Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκάλυψε για πρώτη φορά πως είναι θύμα σεξουαλικής επίθεσης και κακοποίησης

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκάλυψε για πρώτη φορά πως είναι θύμα σεξουαλικής επίθεσης και κακοποίησης Facebook Twitter
0

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκάλυψε για πρώτη φορά πως έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής επίθεσης, μέσα από ένα μεγάλο κείμενο που γράφτηκε ως απάντηση στην κριτική των σχολίων της για το θέμα των transgender.

Σε μια δήλωση 3.600 λέξεων που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της την Τετάρτη, η συγγραφέας περιέγραψε με λεπτομέρεια το πώς ενεπλάκη στη συζήτηση γύρω από την έννοια της ταυτότητας του φύλου.

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκάλυψε ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής επίθεσης, επικαλούμενη αυτές τις εμπειρίες παράλληλα με την πίστη της στην ελευθερία του λόγου και της εμπειρίας της ως δασκάλα, ως λόγους πίσω από τη θέση της. «Τα αναφέρω αυτά τώρα, όχι σε μια προσπάθεια να κερδίσω συμπόνοια, αλλά λόγω αλληλεγγύης με τον τεράστιο αριθμό γυναικών που έχουν ιστορίες όπως η δική μου, οι οποίες έχουν υποτιμηθεί ως φανατικές για ανησυχίες γύρω από το θέμα φύλου», έγραψε.

«Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η ζωντανή πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους», είχε πει η Ρόουλινγκ ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ γράφει για τους δικούς της αγώνες με το σεξισμό και τη μισογυνία, και για την εφηβική της αίσθηση ότι είναι «ψυχικά άφυλη», προσθέτοντας ότι οι ιστορίες της δυσφορίας φύλου από τρανς άνδρες την έκαναν να αναρωτιέται «αν θα είχα γεννηθεί 30 χρόνια αργότερα, ίσως και εγώ προσπαθούσα να κάνω μετάβαση». «Η γοητεία της διαφυγής από τη γυναικεία ηλικία θα ήταν τεράστια. Πάλεψα με σοβαρό OCD (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) ως έφηβη. Αν έβρισκα κατανόηση στο διαδίκτυο, που δεν μπορούσα να βρω στο άμεσο περιβάλλον μου, πιστεύω ότι θα μπορούσα να πείσω να αλλάξω τον εαυτό μου στον γιο που ο πατέρας μου είχε πει ανοιχτά ότι θα προτιμούσε», έγραψε.

Είπε ότι η κριτική την άφησε «σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος μέσα στο κεφάλι μου, καθώς οι αναμνήσεις μιας σοβαρής σεξουαλικής επίθεσης που δέχθηκα στα 20 μου επανήλθαν. Αυτή η επίθεση συνέβη σε μια στιγμή και σε ένα χώρο όπου ήμουν ευάλωτη και ένας άντρας εκμεταλλεύτηκε μια ευκαιρία. Δεν μπορούσα να αποκλείσω αυτές τις αναμνήσεις και δυσκολεύτηκα να συγκρατήσω τον θυμό και την απογοήτευσή μου για τον τρόπο που πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου παίζει γρήγορα και χαλαρά με την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών».

Επιβεβαίωσε επίσης για πρώτη φορά ότι υπέστη σωματική κακοποίηση στα 20 της χρόνια. «Αν μπορούσες να μπεις στο κεφάλι μου και να καταλάβεις τι νιώθω όταν διάβασα για μια τρανς γυναίκα που πέθανε στα χέρια ενός βίαιου άνδρα, θα βρεις αλληλεγγύη και σύνδεση», έγραψε.

Επίσης η Ρόουλινγκ αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή με «τεράστιο αριθμό» γυναικών που φοβόντουσαν να μιλήσουν δημοσίως για τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τους τρανς και καταδίκασε θεσμούς και οργανισμούς που θαύμαζε κάποτε για «υποταγή μπροστά στις τακτικές της παιδικής χαράς». Είπε ότι πίστευε ότι η μισογυνία και ο σεξισμός ήταν λόγοι πίσω από την αύξηση του 4.400% στον αριθμό των κοριτσιών που παραπέμφθηκαν για μετάβαση την τελευταία δεκαετία.

«Έχω διαβάσει όλα τα επιχειρήματα σχετικά με τη θηλυκότητα που δεν υπάρχει στο σώμα με φύλο, και τους ισχυρισμούς ότι οι βιολογικές γυναίκες δεν έχουν κοινές εμπειρίες, και τις βρίσκω επίσης βαθιά μισογυνιστικές και οπισθοδρομικές απόψεις. Είναι επίσης σαφές ότι ένας από τους στόχους της άρνησης της σημασίας του φύλου είναι να διαβρώσει αυτό που κάποιοι φαίνεται να βλέπουν ως τη σκληρά διαχωριστική ιδέα των γυναικών που έχουν τη δική τους βιολογική πραγματικότητα ή - εξίσου απειλητικά - ενοποιώντας πραγματικότητες που τις καθιστούν μια συνεκτική πολιτική τάξη... Δεν αρκεί οι γυναίκες να είναι τρανς σύμμαχοι. Οι γυναίκες πρέπει να αποδεχτούν και να παραδεχτούν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των τρανς γυναικών και των ίδιων», έγραψε.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ζητά «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Πολιτισμός / Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ζητά «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

«Το μποϊκοτάζ του ρωσικού πολιτισμού είναι σημαντικό βήμα. Δεν μιλάμε για ακύρωση του Τσαϊκόφσκι, αλλά για παύση των παραστάσεων των έργων του μέχρι η Ρωσία να σταματήσει την αιματηρή εισβολή της».
NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητική η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού - «Όταν αρχίσεις να δίνεις πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητική η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού - «Όταν αρχίσεις να δίνεις πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

«Είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες», τόνισε
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ