Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αυστρία θα δανείσει δύο μεγάλα θραύσματα στην Ελλάδα

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αυστρία θα επιστρέψει δύο μεγάλα θραύσματα στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την επανένωση τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα, προσφορά του Πάπα Φραγκίσκου. Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC
0

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Αυστριακού ομολόγου, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σχετικά με θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βιέννη.

Σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Νίκος Δένιδας επισήμανε πως πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών.

Υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά εξαιρετικά συμβολικών χειρονομιών που μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική, υπενθυμίζοντας ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Έτσι, αυτή θα είναι η τρίτη και αυτό για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία», δήλωσε.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημιουργείται δυναμική η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις της Ελλάδας στο Λονδίνο, εκφράζοντας την ελπίδα να διεξαχθούν με επιτυχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης βρίσκεται σε συνομιλίες με στόχο να δανείσει δύο μαρμάρινα θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, εξέλιξη που ο Έλληνας ομόλογός του λέει πως ελπίζει να βοηθήσει στις συνομιλίες με τη Βρετανία για τον πολύ μεγαλύτερο θησαυρό της».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το Kunsthistorisches Museum διαθέτει μια μικροσκοπική συλλογή μαρμάρων - μόλις δύο θραύσματα από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα. «Αλλά η Ελλάδα ελπίζει ότι με κάθε συμφωνία για την επιστροφή κομματιών στην Αθήνα θα υπάρχει αυξανόμενη "θετική δυναμική" στις συνομιλίες για την επιστροφή κομματιών που φυλάσσονται αλλού», προστίθεται.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του Kunsthistorische Museum και του Μουσείου της Ακρόπολης για αμοιβαία δάνεια της ζωφόρου του Παρθενώνα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. «Νιώθω πολύ αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα και τα μάρμαρα να εκτεθούν στην Αθήνα».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλία και τον πολιτισμό της, ενώ έχει συνεργαστεί με Ιταλούς σκηνοθέτες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Η Ρουθ Αζάουα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Πολιτισμός / Η Ρουθ Αζάουα «επιστρέφει» στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Το έργο και η ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα, που μετέφρασε τα τραυματικά βιώματά της σε τέχνη από σύρμα, ξετυλίγεται μέσα από την έκθεση του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Με εκτενές ρεπορτάζ και πρωτογενείς πηγές από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνές πρακτορείο Associated Press αναδεικνύει την ανεύρεση 33 σκελετών σε άταφους λάκκους δίπλα στο Γεντί Κουλέ – πρώην φυλακή βασανιστηρίων και εκτελέσεων την περίοδο 1946–49
LIFO NEWSROOM
Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Η τελευταία, πολύ προσωπική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μια ανέλπιστα καλή προσθήκη στο MCU και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περασμένο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Πολιτισμός / Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Η συναυλία άνοιξε με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», την αρχαιότερη σωζόμενη μουσική σύνθεση στον κόσμο - Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στην Ελλάδα
LIFO NEWSROOM