Ζημιές σε 7 κτήρια στο Τατόι - Χάθηκε μεγάλο μέρος του δάσους

Μενδώνη: Ζημιές σε 7 κτήρια στο Τατόι - Χάθηκε μεγάλο μέρος του δάσους Facebook Twitter
0

Μια πρωτοφανής οικολογική καταστροφή, ζημιές σε επτά κτήρια, τρεις οικίσκοι που υπέστησαν ζημιές (ένας ελαφρές, ένας μεγαλύτερες και ένας που είναι εντελώς κατεστραμμένος), είναι ο απολογισμός του ΥΠΠΟΑ για το Τατόι.

Η φωτιά ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη και την Τετάρτη το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση ότι το Τατόι ήταν ασφαλές. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι απομακρύνθηκαν   αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, και ότι η συστηματική αποψίλωση στα κτήματα και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, που είχαν προηγηθεί, θα προστάτευαν το κτήμα. Τελικά, δεν το προστάτευσαν.

Η Υπουργός ενώ φρόντιζε να μας ενημερώνει για κάθε «ανακάλυψη» στο Τατόι από τα κασπό μέχρι τα μπουκάλια κρασιών, κάλεσε σε συνέντευξη τύπου τους δημοσιογράφους, ενώ δεν εκδόθηκε κανένα δελτίο τύπου για τις ζημιές που ήταν γνωστές από τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Είπε ότι δε θα μπορούσε να μιλήσει πριν το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά αμέσως μετά τη διαδικασία που υπέδειξε η κυβέρνηση και σε ότι αφορά τις ευθύνες της είπε ότι θα έκανε την αυτοκριτική της αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές.

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου οι δημοσιογράφοι ζητήσαμε να μπορούμε να επισκεφθούμε το Τατόι στο οποίο η πρόσβαση δεν επιτρέπεται με εντολή του ΥΠΠΟΑ. Η υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόσβασή μας.

Η καταστροφή είναι πρωτοφανής, αν και η  υπουργός ισχυρίζεται ότι οι ζημιές που έγιναν στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος δεν ήταν μεγάλες. Στην ερώτηση της LIFO σχετικά με τα αντικείμενα που μεταφέρθηκαν από το Τατόι, η Υπουργός απάντησε ότι ήταν αντικείμενα που κρίθηκαν ότι μπορούσαν να κλαπούν, μικρά ή αξίας, όσο για τη μεταφορά τους από το μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού πίσω στο Τατόι το 2016, είπε ότι είχαν μεταφερθεί εκεί με απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών του.

Επίσης το Μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού που θα παραδοθεί στο κοινό σύντομα δε μπορούσε να έχει αποθηκευμένα τα χιλιάδες αντικείμενα από το Τατόι. Η κ. Μαρία Μερτζάνη τόνισε ότι η συλλογή είναι τρομακτική σε μέγεθος και προγραμματίζεται μια σειρά έργων που δεν μπορούσε να καλύψει η υποδομή του μουσείου Νεώτερου πολιτισμού, τόσο για τη τεκμηρίωση όσο και για τη συντήρηση των αντικειμένων. Όλες οι περιοχές που κάηκαν είναι αναδασωτέες τόνισε η ΥΠΠΟ. 

Τα επτά κτίρια που κάηκαν είναι η οικία Στουρμ, η οικία τηλεπικοινωνιών, η οικία φροντιστή, το κτίριο προσωπικού, το κτίριο της φρουράς των τάφων, το κτίριο διευθυντηρίου και το κτίριο δασονομείου. Από τα κτίρια αυτά, η οικία Στουρμ, η οικία τηλεπικοινωνιών, η οικία φροντιστή, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και προβλέπεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουν ανάδοχο, ενώ στα υπόλοιπα ξεκινούν οι μελέτες άμεσα.

Οι οικίσκοι εκ των οποίων ο ένας καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχαν αντικείμενα μικρής αξίας , σύμφωνα με το Υπουργείο, που είχαν αξιολογηθεί και δεν είχαν μεταφερθεί στα κοντέινερς. Σε ερώτηση της LIFO για τον ορίζοντα της τεκμηρίωσης και συντήρησης των 100.000 αντικειμένων η Υπουργός απάντησε ότι το 2025 «κάποια κτίρια θα είναι μουσεία, μια δέσμευση στο πλαίσιο των προγραμμάτων από τα οποία χρηματοδοτούμεθα, οπότε το 2025 το ανάκτορο θα λειτουργεί ως μουσείο».

Είναι προφανές ότι τα αντικείμενα που θα συμπεριληφθούν στην μελέτη τη μουσειολογική και μουσειογραφική θα πρέπει να είναι συντηρημένα για να γίνει το μουσείο. «Ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα έχει ήδη δοθεί» είπε η υπουργός «αλλά μένει η καταγραφή των χαρτώου υλικού με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023».

Όπως είπε η κ. Μερτζάνη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων & Νεώτερων Μνημείων, στη LIFO, «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι μια τρομακτική σε μέγεθος συλλογή που θα συντηρείται για χρόνια. Η επιλογή μας γίνεται με κριτήρια αξίας και κατάστασης διατήρησης. Ένα μικρό ποσοστό της συλλογής θα εκτεθεί, ενώ ένα μεγάλο μέρος της θα εξακολουθεί να συντηρείται, ή θα γίνονται περιοδικές εκθέσεις».

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου οι δημοσιογράφοι ζητήσαμε να μπορούμε να επισκεφθούμε το Τατόι στο οποίο η πρόσβαση δεν επιτρέπεται με εντολή του ΥΠΠΟΑ. Η υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόσβασή μας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ