Μενδώνη: «Αν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα θα καλύψει το κενό στο Βρετανικό Μουσείο»

glypta Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί κάποιους θησαυρούς της, για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, αν επιστρέψουν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε στον Guardian η Λίνα Μενδώνη. 

Η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποσχέθηκε ότι δεν θα αδειάσουν ποτέ οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με τις ελληνικές αρχαιότητες, γράφει ο Guardian.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αν τα Γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων, που θα καλύψουν το κενό», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη. 

Ερωτηθείσα αν το Λονδίνο έχει ζητήσει συγκεκριμένα έργα, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει σε αυτό το ζήτημα. Αλλά, σημειώνει ο Guardian, για πρώτη φορά έδωσε μια εικόνα για το πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέγοντας ότι οι όποιες αρχαιότητες σταλούν στη Βρετανία επίσης θα προσελκύουν επισκέπτες. 

«Θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν διαρκώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με τις ελληνικές αρχαιότητες», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε συμφωνία και οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά». 

Στις δηλώσεις της στον Guardian, η Λίνα Μενδώνη απέρριψε τα περί δημιουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου σε εκείνο της Ακρόπολης. «Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση», απάντησε. 

Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει αποκλείσει να κινηθεί νομικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία». 

Επίσης, σημείωσε τη θετική στάση απέναντι στην «εθνική υπόθεση» της επανένωσης των Γλυπτών. «Ακόμη και άνθρωποι που επί χρόνια ήταν αντίθετοι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τώρα στηρίζουν το αίτημά μας», επεσήμανε. 

«Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με ζήλο και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM
Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Πολιτισμός / Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν ζωντανά για την εκπομπή, καθώς η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για τη σχέση της με τον Τράβις, τα «κρυμμένα στοιχεία» που ενσωματώνει στα τραγούδια της, αλλά και για την ενασχόλησή της με το... ψωμί
LIFO NEWSROOM
Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ