Γαλλία: Καταλήψεις θεάτρων και διαδηλώσεις για τους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους

Γαλλία: Καταλήψεις θεάτρων και διαδηλώσεις για τους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους Facebook Twitter
Théâtre de l'Odéon | φωτό: Marion Bellal
0

Μετά από έναν χρόνο καραντίνας, οι εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς χώρους στη Γαλλία κατέλαβαν το ιστορικό Théâtre de l'Odéon για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης που αφήσει κλειστά τα θέατρα και τους πολιτιστικούς χώρους.  

Περίπου πενήντα άτομα έχουν καταλάβει τον χώρο από τις αρχές Μαρτίου, ενώ οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές, με πανό για τα επιδόματα που δεν έχουν λάβει και την ανικανότητα της κυβέρνησης να ακούσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό διαμαρτύρονται για την αδικία λέγοντας πως είναι αποδεδειγμένο ότι τα πολιτιστικά μέρη είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα όσον αφορά την πανδημία από τα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις επιχειρήσεις.

Κύριο αίτημά τους είναι η κυβέρνηση να ανοίξει εκ νέου πολιτιστικούς χώρους με ισχύοντα μέτρα δημόσιας ασφάλειας και να υποστηρίξει οικονομικά αυτό το άνοιγμα. Αλλά ζητούν επίσης καλύτερη εκτίμηση από τις γαλλικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του «λευκού έτους» που επιτρέπει σε ορισμένους εργαζόμενους στον πολιτισμό να λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα ανεργίας και την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ασφάλιση των ανέργων και ισχύει από το 2019.

«Δεν κάνουμε πρακτική άσκηση, δεν παίζουμε, δεν έχουμε μέλλον» φωνάζουν κατηγορώντας την υπουργό Πολιτισμού ότι θεωρεί τα επαγγέλματά τους «άχρηστα».

Το κίνημα εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα σε όλη τη Γαλλία με ακόμα τριάντα θέατρα να παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις, στο Στρασβούργο, τη Λιλ, τη Νάντη, την Τουλούζη, τη Μασσαλία.

 Όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού ζητούν την ίδια βοήθεια από το κράτος και εκφράζουν τις ίδιες ανησυχίες και απογοητεύσεις.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα μουσεία, με τους εργαζόμενους να είναι απογοητευμένοι που δουλεύουν σε κλειστά μουσεία προετοιμάζοντας εκθέσεις χωρίς να γνωρίζουν αν θα μπορέσει να τις δει κανείς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

THE WEEK 794

Πολιτισμός / 21 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (8-14/12)

H Τίλντα Σουίντον και οι ταινίες του Παζολίνι στη Στέγη, η Peaches στη Αθήνα, Φοίβος Δεληβοριάς με καλεσμένους, Μποέμ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, νέο έργο σε σκηοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και πολλά ακόμα σε μια Αθήνα που «βουλιάζει» κυριολεκτικά από ενδιαφέροντα events!
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αυτοκρατορική Κίνα στη Δράμα

Πολιτισμός / Αριστουργήματα από την Αυτοκρατορική Κίνα στη Δράμα

Το μήνα αυτό συμπληρώνεται ένας χρόνος επιτυχημένης συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Σαντιρβάν, το οθωμανικό μνημείο της Δράμας που έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και φιλοξενεί εκθέσεις από το Μουσείο Μπενάκη.
NEWSROOM