Γιατί το Όπενχάιμερ παίζει τώρα στους κινηματογράφους της Ιαπωνίας, εννέα μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του;

Γιατί το Όπενχάιμερ παίζει τώρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ιαπωνίας, εννέα μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του Facebook Twitter
0

Το Οπενχάιμερ μπορεί να προβλήθηκε πριν εννέα μήνες σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως στην Ιαπωνία ξεκίνησε τώρα να παίζεται στις αίθουσες.

Άλλωστε, μια ταινία για τον δημιουργό της ατομικής βόμβας είναι σίγουρα ένα ευαίσθητο θέμα στη μόνη χώρα που δέχθηκε επίθεση με το όπλο. Το Οπενχάιμερ κυκλοφόρησε την Παρασκευή στις ιαπωνικές κινηματογραφικές αίθουσες και μέχρι στιγμής, έχει λάβει αρκετά καλές κριτικές, ενώ ορισμένοι είπαν ότι προσφέρει μια προοπτική πέρα από την ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ άποψη ότι οι βομβαρδισμοί ήταν δικαιολογημένοι επειδή επιτάχυναν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κριτικός κινηματογράφου Takeo Matsuzaki δήλωσε ότι η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν διέφερε από τις προηγούμενες χολιγουντιανές απεικονίσεις της βόμβας δείχνοντας πώς ο φυσικός Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ αντιτάχθηκε στο αμερικανικό πρόγραμμα βόμβας υδρογόνου μετά τον πόλεμο και διακινδύνευσε τη θέση του κατά τη διάρκεια ενός «κόκκινου φόβου» τη δεκαετία του 1950.

«Απεικονίζει πώς ο ίδιος ο Οπενχάιμερ ήταν βαθιά προβληματισμένος εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Matsuzaki. «Κερδίζοντας το Όσκαρ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι μελλοντικές ταινίες του Χόλιγουντ αντιμετωπίζουν το θέμα». Ενώ ορισμένοι στην Ιαπωνία είπαν ότι θα ήθελαν η ταινία να είχε δείξει τα επακόλουθα των επιθέσεων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι περισσότεροι θεατές δήλωσαν ότι εντυπωσιάστηκαν από την απεικόνιση της καταστροφικής δύναμης της βόμβας.

«Γνώριζα τη φρίκη των ατομικών βομβών μόνο μέσα από εικόνες και αριθμούς, όπως πόσες δεκάδες χιλιάδες πέθαναν, αλλά η ταινία με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο τρομακτική ήταν με τη δύναμη των εικόνων και των ήχων που έκαναν το σώμα μου να τρέμει», δήλωσε η Kana Yoshigiwa, 29 ετών. «Ο Δρ Οπενχάιμερ είχε μια έκφραση που έδειχνε ότι εξεπλάγη τρομερά από το ωστικό κύμα της έκρηξης και κατάλαβα πολύ καλά πώς ένιωθε», είπε.

Οι απόψεις του κυρίαρχου ρεύματος για τους ατομικούς βομβαρδισμούς διαφέρουν εδώ και καιρό στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί έσωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, πείθοντας την Ιαπωνία να παραδοθεί γρήγορα στις 15 Αυγούστου 1945 και εξαλείφοντας την ανάγκη για εισβολή των ΗΠΑ στα κύρια ιαπωνικά νησιά.

Στην Ιαπωνία, η κοινή άποψη γενικά υποστηρίζει ότι όποια και αν ήταν τα εγκλήματα πολέμου της ίδιας της Ιαπωνίας, δεν δικαιολογούσαν τη χρήση ενός όπλου που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες αμάχους. Ταυτόχρονα, πολλοί Ιάπωνες θεωρούν τους δικούς τους ηγέτες υπεύθυνους για τον πόλεμο και δεν τρέφουν εχθρότητα προς τους Αμερικανούς που δημιούργησαν και έριξαν τις βόμβες.

Οι ηγέτες των δύο χωρών, που είναι πλέον στενοί σύμμαχοι και συνδέονται με συνθήκη ασφαλείας, έχουν συχνά αποφύγει το θέμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, δεν είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του στην πόλη το 2016 αν πιστεύει ότι η χρήση των βομβών ήταν η σωστή απόφαση.

Οι ΗΠΑ έριξαν μια πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, ενώ τρεις ημέρες αργότερα ακολούθησε μια στο Ναγκασάκι, καταστρέφοντας τις δύο πόλεις και σκοτώνοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους ιστορικούς. Η ταινία Οπενχάιμερ κέρδισε επτά βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας για την απεικόνιση του φυσικού που ανέπτυξε τη βόμβα.

«Οι ξένες ταινίες που ενδεχομένως περιέχουν μια αρνητική απεικόνιση της Ιαπωνίας μερικές φορές αργούν περισσότερο να κυκλοφορήσουν εδώ», δήλωσε ο Matsuzaki, κριτικός κινηματογράφου, ο οποίος παρακολουθεί τη βιομηχανία. Ανέφερε την ταινία "Fat Man and Little Boy", μια ταινία του 1989 με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν στο ρόλο του στρατηγού που διηύθυνε το σχέδιο της ατομικής βόμβας. Δεν έφτασε ποτέ στις ιαπωνικές αίθουσες, σύμφωνα με τον Matsuzaki και μια ιαπωνική βάση δεδομένων ταινιών. Οι μεγάλοι ιαπωνικοί διανομείς απέφυγαν επίσης την ταινία "Unbroken", την ταινία της Αντζελίνα Τζολί του 2014 για έναν Αμερικανό αιχμάλωτο πολέμου που βασανίζεται από Ιάπωνες στρατιώτες.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακόμα φοβάται το Χόλιγουντ την αλήθεια για την ατομική βόμβα;

Οθόνες / Ακόμα φοβάται το Χόλιγουντ την αλήθεια για την ατομική βόμβα;

Το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν είναι η τέταρτη μόλις ταινία του Χόλιγουντ που τολμά να ασχοληθεί με το θέμα. Ακόμα κι αυτή όμως επιλέγει να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο στις δοκιμές της πρώτης ατομικής βόμβας παρά στο τι συνέβη όταν χρησιμοποιήθηκε.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM