Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση»

Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση» Facebook Twitter
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, φωτ.: ΕΡΑ
0

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το βήμα της βουλής τονίζοντας ότι η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πολύ περισσότερο από το 1982, όταν είχε τεθεί το ζήτημα από την Μελίνα Μερκούρη. 

Στην στρατηγική της κυβέρνησης για το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήδη από το 2019, με την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη . 

«Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία πενταετία, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι έχουν γίνει όχι απλώς σημαντικά βήματα, αλλά πολύ περισσότερα. Πολύ περισσότερα, το τονίζω, από το 1982, όταν ξεκίνησε αυτό το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μελίνα Μερκούρη», είπε η υπουργός Πολιτισμού. 

«Αποτέλεσμα της στρατηγικής μας είναι η απόφαση, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, της διακυβερνητικής Συνόδου της Unesco το Σεπτέμβρη του 2021, με την οποία αναγνωρίστηκε το νόμιμον, το ορθό, το δίκαιο και το ηθικό του αιτήματος της χώρας μας», είπε η αρμόδια υπουργός. 

Στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (ICPRCP), η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επεσήμανε ιδιαιτέρως το θέμα της κακομεταχείρισής τους κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο καθώς και τις κακές συνθήκες φύλαξής τους, ήδη από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα. 

«Οι θέσεις μας», είπε η υπουργός, «έτυχαν θερμής, συγκινητικής θα έλεγα, υποστήριξης από την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, αλλά και των κρατών-παρατηρητών. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση μας για την ανυπαρξία οποιουδήποτε φιρμανιού». 

Κατά την δευτερολογία της η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, αισθάνεται, πράγματι, ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πράγμα καθόλου τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει απτά αποτελέσματα. Αναθεώρηση στρατηγικής που αποδίδει απτά αποτελέσματα δε γίνεται. 

«Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού», επεσήμανε η Υπουργός, «ασκούν συστηματικά πίεση προς τη βρετανική πλευρά μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας και αυτή η διπλωματία αποδίδει ήδη αποτελέσματα». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΟΠΕΡΑ ΜΠΑΛΕΤΟ

Πολιτισμός / Εθνική Λυρική Σκηνή: Η «απάντηση» στον Σαλαμέ για τις δηλώσεις του σχετικά με την όπερα και το μπαλέτο

Ο δημοφιλής ηθοποιός δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον για την όπερα και το μπαλέτο και δεν θα ήθελε να εργαστεί σε κανέναν από τους δύο χώρους
THE LIFO TEAM
Δύο νέα έργα αποδίδονται στον Μιχαήλ Αγγελο στα 550 χρόνια από τη γέννησή του

Πολιτισμός / Ο μύθος του Μιχαήλ Άγγελου συνεχίζει να μεγαλώνει, 550 χρόνια μετά

Δύο νέα έργα αποδίδονται στον Μιχαήλ Άγγελο στα 550 χρόνια από τη γέννησή του, σε μια συγκυρία που δείχνει πως ο μύθος του συνεχίζει να μεγαλώνει μαζί με τις διεκδικήσεις γύρω από το όνομά του
THE LIFO TEAM
Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας

Πολιτισμός / Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών, θέματα που αφορούν την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων ως προς το Ταμείο Συνοχής και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
THE LIFO TEAM
Paddington, Cate Blanchett και Tom Hiddleston ξεχωρίζουν στις υποψηφιότητες των Olivier Awards

Πολιτισμός / Paddington, Cate Blanchett και Tom Hiddleston ξεχωρίζουν στις υποψηφιότητες των Olivier Awards

Το Paddington και το Into the Woods προηγούνται στις φετινές υποψηφιότητες των Olivier Awards, σε μια λίστα που φέρνει δίπλα δίπλα το λαϊκό θέαμα, το θεατρικό κύρος και μεγάλα ονόματα όπως η Cate Blanchett, ο Tom Hiddleston και ο Bryan Cranston.
THE LIFO TEAM