Μαθαίνοντας ζωγραφική μέσα στο φωτεινό εργαστήριο του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου

Μαθαίνοντας ζωγραφική μέσα στο φωτεινό μοναδικό εργαστήριο του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου Facebook Twitter
0

Όποιος περάσει ο κατώφλι της οδού Αναξαγόρα 38 στου Ζωγράφου, πίσω από τη βαριά πόρτα θα βρεθεί μέσα σε έναν «μυστικό» κήπο με αγάλματα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, το άγαλμα της τρίτης χιλιετίας, η καταστροφή των Δελφών, φιγούρες ανδρών και γυναικών ανάμεσα σε νεραντζιές σε υποδέχονται σε αυτό το μέρος που μοιάζει να μην είναι αληθινό μέσα στην πυκνή δόμηση της περιοχής, σαν πρόγευση στην είσοδο του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά που θα γίνει ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών από τον Νοέμβριο.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε σπουδαστές κάθε ηλικίας και επιπέδου προόδου, διαμορφώνοντας ένα προσωπικό πρόγραμμα φοίτησης ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Αυτό θα είναι το Εργαστήριο Σχεδίου και Ζωγραφικής του Μουσείου Μπενάκη, που συμπληρώνει μια από τις επιθυμίες του Γιάννη Παππά: ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί σε φυτώριο νέων καλλιτεχνών μέσα από τη διδασκαλία των καλών τεχνών.

Η δημιουργία του Εργαστηρίου Σχεδίου και Ζωγραφικής καθώς και η συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για μια σειρά περιοδικών εκθέσεων σπουδαστών της έρχονται να εκπληρώσουν αυτή του την επιθυμία.

Ήταν όχι μόνο το εργαστήριο αλλά και για πολλά χρόνια η κατοικία της οικογένειας του Γιάννη Παππά που το 2002 στη διαθήκη του θέλησε να αφήσει το εργαστήριο ατόφιο στο Μουσείο Μπενάκη με τα έργα να βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο είχαν δημιουργηθεί.

Μέσα σε έναν χώρο δημιουργίας, περιτριγυρισμένοι από προπλάσματα και μοναδικά δείγματα της εργασίας του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη, οι νέοι σπουδαστές θα μπορούν να κάνουν προετοιμασία για εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών, όπου οι υποψήφιοι εξετάζονται στο σχέδιο, το χρώμα και τη σύνθεση, ενώ ευπρόσδεκτοι θα είναι και μαθητές οι οποίοι δεν στοχεύουν στην εισαγωγή σε Σχολή Καλών Τεχνών αλλά επιθυμούν να διδαχθούν σχέδιο και ζωγραφική, με την καθοδήγηση και διδασκαλία του εικαστικού Θοδωρή Μπαργιώτα, υπεύθυνου του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά.

Μαθαίνοντας ζωγραφική μέσα στο φωτεινό μοναδικό εργαστήριο του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου Facebook Twitter
Ένας μοναδικός χώρος εργασίας όπου θα εκπαιδευθούν ανήσυχοι νέοι υποψήφιοι για την ΑΣΚΤ αλλά και άτομα που θέλουν να κάνουν εργαστήρια ζωγραφικής.

Σε αυτό τον χώρο δημιουργήθηκαν έργα, αντήχησαν εργαλεία, μεταδόθηκε η γνώση. Ήταν όχι μόνο το εργαστήριο αλλά και για πολλά χρόνια η κατοικία της οικογένειας του Γιάννη Παππά, που το 2002, στη διαθήκη του, θέλησε να αφήσει το εργαστήριο ατόφιο στο Μουσείο Μπενάκη με τα έργα να βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο είχαν δημιουργηθεί.

Υπήρξε κατοικία της οικογένειας του μεγάλου Έλληνα δημιουργού ως τη δεκαετία του 1960 και χτίστηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '30, όταν ο Γιάννης Παππάς είχε επιστρέψει από τις σπουδές του στο Παρίσι και η περιοχή του Ζωγράφου ήταν ακόμα μια εξοχή της Αθήνας με μονοκατοικίες και κήπους.

Σε αυτό το εργαστήριο δούλεψε ο Γιάννης Παππάς στη διάρκεια της Κατοχής, ενώ αργότερα, το 1944 κατατάσσεται στο Βασιλικό Ναυτικό και υπηρετεί στην Ανωτέρα Ναυτική Διοίκηση Αλεξανδρείας ως ναύτης. Παραμένει στην Αλεξάνδρεια ως το 1951 και μελετά τα μνημεία της αιγυπτιακής τέχνης στο Κάιρο και την Άνω Αίγυπτο.

Το εργαστήριο λεηλατείται και ο Πάνος Τσολάκης, ο οποίος το είχε σχεδιάσει, το αποκαθιστά ετοιμάζοντάς το για την επιστροφή του Γιάννη Παππά το 1952, έναν χρόνο πριν εκλεγεί καθηγητής των Εργαστηρίων Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Μαθαίνοντας ζωγραφική μέσα στο φωτεινό μοναδικό εργαστήριο του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου Facebook Twitter
Κουκουβάγια. Φωτ.: Ναταλία Τσουκαλά

Ο γιος του, Αλέκος Παππάς, πρόσφερε στο Μουσείο Μπενάκη το κτίριο με βασικό στόχο της δωρεάς τα έργα του καλλιτέχνη να παραμείνουν συγκεντρωμένα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Από τους πιο παραγωγικούς νεοέλληνες γλύπτες, ο Γιάννης Παππάς φιλοτέχνησε πλήθος έργων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ανδριάντες και προτομές, που ανάμεσά τους βλέπουμε τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο πάρκο Ελευθερίας, του Οδυσσέα Ελύτη στην πλατεία Δεξαμενής, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Χαριλάου Τρικούπη στο Προαύλιο Βουλής των Ελλήνων, την προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη στο Πεδίον του Άρεως, τον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.

Αφοσιωμένος τόσο στη γλυπτική όσο και στη ζωγραφική, ο Γιάννης Παππάς άφησε αυτό το ακίνητο, ένα μοναδικό δείγμα χώρου εργασίας μέσα στο οποίο θα εκπαιδευθούν ανήσυχοι νέοι υποψήφιοι για την ΑΣΚΤ αλλά και άτομα που θέλουν να κάνουν εργαστήρια ζωγραφικής.

Μαθαίνοντας ζωγραφική μέσα στο φωτεινό μοναδικό εργαστήριο του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου Facebook Twitter
Γεώργιος Καραϊσκάκης. Φωτ.: Ναταλία Τσουκαλά
Μαθαίνοντας ζωγραφική μέσα στο φωτεινό μοναδικό εργαστήριο του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου Facebook Twitter
Μητέρα. Φωτ.: Ναταλία Τσουκαλά

Εγγραφές γίνονται όλον τον χρόνο, περισσότερες πληροφορίες στα Τ 210 777 3946 - 6972603137 ή στο [email protected]

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Πολιτισμός / Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Παρίσι, ο Ματίς επιστρέφει φέτος την άνοιξη με μια ασυνήθιστη πυκνότητα εκθέσεων. Και μαζί τους επιστρέφει και το ερώτημα γιατί ο κόσμος ξαναγυρίζει τώρα σε έναν ζωγράφο της αρμονίας.
THE LIFO TEAM
Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Πολιτισμός / Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Μέσα στην πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες φίρμες και σε μια στιγμή που το σεξ επιστρέφει δυνατά στη μόδα, κάποιοι σχεδιαστές δοκιμάζουν το OnlyFans όχι μόνο ως εργαλείο πρόκλησης αλλά και ως νέο χώρο άμεσης επαφής με το κοινό.
THE LIFO TEAM
ΡΩΜΗ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Πολιτισμός / Κολοσσαίο: Ανακαλύφθηκαν τμήματα της αρχικής του δομής που ήταν κρυμμένα για αιώνες

Οι επισκέπτες του Κολοσσαίου έχουν πλέον μια ευκαιρία να πάνε πίσω στην ιστορία, χάρη σε ένα έργο ανακαίνισης που έφερε στο φως αρκετές κολόνες της εισόδου, οι οποίες παρέμεναν θαμμένες για εκατοντάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Λίγο πριν από τη μεγάλη της εμφάνιση στο Coachella, η Σαμπρίνα Κάρπεντερ μίλησε στον Μαρκ Τζέικομπς για τη ζωή πάνω και κάτω από τη σκηνή, για την εικόνα που χτίζει ως ποπ σταρ και για τον ρόλο της queer κοινότητας, λέγοντας καθαρά ότι χωρίς αυτήν «η ποπ μουσική δεν θα υπήρχε».
THE LIFO TEAM
Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Πολιτισμός / Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Από το Κλουβί με τις Τρελές, μέχρι τον Γουίλι Λόμαν του Άρθουρ Μίλερ, ο Λέιν κοιτάζει πίσω σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών χωρίς να χάνει το χιούμορ, την οξύτητα και τη σκοτεινή ειρωνεία που τον κάνουν πάντα αναγνωρίσιμο.
THE LIFO TEAM
Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Πολιτισμός / Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν, αγόραζαν έργα κατευθείαν από τους καλλιτέχνες, στήριξαν ονόματα όπως ο Σολ ΛεΒίτ και ο Ντόναλντ Τζαντ πριν τους ανακαλύψει η αγορά και στο τέλος άφησαν τη συλλογή τους στο κοινό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Πολιτισμός / Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η Γαλλίδα σχεδιάστρια και πρώην μοντέλο μιλά για τη νέα εικόνα των 60, για τη φιλία, την ελευθερία, την επιθυμία και για μια ηλικία που δεν θέλει πια να παίζει τον ρόλο της «γιαγιάς με φιόγκο»
THE LIFO TEAM
Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Πολιτισμός / Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης, γνωστός για τις υπερρεαλιστικές και βαθιά ανήσυχες εικόνες του, επιστρέφει στην παιδική ηλικία, τη βία, τον φασισμό και τη σκοτεινή όψη της μαζικής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
«Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής του Ιράν και η φωνή ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Πολιτισμός / «Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Γνωστός έξω από το Ιράν πολύ λιγότερο από όσο του αναλογεί, ο Γιουσίτζ άνοιξε τον δρόμο για τη νεότερη ιρανική ποίηση και επηρέασε γενιές ποιητών που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, μέσα από το λεύκωμα του στενού συνεργάτη του

Πολιτισμός / Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, στο νέο λεύκωμα του Στιβ Παρκ

Το βιβλίο φέρνει στο φως έναν Prince λιγότερο σκηνικό και πιο κοντινό: στο σπίτι, στο στούντιο, στη Μαρμπέγια, στο Paisley Park, σε στιγμές που μέχρι σήμερα έμεναν έξω από τη μεγάλη εικόνα του μύθου του
THE LIFO TEAM
Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Πολιτισμός / Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Το σχέδιο για τη βιογραφική ταινία της Μαντόνα μπορεί να μην προχώρησε ποτέ, όμως επιστρέφει έμμεσα στην οθόνη, αυτή τη φορά μέσα από τη σειρά του Σεθ Ρόγκεν για το Χόλιγουντ
THE LIFO TEAM