Ιδρύθηκε ο πρώτος σαιξπηρικός θίασος από έγχρωμες αποκλειστικά γυναίκες

Ιδρύθηκε ο πρώτος σαιξπηρικός θίασος από έγχρωμες αποκλειστικά γυναίκες Facebook Twitter
Η θεατρική ομάδα Mawa Theatre Company. Από αριστερά οι Gabrielle Brooks, Maisey Bawden, Danielle Kassaraté και Jade Samuels. Φωτο: Gabriel Mokake Photography/Mawa Theatre Company
0

Νέο φως στο έργο του βάρδου φιλοδοξεί να ρίξει ο νεοσύστατος θίασος μαύρων γυναικών ηθοποιών, ο πρώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο που φέρει την επωνυμία  Mawa Theatre Company και ελπίζει να κάνει τα έργα του Σαίξπηρ προσβάσιμα σε ένα διαφορετικό κοινό.

Η θεατρική ομάδα φιλοδοξεί και σχεδιάζει να επανεξετάσει μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Σαίξπηρ από μια μαύρη γυναικεία σκοπιά και να τον κάνει προσβάσιμο για μια νέα γενιά. Η ομάδα θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο μαύρες και μικτές φυλές εκπροσωπούνται στα κλασικά κείμενα και την οικουμενικότητα τους από το δικό τους πρίσμα.

Ο Σαίξπηρ όπως δήλωσε η ομάδα ανήκει στο Βρετανικό θέατρο και είναι ο πιο πολυπαιγμένος συγγραφέας στον κόσμο. «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ποικιλομορφία, την εκπροσώπηση και την ένταξη, τότε γιατί να μην ξεκινήσουμε με τον ίδιο τον Βάρδο;» είπαν.

Το πρώτο έργο του θιάσου τον Αύγουστο θα είναι μια σειρά βίντεο εμπνευσμένων από τον Σαίξπηρ τα οποία θα δημοσιεύονται δωρεάν στο διαδίκτυο, ενώ ο θίασος θα συνεργαστεί με θέατρα σε όλη τη χώρα. Η θεατρική εταιρεία χρηματοδοτείται από το Arts Council και θα αναδείξει με νέο τρόπο τα ζητήματα όπως η καταγωγή, η τάξη, οι γυναικείες φιλίες και ο αποικισμός που συναντάμε συχνά στα έργα του Σαίξπηρ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 92% των κορυφαίων και πρωταγωνιστικών θέσεων εργασίας στο θέατρο καλύπτονται από λευκούς σύμφωνα με μια έρευνα του Stage το 2020. Ο θίασος φιλοδοξεί να αφαιρέσει την ταυτότητα και την ιδέα της λευκής ιδιοκτησίας από τα κλασικά κείμενα και επιθυμούν να ενταχθούν και οι μαύροι ηθοποιοί στην ιστορία των κλασικών κειμένων.

Το όνομα του θιάσου όπως αναφέρει ο Guardian, Mawa, σημαίνει «αύριο» στa Chichewa (μια γλώσσα Bantu που ομιλείται σε μέρη του Μαλάουι, της Ζάμπια και της Μοζαμβίκης) και θα αποτελέσει τη συνέχεια παράδοσης του μαύρου θεάτρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2019, ο κριτικός του Γκάρντιαν Μάικλ Μπίλινγκτον έγραψε για μια παράσταση του Ριχάρδου Β’ που αποτελείτο αποκλειστικά από έγχρωμες γυναίκες ότι ήταν όχι μόνο πρωτοποριακή, αλλά έδωσε σε όλους τους χαρακτήρες μια ξεχωριστή ζωή. Το διάσημο Shakespeare’s Globe διοργανώνει τις εκδηλώσεις Shakespeare and Race από το 2018, οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις για τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ και το φυλετικό τους στοιχείο και εξετάζει επίσης τη «φυλετική δυναμική στο έργο και στη σύγχρονη αναπαραγωγή του».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Πολιτισμός / Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Από το Κλουβί με τις Τρελές, μέχρι τον Γουίλι Λόμαν του Άρθουρ Μίλερ, ο Λέιν κοιτάζει πίσω σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών χωρίς να χάνει το χιούμορ, την οξύτητα και τη σκοτεινή ειρωνεία που τον κάνουν πάντα αναγνωρίσιμο.
THE LIFO TEAM
Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Πολιτισμός / Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν, αγόραζαν έργα κατευθείαν από τους καλλιτέχνες, στήριξαν ονόματα όπως ο Σολ ΛεΒίτ και ο Ντόναλντ Τζαντ πριν τους ανακαλύψει η αγορά και στο τέλος άφησαν τη συλλογή τους στο κοινό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Πολιτισμός / Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η Γαλλίδα σχεδιάστρια και πρώην μοντέλο μιλά για τη νέα εικόνα των 60, για τη φιλία, την ελευθερία, την επιθυμία και για μια ηλικία που δεν θέλει πια να παίζει τον ρόλο της «γιαγιάς με φιόγκο»
THE LIFO TEAM
Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Πολιτισμός / Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης, γνωστός για τις υπερρεαλιστικές και βαθιά ανήσυχες εικόνες του, επιστρέφει στην παιδική ηλικία, τη βία, τον φασισμό και τη σκοτεινή όψη της μαζικής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
«Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής του Ιράν και η φωνή ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Πολιτισμός / «Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Γνωστός έξω από το Ιράν πολύ λιγότερο από όσο του αναλογεί, ο Γιουσίτζ άνοιξε τον δρόμο για τη νεότερη ιρανική ποίηση και επηρέασε γενιές ποιητών που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, μέσα από το λεύκωμα του στενού συνεργάτη του

Πολιτισμός / Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, στο νέο λεύκωμα του Στιβ Παρκ

Το βιβλίο φέρνει στο φως έναν Prince λιγότερο σκηνικό και πιο κοντινό: στο σπίτι, στο στούντιο, στη Μαρμπέγια, στο Paisley Park, σε στιγμές που μέχρι σήμερα έμεναν έξω από τη μεγάλη εικόνα του μύθου του
THE LIFO TEAM
Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Πολιτισμός / Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Το σχέδιο για τη βιογραφική ταινία της Μαντόνα μπορεί να μην προχώρησε ποτέ, όμως επιστρέφει έμμεσα στην οθόνη, αυτή τη φορά μέσα από τη σειρά του Σεθ Ρόγκεν για το Χόλιγουντ
THE LIFO TEAM
Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Πολιτισμός / Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Ενα σπάνιο λεύκωμα με άγνωστες εκτυπώσεις της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια φωτίζοντας ξανά ένα ξεχασμένο κομμάτι της φωτογραφικής μνήμης του πολέμου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Πολιτισμός / Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Έπειτα από 11 χρόνια δικαστικής μάχης, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι το Seated Man With a Cane του Μοντιλιάνι πρέπει να επιστραφεί στην κληρονομιά του Όσκαρ Στετινέρ, από τον οποίο αφαιρέθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
THE LIFO TEAM
Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Πολιτισμός / Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Ζωγράφος, μουσικός και δημιουργός εγκαταστάσεων, ο Τόμας Τσιπ άφησε πίσω του ένα έργο σκοτεινό, ανήσυχο και βαθιά αναγνωρίσιμο στη σύγχρονη τέχνη.
THE LIFO TEAM
Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Πολιτισμός / Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Στο Intimate Audrey, ο Σον Χέπμπορν Φερέρ φωτίζει την άλλη όψη της μητέρας του: τον πόλεμο, την πείνα, το οικογενειακό τραύμα και τη γυναίκα πίσω από μία από τις πιο διάσημες εικόνες του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM