Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έκανε 200.000 θεατές στο Glastonbury να σιωπήσoυν για επτά λεπτά

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έκανε 200.000 θεατές του Glastonbury να σιωπήσoυν για επτά λεπτά Facebook Twitter
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς με το φόρεμα σε σχήμα συμβόλου ειρήνης / Φωτ: Getty
0

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς κατάφερε να κάνει τους θεατές στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Βρετανίας, το Glastonbury, να σιγήσουν για επτά λεπτά.

Η διάσημη καλλιτέχνις Μαρίνα Αμπράμοβιτς, προσκεκλημένη από τους διοργανωτές του φεστιβάλ Michael και Emily Eavis, οδήγησε 200.000 θεατές σε μια «συνεργασία», όπως την αποκάλεσε, με τίτλο «Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής», για να «δούμε πώς μπορούμε να νιώσουμε θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύμπαν» και να λειτουργήσουμε ως προπύργιο ενάντια στη φρίκη του πολέμου και της βίας.

Δεδομένου ότι είχε ανακοινωθεί μόλις μια ημέρα πριν, υπήρχαν εύλογοι φόβοι ότι το κοινό δεν θα συμμετείχε στο πνεύμα της συνεργασίας και ότι μπορεί να κατέληγε να φλυαρεί ή ακόμη και να φωνάζει κατά τη διάρκεια της σιωπής. Αλλά τελικά, πέρα από κάποιες πολύ μεμονωμένες κραυγές και φωνές, ο μόνος ήχος που κινούνταν στο γρασίδι του γηπέδου της σκηνής Pyramid ήταν ο άνεμος που φυσούσε στην κοιλάδα και ο μακρινός θόρυβος από τις παραστάσεις των άλλων σκηνών.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς φόρεσε ένα ρούχο σε σχήμα συμβόλου ειρήνης, σχεδιασμένο από τον πρώην επικεφαλής σχεδιαστή της Burberry Riccardo Tisci. Στην αρχή της ομιλίας της παραδέχτηκε ότι ήταν «τρομοκρατημένη  επειδή, ως καλλιτέχνης, δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου αυτού του είδους το κοινό. Δεν τραγουδάω, δεν χορεύω. Πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ και ότι όλοι θέλετε να περάσετε καλά και να ακούσετε σπουδαία μουσική».

Στη συνέχεια πρόσθεσε «Ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν πόλεμοι, πείνα, διαμαρτυρίες, δολοφονίες, βία. Αλλά τι συμβαίνει αν δούμε τη μεγάλη εικόνα; Η βία φέρνει περισσότερη βία, οι σκοτωμοί φέρνουν περισσότερους σκοτωμούς, ο θυμός φέρνει περισσότερο θυμό, οι διαδηλώσεις φέρνουν περισσότερες διαδηλώσεις. Εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: πώς να είμαστε στο παρόν, εδώ και τώρα, και πώς μπορούμε πραγματικά όλοι μαζί να δώσουμε άνευ όρων αγάπη ο ένας στον άλλον».

Κάλεσε το κοινό να βάλει τα χέρια του στον ώμο του διπλανού του, να κλείσει τα μάτια του και να βολευτεί, και στη συνέχεια κάλεσε την Emily Eavis να ηχήσει ένα γκονγκ για να ξεκινήσει η παράσταση. «Νομίζω ότι ήταν υπέροχο», δήλωσε η Lucinda, η οποία βρισκόταν στο φεστιβάλ με τη φίλη της Lizzy. «Το έμαθα 30 δευτερόλεπτα πριν αρχίσει. Την λάτρεψα. Αυτό έκανε το δικό μου Glastonbury. Νομίζω ότι ήταν πραγματικά ισχυρό. Τα επτά λεπτά πέρασαν πολύ γρήγορα».

Σε συνέντευξή της στον Guardian πριν από την παράσταση, η Αμπράμοβιτς αναγνώρισε ότι η παράσταση κινδύνευε να αποτύχει. «Είναι ένα μεγάλο ρίσκο, γι' αυτό και είμαι τρομοκρατημένη», είπε. «Θα μπορούσα να αποτύχω εντελώς ή οι άνθρωποι θα μπορούσαν απλώς να καθίσουν. Δεν ξέρω, αλλά θέλω να πάρω το ρίσκο. Η αποτυχία είναι επίσης σημαντική, μαθαίνεις τόσο από την αποτυχία όσο και από την επιτυχία». 

Με πληροφορίες από The Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Λάνθιμος: Το New York Magazine κατέταξε τις 10 ταινίες του

Το αμερικανικό περιοδικό New York Magazine παρουσίασε τη δική του λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, βάζοντας στην κορυφή το φιλμ που έκανε γνωστό τον Έλληνα σκηνοθέτη σε όλο τον κόσμο.
LIFO NEWSROOM