Μια έκθεση αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη Μαδρίτη

Έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη Μαδρίτη της Ισπανίας Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Πικιώνης στους Δελφούς. Φωτ.: ©2025 Benaki Museum/ Modern Greek Architecture Archives
0

Η έκθεση «Δημήτρης Πικιώνης. Μια αισθητική τοπογραφία», που εγκαινιάζεται στις 13 Φεβρουαρίου, εμβαθύνει στη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα, μιας κεντρικής μορφής του ευρωπαϊκού πολιτισμού του 20ού αιώνα.

Φίλος του ζωγράφου Giorgio De Chirico, ο Δημήτρης Πικιώνης ήρθε σε επαφή με τη μοντέρνα ευρωπαϊκή ζωγραφική μέσω των σπουδών του στη ζωγραφική και γλυπτική στο Μόναχο και αργότερα στο Παρίσι –εκεί γνώρισε το έργο του Cézanne και του Paul Klee, καθώς και τη γλυπτική του Rodin–, και εισήγαγε τις ευρωπαϊκές καλλιτεχνικές πρωτοπορίες στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας του περιοδικού «Το Τρίτο Μάτι», μιας θεμελιώδους έκδοσης στη δεκαετία του '30 για την αισθητική θεωρία και τις καλλιτεχνικές πρακτικές. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του ξαναβρήκε την αρχιτεκτονική του κλίση, χωρίς να εγκαταλείψει τη ζωγραφική.

Έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη Μαδρίτη της Ισπανίας Facebook Twitter
Σχέδιο του πλέγματος του μονοπατιού γύρω από την Ακρόπολη των Αθηνών, 1954. Φωτ.: ©2025 Benaki Museum/ Modern Greek Architecture Archives

Η έκθεση «Δημήτρης Πικιώνης. Μια αισθητική τοπογραφία» είναι αφιερώμενη στη ζωή και το έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα που συνένωσε τη νεωτερικότητα με την παράδοση, μέσω της μελέτης της διαδικασίας δημιουργίας έξι αρχιτεκτονικών έργων που αποκαλύπτουν το μοναδικό του όραμα για το τοπίο ως έργο τέχνης. Αν και σύγχρονος του Le Corbusier και του Mies van der Rohe, το έργο του Δημήτρη Πικιώνη συνθέτει στη μορφή του την επιθυμία να ανταποκριθεί στην κατάσταση της ελληνικής ταυτοτικής κουλτούρας, την οποία αντιλαμβανόταν ως μια συμφιλίωση μεταξύ Δύσης, Ανατολής και Βυζαντίου.

Με επιμελητές τους Juan Miguel Hernández León και Covadonga Blasco, η έκθεση επικεντρώνεται στο πώς ο Πικιώνης αντιμετωπίζει το τοπίο στις προσβάσεις της Ακρόπολης των Αθηνών, γεμάτες με εικαστικές αναφορές στα λιθόστρωτά της, των οποίων οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, μετά από μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία κατασκευής, το 1958.

Ανάμεσα στις εικόνες, τα σχέδια και τα σχεδιαγράμματα του αρχιτέκτονα παρεμβάλλονται τα ίδια τα λόγια του δημιουργού μέσα από τις σκέψεις, τους στοχασμούς και τις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας/Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης, είναι μια παραγωγή του Circulo de Bellas Artes της Μαδρίτης που βασίζεται σε έρευνα πάνω στα έργα και τα κείμενα του Δημήτρη Πικιώνη. 

Η έκθεση παρουσιάζει και μια ανέκδοτη συνέντευξη με την Αγνή Πικιώνη, κόρη του αρχιτέκτονα, και μια μεγάλη τοπογραφική μακέτα που δείχνει, για πρώτη φορά, την πλήρη παρέμβαση του έργου αποκατάστασης των προσβάσεων στην Ακρόπολη.

Έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη Μαδρίτη της Ισπανίας Facebook Twitter
Άποψη της Ακρόπολης από τον λόφο Φιλοπάππου. Φωτ.: ©2025 Benaki Museum/ Modern Greek Architecture Archives

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Όνειρο και Επιθυμία» (Sueño y Deseo), η έκθεση αποτελεί μέρος του φετινού αφιερώματος στον σουρεαλισμό με εκθέσεις όπως αυτές του Max Ernst και του Dalí ή τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα Franz Kafka.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM