Με φόντο την τέχνη: Η μάχη των δισεκατομμυριούχων Ριμπολόβλεφ και Μπουβιέ δεν έχει τέλος

bouvier rybolovlev Facebook Twitter
Μετά από επτά χρόνια πικρής διαμάχης που διαδραματίστηκε σε δικαστικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο με τον πρώην πελάτη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο Ελβετός επιχειρηματίας Ιβ Μπουβιέ αντιμετωπίζει τώρα ποινική έρευνα για απάτη στη γενέτειρά του, τη Γενεύη.
0

Εδώ και επτά χρόνια μαίνεται κυριολεκτικά ο πόλεμος μεταξύ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατά του εμπόρου τέχνης Ιβ Μπουβιέ τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι του απέσπασε 1,1 δισ. ευρώ μέσω των πωλήσεων 38 έργων τέχνης αξίας 2 δισ. ευρώ από το 2003 έως το 2014, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το οποίο τώρα ανήκει στη Σαουδική Αραβία, η οποία το απέκτησε έναντι του ποσού ρεκόρ των 450 εκατ. δολαρίων.

Μετά από επτά χρόνια πικρής διαμάχης που διαδραματίστηκε σε δικαστικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο με τον πρώην πελάτη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο Ελβετός επιχειρηματίας Ιβ Μπουβιέ αντιμετωπίζει τώρα ποινική έρευνα για απάτη στη γενέτειρά του, τη Γενεύη. Σε μια νέα τροπή σε μια σάγκα που έχει μαγέψει τον κόσμο της τέχνης, το ποινικό εφετείο της πόλης ανέτρεψε την απόρριψη των καταγγελιών του Ριμπολόβλεφ, που είχε εκφωνηθεί πέρυσι από τον εισαγγελέα.

Το 2017 και το 2019, ο Ρώσος ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό κατέθεσε δύο μηνύσεις στη Γενεύη κατά του Μπουβιέ και των φερόμενων ως "συνεργών" του Τάνια Ράπο και Ζαν-Μαρκ Περετί, για απάτη με συμμορία και ξέπλυμα χρήματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η υπόθεση απορρίφθηκε από τον επικεφαλής εισαγγελέα της περιφέρειας, Ιβ Μπερτόσα, όπως αναφέρει το Artnewspaper, o οποίος ισχυρίστηκε ότι βασίστηκε κυρίως σε στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί σε προηγούμενη ποινική διαδικασία στο Μονακό, η οποία ακυρώθηκε το 2020. Ο εισαγγελέας έκρινε επίσης ότι οι κατηγορίες για απάτη κατά του Ιβ Μπυβιέ "διαψεύδονται από πολλά στοιχεία".

Στην πραγματικότητα, "η πιθανή ύπαρξη εξαπάτησης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί", απάντησε το εφετείο στην απόφασή του στις 26 Ιουλίου. Ο Ριμπολόβλεφ θεωρεί ότι εξαπατήθηκε από τον Μπουβιέ, ο οποίος ήταν ατζέντης του και εισέπραξε τεράστια κέρδη από συμφωνίες που έγιναν πίσω από την πλάτη του. Ο Μπουβιέ λέει ότι ενήργησε ως έμπορος, ελεύθερος να καθορίσει τα δικά του περιθώρια κέρδους. Το ελβετικό δικαστήριο θεωρεί ότι "οι φάκελοι περιλαμβάνουν στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις εκδοχές του ενός ή του άλλου" και "πιθανώς συνυπήρχαν", υπονοώντας ότι κάθε συναλλαγή θα πρέπει να διερευνηθεί ξεχωριστά. "Σε αυτό το στάδιο, η θέση που προβάλλει ο ενάγων είναι εύλογη", αναφέρει το δικαστήριο.

Salvator Mundi Facebook Twitter
Το περίφημο έργο «Salvator Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που τώρα ανήκει στη Σαουδική Αραβία, η οποία το απέκτησε έναντι του ποσού ρεκόρ των 450 εκατ. δολαρίων.

Το δικαστήριο προσθέτει ότι θεωρεί "εκπληκτικό" το γεγονός ότι ο εισαγγελέας απέρριψε τις καταγγελίες του Ριμπολόβλεφ με την αιτιολογία ότι παραβιάστηκε η διαδικασία που είχε αναληφθεί στο Μονακό, καθώς "τίποτα τέτοιο" δεν είχε συμβεί στη Γενεύη. Ωστόσο, το δικαστήριο θεωρεί ότι τα γεγονότα πριν από τον Ιούλιο του 2007 παραγράφονται, λόγω 15ετούς παραγραφής.

Οι Sandrine Giroud και Benoît Mauron, οι δικηγόροι των οικογενειακών καταπιστευμάτων του Ριμπολόβλεφ , εξέφρασαν την "ικανοποίησή" τους για το γεγονός ότι "το δικαστήριο επιβεβαίωσε τα επιχειρήματα των εναγόντων" θεωρώντας "εύλογο" ότι υπήρξε πράξη απάτης. Είναι "πεπεισμένοι ότι η διαδικασία θα αποδείξει γρήγορα την ποινική ευθύνη του Μπουβιέ και των ακολούθων του" και υποστηρίζουν ότι η "απόφαση καταδεικνύει το κενό της υπεράσπισης του Μπουβιέ και την ανοησία των ευφάνταστων δηλώσεών του". Υπενθυμίζοντας ότι ο Ελβετός επιχειρηματίας βρίσκεται επίσης υπό φορολογική έρευνα, ο Giroud δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper ότι "θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του" και ότι "είναι σημαντικό για το καλό της αγοράς τέχνης να διαλευκανθεί μια τόσο εμβληματική υπόθεση".

Ο Μπουβιέ μπορεί να υποβάλει νέα προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, η οποία δεν θα αναστείλει την ποινική έρευνα. Αλλά σε αυτό το στάδιο, ο δικηγόρος του, David Bitton, δηλώνει ότι ο πελάτης του "χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία θα δει την Εισαγγελία της Γενεύης να διεξάγει πρόσθετη έρευνα για να αποδείξει περαιτέρω την απελπισία των ισχυρισμών του Ριμπολόβλεφ". Αισθάνεται βέβαιος ότι "η υπόθεση θα ολοκληρωθεί και πάλι υπέρ του, όπως έχει συμβεί σε όλα τα δικαστήρια ανά τον κόσμο όπου ο Ριμπολόβλεφ προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίον του".

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

THE WEEK 794

Πολιτισμός / 21 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (8-14/12)

H Τίλντα Σουίντον και οι ταινίες του Παζολίνι στη Στέγη, η Peaches στη Αθήνα, Φοίβος Δεληβοριάς με καλεσμένους, Μποέμ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, νέο έργο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και πολλά ακόμα σε μια Αθήνα που «βουλιάζει» κυριολεκτικά από ενδιαφέροντα events!
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αυτοκρατορική Κίνα στη Δράμα

Πολιτισμός / Αριστουργήματα από την Αυτοκρατορική Κίνα στη Δράμα

Το μήνα αυτό συμπληρώνεται ένας χρόνος επιτυχημένης συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Σαντιρβάν, το οθωμανικό μνημείο της Δράμας που έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και φιλοξενεί εκθέσεις από το Μουσείο Μπενάκη.
NEWSROOM