Φοιτητές εξοργισμένοι από το προτεινόμενο γλυπτό του Antony Gormley με «όρθιο φαλλό»

Φοιτητές εξοργισμένοι από το προτεινόμενο γλυπτό του Antony Gormley με «όρθιο φαλλό» Facebook Twitter
Courtesy of Imperial College Union
0

Μια επιστολή που κυκλοφόρησε από το Imperial College Union υποστηρίζει ότι το έργο τέχνης θα «βλάψει την εικόνα και τη φήμη του κολεγίου» αν εγκατασταθεί στην πανεπιστημιούπολη του South Kensington.

Αποτελούμενο από μπλοκ από ανοξείδωτο χάλυβα, το ύψους έξι μέτρων γλυπτό με τίτλο ALERT έχει σκοπό να μοιάζει με μια ανθρώπινη φιγούρα που κάθεται οκλαδόν, αλλά το σωματείο λέει ότι τα γόνατα της φιγούρας είναι πιθανό να παρερμηνευθούν.

Η πιο "προφανής" ερμηνεία, υποστηρίζει, πως μοιάζει με φαλλό που προεξέχει προς τα έξω «περίπου τρία μέτρα οριζόντια».

Το συνδικάτο υποδηλώνει ότι οι οπτικοποιήσεις που ετοίμασε το πανεπιστήμιο δείχνουν σκόπιμα το πίσω μέρος του γλυπτού, για να αποφευχθεί η διαμάχη.

«Κατά την προώθηση του γλυπτού το κολέγιο επέλεξε εικόνες από γωνία που δεν έκανε το άγαλμα να φαίνεται φαλλικό. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτή η ερμηνεία και οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες από ορισμένα άτομα μέσα στο κολέγιο».

Οι φοιτητές δεν ερωτήθηκαν για το γλυπτό, το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στη νεόδμητη πλατεία Dangoor Plaza για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των περαστικών.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς κακό με τις φαλλικές εικόνες στην τέχνη», αλλά ότι «η φαλλικής ερμηνεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ακατάλληλη για μια μεγάλη δημόσια έκθεση, ιδίως λόγω του μεγέθους του αγάλματος».

Ο τίτλος του έργου αποτελεί επίσης σημείο αιχμής. «Το όνομα ALERT θα μπορούσε επίσης να εκληφθεί ως αναφορά στον φαλλό του αγάλματος που είναι όρθιος», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Gormley είναι περισσότερο γνωστός για τη δημιουργία παραστατικών έργων, πολλά από τα οποία απεικονίζουν το ίδιο του το γυμνό σώμα. Στα προηγούμενα έργα του περιλαμβάνονται το «Angel of the North» στο Gateshead και το «Another Place» στο Λίβερπουλ.

Σε δήλωσή του στον ιστότοπο του Imperial College, είπε ότι η ιδέα πίσω από το ALERT ήταν να «επαναξιολογήσει τη σχέση μεταξύ σώματος και χώρου».

Το γλυπτό δωρήθηκε στο πανεπιστήμιο από τον απόφοιτο Brahmal Vasudevan, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Creador, ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπερήφανος που φέρνει ένα «εμβληματικό, παγκόσμιας κλάσης έργο τέχνης» στην πανεπιστημιούπολη.

Το Imperial College σχολίασε: «Ο Sir Antony Gormley είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες στον κόσμο και είμαστε ευγνώμονες που μας έχει χαριστεί ένα από τα εμβληματικά γλυπτά του».

Ο φοιτητής που υπέβαλε την πρόταση δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper ότι δεν περίμενε ότι η πρότασή του θα επηρέαζε την εγκατάσταση του ALERT, παρά την ευρεία υποστήριξη των φοιτητών.

«Νομίζω ότι δεν είναι από τις περιπτώσεις που το κολέγιο θα αποσύρει κάτι ή θα ακούσει τους φοιτητές για αυτό», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα έργα τέχνης του Gormley προκαλούν αναστάτωση.

Το 2021, τα γλυπτά του Quartet απομακρύνθηκαν από μια παραλία στο Σάφολκ αφού παρομοιάστηκαν με σεξουαλικά παιχνίδια, ενώ το 2017 ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την εγκατάσταση 3x Another Time στο Νόργουιτς αφού οι επικριτές είπαν ότι ήταν προσβλητική για τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από κάποια αυτοκτονία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι» με 12 κλασικές ταινίες και μια μεγάλη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι» με 12 κλασικές ταινίες και μια μεγάλη πρεμιέρα

Η αγαπημένη εβδομάδα θερινών προβολών επιστρέφει και φέτος στη Ριβιέρα των Εξαρχείων με ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες που έχουν χρόνια να παιχτούν στη μεγάλη οθόνη.
NEWSROOM
Η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε πως έπαιρνε μία σχεδόν θανατηφόρα δόση ηρεμιστικών: «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει»

Πολιτισμός / Η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε πως έπαιρνε σχεδόν θανατηφόρα δόση ηρεμιστικών: «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει»

Η αποκάλυψη της Σελίν Ντιόν σχετικά με τη μεγάλη δόση ηρεμιστικών που έπαιρνε ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της αυτοάνοσης ασθένειας
NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος με διάσημους προσκεκλημένους στα βραβεία «The King's Foundation Awards»

Πολιτισμός / Ο βασιλιάς Κάρολος με διάσημους προσκεκλημένους στα βραβεία «The King's Foundation Awards»

Ο Βρετανός μονάρχης φωτογραφήθηκε με τους Ροντ Στιούαρτ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ναόμι Κάμπελ και Σιένα Μίλερ - Ο βασιλιάς Κάρολος ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση «The King's Foundation» το 1990
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ