Η Nan Goldin αποκάλυψε τον εθισμό της στο Oxycontin και πως θα κυνηγήσει ισχυρή οικογένεια της φαρμακοβιομηχανίας

Η Nan Goldin αποκάλυψε τον εθισμό της στο Oxycontin και πως θα κυνηγήσει ισχυρή οικογένεια της φαρμακοβιομηχανίας Facebook Twitter
0

Η διάσημη φωτογράφος Nan Goldin εξομολογήθηκε το πώς κατάφερε να γλιτώσει από την τοξικομανία και επιτίθεται στην οικογένεια Sackler μέσα από ένα άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο Artforum.

Η οικογένεια των Sackler, γνωστή για τις μεγάλες δωρεές της στον κόσμο της τέχνης  είναι επίσης ιδιοκτήτρια της Purdue Pharma, μιας εταιρείας που παράγει το εξαιρετικά εθιστικό οπιοειδές Oxycontin από το 1996.

Στο άρθρο η Goldin κατηγορεί την οικογένεια ότι είναι «υπεύθυνη για την επιδημία» καθώς το φάρμακο έχει από το 1999 προκαλέσει 200.000 θανάτους λόγω εθισμού και υπερβολικής δόσης στις ΗΠΑ.

Εδώ και δύο δεκαετίες, η Purdue Pharma έχει καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και εξωδικαστικούς συμβιβασμούς σε υποθέσεις σχετικά με του πόσο εθιστικό είναι το Oxycontin.

Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να αρνείται τους ισχυρισμούς που έγιναν εναντίον της και εξακολουθεί να κάνει δωρέες σε ιδρύματα όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Old Vic Theatre, το Royal Opera House και πολλά άλλα.

Κάποιοι κατηγορούν την οικογένεια πως οι δωρεές δεν είναι τίποτα μπροστά στα δισεκατομμύρια που έχει κερδίσει από την πώληση του φαρμάκου.

Η Goldin γράφει: «Ξέπλυναν τα χρήματά τους μέσω των γκαλερί, των μουσείων και των πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο. Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν».

«Δεν μπορώ να στέκομαι και να παρακολουθώ μια ακόμη γενιά να εξαφανίζεται», λέει η Nan Goldin.

Στο άρθρο η Goldin αποκαλύπτει ότι η «σχέση» της με το φάρμακο ξεκίνησε αφού της είχε συνταγογραφηθεί για χειρουργική επέμβαση πριν από αρκετά χρόνια και ενώ ζούσε στο Βερολίνο.

«Τρία χάπια ημερησίως μετατράπηκαν σε 18 και σταδιακά άρχισα να εθίζομαι» αναφέρει.

«Όπως και όλοι οι εθισμένοι στα οπιούχα, ο τρομακτικός φόβος μου για την απόσυρση ήταν η καθοδηγητική μου δύναμη» ομολογεί η Goldin. 

Αφού πέρασε δυόμισι μήνες στην αποτοξίνωση τον Ιανουάριο του 2017, η Goldin αποκαλύπτει ότι είναι καθαρή για σχεδόν ένα χρόνο, αλλά κατανοεί τις οδυνηρές δυσκολίες της αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά και λέει ότι η επιστροφή δεν είναι επιλογή.

Και ενώ παραδέχεται ότι ήταν τυχερή που μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια καλή κλινική, τονίζει ότι πολλοί δεν είναι σε θέση να το κάνουν.

Η Goldin ανακοίνωσε πως ίδρυσε την ομάδα P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) και σκοπεύει να κυνηγήσει την οικογένεια Sackler ζητώντας να χρηματοδοτήσουν την θεραπεία των εξαρτημένων από  Oxycontin.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σινεμά στην Ελλάδα – Ορατότης Μηδέν»: Επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα εκπέμπουν SOS

Πολιτισμός / «Σινεμά στην Ελλάδα – Ορατότης Μηδέν»: Επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα εκπέμπουν SOS

1896 επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα στην Ελλάδα υπογράφουν ανοιχτή επιστολή ζητώντας την άμεση επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που έχουν προκύψει για την επιβίωσή τους.
LIFO NEWSROOM
H Άνα ντε Άρμας, ο Νίκολας Κέιτζ και ένας πιγκουίνος από αύριο στις αίθουσες

Πολιτισμός / H Άνα ντε Άρμας, ο Νίκολας Κέιτζ και ένας πιγκουίνος από αύριο στις αίθουσες

8 κυκλοφορίες προστίθενται στο πρόγραμμα των κινηματογράφων, ανάμεσά τους το spin-off του Τζον Γουίκ, μια ακόμα tour de force εμφάνιση του Νίκολας Κέιτζ και ένα crowdpleaser με τον Στιβ Κούγκαν που δύσκολα θα αφήσει μάτι στεγνό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Ντάνι Μπόιλ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Κίλιαν Μέρφι στο σίκουελ «28 Years Later»

Πολιτισμός / Ο Ντάνι Μπόιλ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Κίλιαν Μέρφι στο σίκουελ «28 Years Later»

Η αρχική ταινία 28 Days Later, με πρωταγωνιστή τον Μέρφι, θεωρείται σταθμός στον σύγχρονο κινηματογράφο τρόμου, τόσο για την αισθητική της όσο και για την ανατροπή της παραδοσιακής εικόνας του ζόμπι
LIFO NEWSROOM
Εικονγραφημένο προφυλακτικό 200 ετών εκτίθεται στο Rijksmuseum

Πολιτισμός / Μουσείο θα εκθέσει προφυλακτικό 200 ετών, πιθανότατα φτιαγμένο από έντερο προβάτου

Φτιάχτηκε από σκωληκοειδή απόφυση προβάτου και αναπαριστά μια ημίγυμνη καλόγρια με τρεις άνδρες - Πιστεύεται, ότι ανήκει σε αριστοκρατικό οίκο ανοχής του Παρισιού γύρω στο 1830
LIFO NEWSROOM
Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τιμώμενο πρόσωπο του 4ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πολιτισμός / Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τιμώμενο πρόσωπο του 4ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με τη συμμετοχή πάνω από 160 σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, εκδοτών, μεταφραστών, ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών, πάνελ γύρω από επίκαιρους θεματικούς άξονες, τόσο από το πεδίο της λογοτεχνίας όσο και από το πεδίο της κοινωνίας, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων, το 4ο ΦΒΧ επιστρέφει στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης aπό τις 25 έως και τις 29 Ιουνίου 2025.
LIFO NEWSROOM