Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βανκούβερ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βανκούβερ. Facebook Twitter
America America, 1963
0

Για δεύτερη χρονιά επέστρεψε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βανκούβερ, υπό την αιγίδα του Hellenic Canadian Congress of British Columbia και του Ινστιτούτου Κινηματογράφου Cinematheque.

Το δεύτερο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βανκούβερ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μεταξύ 1 – 4 Ιουνίου και περιελάμβανε επτά ταινίες Ελλήνων δημιουργών.

cover
Η αφίσα του φεστιβάλ.

Η πρεμιέρα περιελάμβανε σε σπάνιο φίλμ 35 mm το επικό America America του Elia Kazan (1963), το οποίο προβάλει τους οικογενειακούς μύθους του Καζάν σε μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης. Επίσης προβλήθηκε το ντεμπούτο του μεγάλου Θεόδωρου Αγγελόπουλου , η Αναπαράσταση (1970), σε πρόσφατα αποκατεστημένη κόπια.

Στο φεστιβάλ προβλήθηκαν σύγχρονα έργα παράλληλα με τον κλασικό κινηματογράφο. όπως το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, Olympia, ένας φόρος τιμής στην αείμνηστη Ολυμπία Δουκάκη και το Αγία Έμυ, σε σκηνοθεσία Αρασέλης Λαιμού, το οποίο αφηγείται την ιστορία δύο κοριτσιών που ζουν ως νέες μετανάστριες σε μια Φιλιππινέζικη Καθολική κοινότητα στην Αθήνα.

Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός για το πρώτο Φεστιβάλ και όλοι ήθελαν να επαναληφθεί, ενώ με την επιτυχημένη διεξαγωγή και του δεύτερου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βανκούβερ οι διοργανωτές πιστεύουν ακράδαντα πλέον ότι θα ξεκινήσει και θα διατηρηθεί μια παράδοση, μια εκδήλωση στην οποία οι ίδιοι δεσμεύθηκαν ότι μπορεί να συνεχιστεί.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βανκούβερ. Facebook Twitter
Μαγνητικά Πεδία, 2021

Οι ταινίες που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ ήταν:

1η Ιουνίου (Πρεμιέρα)
America America (1963), Elia Kazan, ΗΠΑ

2 Ιουνίου
Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ. (2021), Εύα Στεφανή, Ελλάδα
Αγία Έμυ (2021), Αρασέλη Λαιμού, Ελλάδα/Γαλλία/ΗΠΑ

3 Ιουνίου
Μαγνητικά Πεδία (2021), Γιώργος Γούσσης, Ελλάδα
Αναπαράσταση (1970), Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Ελλάδα

4 Ιουνίου
Ράφτης (2020), Sonia Liza Kenterman, Ελλάδα/Γερμανία/Βέλγιο
Olympia (2018), Harry Mavromichalis, ΗΠΑ

Πηγές:
thecinematheque.ca
helleniccongressbc.ca

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε οι γυναίκες έπαψαν να θεωρούνται το πιο σεξουαλικό φύλο;

Πολιτισμός / Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο ακόρεστες σεξουαλικά από τους άνδρες

Η ιστορικός Jean Menzies γράφει για τη γυναικεία επιθυμία στην αρχαιότητα: από την «περιπλανώμενη μήτρα» και τη Σαπφώ μέχρι την Πομπηία, τα αρχαία sex toys και τη σημερινή σεξουαλική ύφεση.
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Βάλι Εξπορτ, η καλλιτέχνιδα που έκανε το σώμα της σινεμά, όπλο και φεμινιστικό μανιφέστο

Πολιτισμός / Πέθανε η Βάλι Εξπορτ, η καλλιτέχνιδα που έκανε το σώμα της σινεμά, όπλο και φεμινιστικό μανιφέστο

Η Βάλι Εξπορτ πέθανε στη Βιέννη σε ηλικία 85 ετών. Με έργα όπως το Tapp und Tastkino και το Genital Panic, άλλαξε ριζικά τη φεμινιστική performance και το βλέμμα πάνω στο γυναικείο σώμα.
THE LIFO TEAM
Για ποιον ρόλο πήρε 27 κιλά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και τελικά δεν τον έπαιξε ποτέ;

Πολιτισμός / Για ποιον ρόλο πήρε 27 κιλά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και τελικά δεν τον έπαιξε ποτέ;

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ είχε αλλάξει εντυπωσιακά το σώμα του για έναν ρόλο που τελικά δεν έπαιξε ποτέ. Χρόνια αργότερα, ο Πίτερ Τζάκσον εξήγησε στις Κάννες τι είχε συμβεί πίσω από την αντικατάστασή του.
THE LIFO TEAM
Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Ληρ μετά την πτώση του από τη σκηνή

Πολιτισμός / Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Ληρ μετά την πτώση του από τη σκηνή

Ο Ίαν ΜακΚέλεν θα ενσαρκώσει ξανά τον Βασιλιά Ληρ, στον πρώτο μεγάλο θεατρικό του ρόλο μετά το ατύχημα του 2024, όταν έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια παράστασης στο Γουέστ Εντ.
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον αποκάλυψε στις Κάννες πώς ο Στίβεν Κόλμπερτ βρέθηκε να γράφει νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Πολιτισμός / Ο Πίτερ Τζάκσον αποκάλυψε στις Κάννες πώς ο Στίβεν Κόλμπερτ βρέθηκε να γράφει τη νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο Στίβεν Κόλμπερτ είχε προτείνει στον Πίτερ Τζάκσον μια ιδέα για νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών πριν ανακοινωθεί το τέλος του Late Show.
THE LIFO TEAM
Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πολιτισμός / Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πριν ακόμη οι σταρ πατήσουν στο κόκκινο χαλί, το αεροδρόμιο της Νίκαιας έχει ήδη γίνει η πρώτη ανεπίσημη πασαρέλα του Φεστιβάλ Καννών. Από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και τη Ράιλι Κίο μέχρι την Άλια Μπατ, τη Χάιντι Κλουμ και τον Ντιέγκο Κάλβα, οι αφίξεις λειτουργούν πλέον σαν μικρές εμφανίσεις μόδας, όπου η άνεση του ταξιδιού συναντά τις υποχρεώσεις των οίκων.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
«ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Πολιτισμός / «ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Μια μολύβδινη βολίδα σφενδόνης από την αρχαία Ίππο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, φέρει την ελληνική επιγραφή «ΜΑΘΟΥ». Οι ερευνητές τη διαβάζουν ως σαρκαστικό μήνυμα προς τον εχθρό, κάτι σαν «πάρε το μάθημά σου», αποκαλύπτοντας μια απρόσμενα ανθρώπινη πλευρά του αρχαίου πολέμου: μαζί με το βλήμα ταξίδευε και ο χλευασμός.
THE LIFO TEAM