Λούβρο: Απέκτησε πίνακα 24 εκατ.€ του Τσιμαμπούε που παραλίγο να καταλήξει σε χωματερή

Λούβρο: Απέκτησε πίνακα 24 εκατ.€ του Τσιμαμπούε που παραλίγο να καταλήξει σε χωματερή Facebook Twitter
0

Το μουσείο του Λούβρου απέκτησε τελικά τον πίνακα του 13ου αιώνα του Τσιμαμπούε, που βρέθηκε στην κουζίνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας και παραλίγο να καταλήξει στη χωματερή, προτού πωληθεί έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία. 

Πρόκειται για πίνακα που ζωγράφισε ο Τσιμαμπούε περίπου το 1280. Εκτιμάται ότι είναι ένα από τα οχτώ τμήματα ενός μεγάλου δίπτυχου. Τα πέντε από αυτά ακόμη δεν έχουν βρεθεί. 

Ο πίνακας επρόκειτο να καταλήξει στη χωματερή, κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του σπιτιού της ηλικιωμένης, αλλά η οικογένεια της κάλεσε έναν ειδικό για να δει αν υπήρχε κάτι πολύτιμο εκεί. Πιστεύοντας ότι ο πίνακας θα άξιζε έως 400.000 ευρώ, ο ειδικός τον έστειλε σε έναν εμπειρογνώμονα τέχνης στο Παρίσι, ο οποίος διαπίστωσε πως επρόκειτο για αυθεντικό έργο του Τσιμαμπούε. 

Το 2019 το μουσείο του Λούβρου ήλπιζε ότι θα αποκτούσε τον πίνακα, όταν βγήκε σε δημοπρασία. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η τιμή του θα έφτανε τα 4-6 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, τελικά έφτασε τα 24 εκατ.- μαζί με την προμήθεια- και το μουσείο δεν κατάφερε να αποκτήσει το έργο. 

Η Γαλλία είχε μπλοκάρει την έξοδο του πίνακα από τη χώρα

Αμέσως, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας χαρακτήρισε «εθνικό θησαυρό» τον πίνακα και επέβαλε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής του, δίνοντας στο μουσείο 30 μήνες προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσει το έργο. 

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσα πλήρωσε το μουσείου του Λούβρου για να αποκτήσει τον πίνακα, ή πώς συγκεντρώθηκαν τα χρήματα. Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν πως υπήρξε «εξαιρετική κινητοποίηση», προκειμένου να ενθαρρυνθούν δωρητές να δώσουν χρήματα, με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές. 

Ο πίνακας αποτελεί πλέον ένα από τα παλαιότερα έργα τέχνης στη συλλογή του Λούβρου. Θα αποτελέσει το κύριο έκθεμα- μαζί με άλλον ένα πίνακα του Τσιμαμπούε που είχε ήδη το μουσείο- σε έκθεση που θα διοργανωθεί το 2025. 

Το εν λόγω έργο τέχνης έχει διαστάσεις μόλις 25Χ 20 εκατοστά. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο τμήματα του δίπτυχου που έχουν εντοπιστεί, το ένα είναι στη συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη και το άλλο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν τιμάται μετά θάνατον με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν τιμάται μετά θάνατον με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ

Η προσθήκη του ονόματος του Τσάντγουικ Μπόουζμαν στη Λεωφόρο της Δόξας θεωρείται μία από τις πιο συγκινητικές και δίκαιες αναγνωρίσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας
LIFO NEWSROOM
Η ισλανδική γλώσσα «σβήνει» από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αγγλικά media

Πολιτισμός / Η ισλανδική γλώσσα «σβήνει» από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αγγλικά media

Πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας προειδοποιεί ότι η νεολαία εκτίθεται σχεδόν αποκλειστικά σε αγγλόφωνο περιεχόμενο μέσω TikTok και YouTube, απειλώντας με «ουσιαστική εξαφάνιση» της γλώσσας μέσα σε μία γενιά
LIFO NEWSROOM
Μια εμβληματική ευρωπαϊκή συλλογή φτάνει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ντεγκά, Ματίς, Μονέ και άλλοι 43 σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση στην Αθήνα

83 αριστουργήματα από 45 καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα οποία προέρχονται από μια εμβληματική ευρωπαϊκή ιδιωτική συλλογή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Αθηνα από τον Δεκέμβριο στο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
LIFO NEWSROOM