«Η άλλη πλευρά της καταιγίδας»: Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Σακελλαρίου-Κωνσταντίνος Σφυρίδης
0

Σε ποιο σύμπαν μπορεί να συναντηθούν ο Πρόσπερο, ο ήρωας-μάγος του τελευταίου έργου του Σαίξπηρ, με τον Όρσον Ουέλς και την τελευταία του, ανολοκλήρωτη ταινία Η άλλη πλευρά του ανέμου;

Σε ένα νησί, σαν την εξορία του Πρόσπερο ίσως ή, ακόμα καλύτερα, σε ένα παλιό μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ, με όλα τα πρόσωπα του έργου να είναι αναγνωρίσιμες θρυλικές μορφές χολιγουντιανών ταινιών που το στοιχειώνουν και το ζωντανεύουν. 

Αυτό το θεατρικό σύμπαν που οραματίστηκε ο Γιάννης Χουβαρδάς για την παράσταση με τίτλο Η άλλη πλευρά της καταιγίδας και υπότιτλο Μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ πραγματώνει ένα παλιό του όνειρο, συνδέοντας φαντασμαγορικά τον κόσμο του θεάτρου, μέσα στον οποίο ζει και δημιουργεί, με τον κόσμο του παλιού λαμπερού Χόλιγουντ, των ασπρόμαυρων ταινιών και της γοητείας που ασκούν στον σκηνοθέτη, μέσω ενός λαμπερού συνόλου ηθοποιών που περιλαμβάνει όλες τις γενιές του ελληνικού θεάτρου. 

Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Σακελλαρίου-Κωνσταντίνος Σφυρίδης

Ο Πρόσπερο, ο μάγος που προκαλεί την τρικυμία, την παραίσθηση, αυτός που έχει τεράστια δύναμη η οποία ελέγχει στοιχεία της φύσης και ξωτικά, όπως τον Άριελ, το αγαθό αυτό πνεύμα, συναντιέται με τη θηριώδη προσωπικότητα του Ουέλς. «Δεν είναι συνηθισμένος εγωιστής· ο εγωκεντρισμός του άγγιζε το τερατώδες· το ωκεάνειο συναίσθημα που τον διακατείχε δικαιολογούσε υποψίες για παράνοια· σε κάθε του συναναστροφή αποκτούσε κομπάρσους, με αποτέλεσμα να νιώθει “αηδιασμένος από τη μοναξιά της μεγαλειότητάς του”», έγραψε ο Κωστής Παπαγιώργης για τον Ουέλς στη LiFO, καταλήγοντας: «Πέθανε μόνος, χωρίς καν νοσοκόμα, δακτυλογραφώντας ένα πλάνο γυρισμάτων για την επόμενη μέρα. Αυτός που χλεύαζε το ακροατήριό του με τη φράση “πώς γίνεται να είστε τόσοι λίγοι και εγώ τόσοι πολλοί;” αναγνώρισε τελικά στον μέγα εαυτό του το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή. Πέθανε, θα λέγαμε, σε απόσταση από τον εαυτό του». Αντίθετα, ο Πρόσπερο, στο τέλος, αποκηρύσσει την υψηλή του τέχνη, όπως και ο δημιουργός του, ο Σαίξπηρ, δήλωσε την απόσυρσή του από τη θεατρική συγγραφή με αυτό το κύκνειο άσμα. 

Ύλη και πνεύμα συναντιούνται για να αναμετρηθούν μέσα από υλικά, όνειρα και τη μαγεία τους, σχέσεις, κινήσεις και προσδοκίες. Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά της καταιγίδας.   

Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Σακελλαρίου-Κωνσταντίνος Σφυρίδης

Η άλλη πλευρά της καταιγίδας
Μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Σύλληψη - Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Συνεργασία στο κείμενο: Έρι Κύργια
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Παίζουν: Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Αχιλλέας Χαρίτος

Πειραιώς 260 (Δ)
1/6-7/6, 21:00

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από 2.500 χρόνια,  ξαναζωντανεύει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Μετά από 2.500 χρόνια,  ξαναζωντανεύει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «Οι δύο θεοί» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με τίτλο: «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας».
THE LIFO TEAM
Ένα φυλαχτό για όλους και μια Αθηνά για την Αθήνα

Urban Culture / Δύο νέες τοιχογραφίες σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην Αλεξάνδρας μια τοιχογραφία-φυλαχτό για όλους μας από τον Άγγελο Πλέσσα, με τίτλο «Φυλαχτό όλων των Όντων», και στην Πανεπιστημίου η τοιχογραφία του Αριστείδη Λάππα «She Who Protects» με μια νέα, πολύχρωμη Αθηνά για μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα.
THE LIFO TEAM
Για πρώτη φορά αναδημιουργήθηκε το DNA του ανθρώπου από την έκρηξη της Πομπηίας

Πολιτισμός / Για πρώτη φορά αναδημιουργήθηκε το DNA του ανθρώπου από την έκρηξη της Πομπηίας

Τα σώματα ανήκαν σε έναν άνδρα στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στις αρχές των 40 ετών και σε μια γυναίκα 50 ετών. Το γεγονός ότι πιθανότατα απολάμβαναν ένα χαλαρό γεύμα όταν τους χτύπησε η καταστροφή δεν είναι ασυνήθιστο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ