Η Γερμανία επιστρέφει 21 χάλκινα του Μπενίν στη Νιγηρία

Η Γερμανία επιστρέφει 21 χάλκινα του Μπενίν στη Νιγηρία Facebook Twitter
0

Συνολικά 21 χάλκινα του Μπενίν που εκλάπησαν από Βρετανούς στρατιώτες πριν από 125 χρόνια παρέδωσε η Γερμανία στη Νιγηρία εν μέσω χαράς, γέλιων και δακρύων για τον επαναπατρισμό τους. 

Τα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα ορειχάλκινο κεφάλι ενός oba (βασιλιά), ένα τελετουργικό ada και ένας θρόνος που απεικονίζει έναν τυλιγμένο πύθωνα, εκλάπησαν από το Μπενίν κατά τη διάρκεια μιας βρετανικής τιμωρητικής αποστολής το 1897 και αργότερα πωλήθηκαν σε γερμανικά μουσεία στο Βερολίνο, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και την Κολωνία.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ παρέδωσε ένα από τα επιστρεφόμενα αντικείμενα στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού της Νιγηρίας, Λάι Μοχάμεντ.

«Επιστρέφει εκεί όπου ανήκει», δήλωσε η Μπέρμποκ καθώς παρέδιδε μια μικρογραφία μάσκας της Iyoba (βασίλισσας μητέρας), κατασκευασμένη από ελεφαντόδοντο και διακοσμημένη με κίτρινα γυάλινα μαργαριτάρια και κόκκινο κοράλλι.

Η κυριότητα των αντικειμένων μεταβιβάστηκε νόμιμα από τη Γερμανία στη Νιγηρία την 1η Ιουλίου. Τα έργα τέχνης παραλήφθηκαν με φορτηγό από τα μουσεία, φορτώθηκαν στο αμπάρι ενός αεροσκάφους της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Κολωνίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Την Τρίτη, τα έργα τέχνης ξετυλίχθηκαν και εκτέθηκαν σε αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Νιγηρίας.

Η Γερμανία επιστρέφει 21 χάλκινα του Μπενίν στη Νιγηρία Facebook Twitter
Η Γερμανία επιστρέφει 21 χάλκινα του Μπενίν στη Νιγηρία Facebook Twitter

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM