Νέο φως στο έργο του βάρδου φιλοδοξεί να ρίξει ο νεοσύστατος θίασος μαύρων γυναικών ηθοποιών, ο πρώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο που φέρει την επωνυμία  Mawa Theatre Company και ελπίζει να κάνει τα έργα του Σαίξπηρ προσβάσιμα σε ένα διαφορετικό κοινό.

 

Η θεατρική ομάδα φιλοδοξεί και σχεδιάζει να επανεξετάσει μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Σαίξπηρ από μια μαύρη γυναικεία σκοπιά και να τον κάνει προσβάσιμο για μια νέα γενιά. Η ομάδα θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο μαύρες και μικτές φυλές εκπροσωπούνται στα κλασικά κείμενα και την οικουμενικότητα τους από το δικό τους πρίσμα.

 

Ο Σαίξπηρ όπως δήλωσε η ομάδα ανήκει στο Βρετανικό θέατρο και είναι ο πιο πολυπαιγμένος συγγραφέας στον κόσμο. «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ποικιλομορφία, την εκπροσώπηση και την ένταξη, τότε γιατί να μην ξεκινήσουμε με τον ίδιο τον Βάρδο;» είπαν.

 

Το πρώτο έργο του θιάσου τον Αύγουστο θα είναι μια σειρά βίντεο εμπνευσμένων από τον Σαίξπηρ τα οποία θα δημοσιεύονται δωρεάν στο διαδίκτυο, ενώ ο θίασος θα συνεργαστεί με θέατρα σε όλη τη χώρα. Η θεατρική εταιρεία χρηματοδοτείται από το Arts Council και θα αναδείξει με νέο τρόπο τα ζητήματα όπως η καταγωγή, η τάξη, οι γυναικείες φιλίες και ο αποικισμός που συναντάμε συχνά στα έργα του Σαίξπηρ.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 92% των κορυφαίων και πρωταγωνιστικών θέσεων εργασίας στο θέατρο καλύπτονται από λευκούς σύμφωνα με μια έρευνα του Stage το 2020. Ο θίασος φιλοδοξεί να αφαιρέσει την ταυτότητα και την ιδέα της λευκής ιδιοκτησίας από τα κλασικά κείμενα και επιθυμούν να ενταχθούν και οι μαύροι ηθοποιοί στην ιστορία των κλασικών κειμένων.

 

Το όνομα του θιάσου όπως αναφέρει ο Guardian, Mawa, σημαίνει «αύριο» στa Chichewa (μια γλώσσα Bantu που ομιλείται σε μέρη του Μαλάουι, της Ζάμπια και της Μοζαμβίκης) και θα αποτελέσει τη συνέχεια παράδοσης του μαύρου θεάτρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2019, ο κριτικός του Γκάρντιαν Μάικλ Μπίλινγκτον έγραψε για μια παράσταση του Ριχάρδου Β’ που αποτελείτο αποκλειστικά από έγχρωμες γυναίκες ότι ήταν όχι μόνο πρωτοποριακή, αλλά έδωσε σε όλους τους χαρακτήρες μια ξεχωριστή ζωή. Το διάσημο Shakespeare’s Globe διοργανώνει τις εκδηλώσεις Shakespeare and Race από το 2018, οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις για τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ και το φυλετικό τους στοιχείο και εξετάζει επίσης τη «φυλετική δυναμική στο έργο και στη σύγχρονη αναπαραγωγή του».