Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ του δανεισμού τους στο Μουσείο της Ακρόπολης οι Times

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ του δανεισμού τους στο Μουσείο της Ακρόπολης οι Times Facebook Twitter
Γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Σε ακόμα μία παρέμβαση προχώρησε η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM), με αφορμή το σημερινό κύριο άρθρο των Times. 

Στο κύριο άρθρο τους, οι Τάιμς του Λονδίνου επιστρέφουν στο 1816 και στη βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή που διορίστηκε για να διερευνήσει την απόκτηση Γλυπτών του Παρθενώνα από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Έλγιν, τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είχε προσπαθήσει, όπως σημειώνει το άρθρο, να αποτρέψει την αλλοίωση και την καταστροφή των αγαλμάτων μεταφέροντάς τα σε ασφαλές μέρος και ισχυρίστηκε ότι το έκανε με την άδεια των αρχών. Η εν λόγω επιτροπή, η οποία απάλλαξε τον Έλγιν από κάθε κατηγορία, φρόντισε να τονίσει την καλλιτεχνική αξία των Γλυπτών. Αυτά ήταν, όπως διαπίστωσε η επιτροπή, μεταξύ «των πιο εξαίρετων μνημείων της αρχαιότητας».

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα τάσσεται υπέρ του δανεισμού των Γλυπτών του Παριθενώνα στην Ελλάδα και της επιστροφής τους στο  Μουσείο της Ακρόπολης, εξηγώντας πως πρόκειται για «ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, και είναι προφανές ότι είναι χρήσιμο να εκτίθενται όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί». «Συνεπώς, τα συμφέροντα των φίλων της τέχνης θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με έναν δανεισμό των μαρμάρων στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν τότε να εκτεθούν στην Αθήνα χωρίς να εγείρονται τεχνικά επιχειρήματα σχετικά με την ιδιοκτησία που θα μπορούσαν να επιτύχουν ελάχιστα πράγματα εκτός από το να γεμίσουν τις τσέπες των δικηγόρων» τονίζουν οι Times.

Σημειώνουν επίσης πως σε απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Κρις Μπράιαντ -ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού- δήλωσε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι «θέμα των διαχειριστών» του Βρετανικού Μουσείου και σημείωσε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, επιδιώκει μια «εποικοδομητική συνεργασία» με τους Έλληνες υπουργούς.

«Πρόκειται για αλλαγή τόνου σε σχέση με τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία επιδόθηκε σε δημόσιο διπλωματικό καβγά πέρυσι, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μάρμαρα σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προς μια ρύθμιση που θα προωθήσει την εκτίμηση της αρχαιότητας και το κύρος της Βρετανίας μεταξύ των εταίρων της» καταλήγει το κύριο άρθρο των Times.

Η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) συμφωνεί απολύτως με το κύριο άρθρο των Times. «Το να βλέπεις τα σωζόμενα γλυπτά αυτής της απαράμιλλης συλλογής να εκτίθενται από τη σωστή πλευρά, με άμεση θέα στον Παρθενώνα, είναι μαγικό και αναζωογονητικό» σχολιάζει η BCRPM, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Με εκτενές ρεπορτάζ και πρωτογενείς πηγές από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνές πρακτορείο Associated Press αναδεικνύει την ανεύρεση 33 σκελετών σε άταφους λάκκους δίπλα στο Γεντί Κουλέ – πρώην φυλακή βασανιστηρίων και εκτελέσεων την περίοδο 1946–49
LIFO NEWSROOM
Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Η τελευταία, πολύ προσωπική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μια ανέλπιστα καλή προσθήκη στο MCU και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περασμένο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Πολιτισμός / Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Η συναυλία άνοιξε με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», την αρχαιότερη σωζόμενη μουσική σύνθεση στον κόσμο - Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στην Ελλάδα
LIFO NEWSROOM