πόδια, από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Η βελγική κολεκτίβα διασχίζει πεζή την Ευρώπη, σέρνοντας ένα πλοίο ξηράς, για να χτίσει στο κέντρο της Ελευσίνας, τον Φεβρουάριο του 2023, μια κιβωτό ελπίδας και αιώνιας νεότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ