Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση»

Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση» Facebook Twitter
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, φωτ.: ΕΡΑ
0

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το βήμα της βουλής τονίζοντας ότι η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πολύ περισσότερο από το 1982, όταν είχε τεθεί το ζήτημα από την Μελίνα Μερκούρη. 

Στην στρατηγική της κυβέρνησης για το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήδη από το 2019, με την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη . 

«Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία πενταετία, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι έχουν γίνει όχι απλώς σημαντικά βήματα, αλλά πολύ περισσότερα. Πολύ περισσότερα, το τονίζω, από το 1982, όταν ξεκίνησε αυτό το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μελίνα Μερκούρη», είπε η υπουργός Πολιτισμού. 

«Αποτέλεσμα της στρατηγικής μας είναι η απόφαση, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, της διακυβερνητικής Συνόδου της Unesco το Σεπτέμβρη του 2021, με την οποία αναγνωρίστηκε το νόμιμον, το ορθό, το δίκαιο και το ηθικό του αιτήματος της χώρας μας», είπε η αρμόδια υπουργός. 

Στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (ICPRCP), η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επεσήμανε ιδιαιτέρως το θέμα της κακομεταχείρισής τους κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο καθώς και τις κακές συνθήκες φύλαξής τους, ήδη από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα. 

«Οι θέσεις μας», είπε η υπουργός, «έτυχαν θερμής, συγκινητικής θα έλεγα, υποστήριξης από την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, αλλά και των κρατών-παρατηρητών. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση μας για την ανυπαρξία οποιουδήποτε φιρμανιού». 

Κατά την δευτερολογία της η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, αισθάνεται, πράγματι, ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πράγμα καθόλου τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει απτά αποτελέσματα. Αναθεώρηση στρατηγικής που αποδίδει απτά αποτελέσματα δε γίνεται. 

«Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού», επεσήμανε η Υπουργός, «ασκούν συστηματικά πίεση προς τη βρετανική πλευρά μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας και αυτή η διπλωματία αποδίδει ήδη αποτελέσματα». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Το συνταρακτικό «Hamnet» κυκλοφορεί επιτέλους στις αίθουσες, πλάι σε ένα θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ και αρκετούς τίτλους που διεκδικούν την προσοχή του οικογενειακού κοινού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΥΘΝΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Πολιτισμός / Τι έδειξαν οι ανασκαφές για την αρχαία πόλη της Κύθνου

Οι εργασίες φέτος επικεντρώθηκαν και πάλι στην Ακρόπολη, αφενός στην ανασκαφή του οικιστικού συγκροτήματος του Νοτίου Πλατώματος και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή του ιερού της Δήμητρας και Κόρης
THE LIFO TEAM
Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Πολιτισμός / Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, διαμορφώνει και αναδεικνύει τον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά μη αναδεδειγμένο, μέχρι σήμερα, αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»
THE LIFO TEAM
Κομήτης Ferto: Oι Εurofans δείχνουν ενθουσιασμένοι με το τραγούδι-δυναμίτης του Akyla

Πολιτισμός / Κομήτης Ferto: Oι Εurofans δείχνουν ενθουσιασμένοι με το τραγούδι-δυναμίτης του Akyla

Σχόλια στο εξωτερικό το συγκρίνουν με την ενέργεια του Käärijä (Φινλανδία 2023), όχι γιατί μοιάζει μουσικά, αλλά γιατί έχει αυτόν τον "τρελό" και κολλητικό ρυθμό που σε κάνει να θέλεις να χορέψεις αμέσως.
THE LIFO TEAM