Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Πάτρα

Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 / Παντοπικότητες Facebook Twitter
Η Βίλα Κόλλα, επίσημα χαρακτηρισμένη ως «έργο τέχνης», συνιστά ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της σταφιδικής εποχής.
0

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023, στην 5η του χρονιά, ταξιδεύει φέτος για πρώτη φορά στην Πάτρα, στο ιστορικό επίκεντρο των πριμαρολίων*, και φιλοξενείται στην εμβληματική Βίλα Κόλλα, στο campus του Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι).

Με φετινή θεματική Παντοπικότητες/Glocalities, αποκωδικοποιεί τους κώδικες της μαύρης σταφίδας, εξερευνώντας την νεότερη ιστορία της πόλης, και παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων: την ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης, πολυμεσική ιστορική έκθεση, εργαστήρια, εκδηλώσεις λόγου, roundtables για την τέχνη, την ιστορική έρευνα και τον ψηφιακό πολιτισμό, νέες συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και συναυλίες. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Οργανισμός Πριμαρόλια σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 με νέα θεματική την «παντοπικότητα» (glocality), έναν γλωσσικό συνδυασμό του τοπικού και του παγκόσμιου, που τονίζει τόσο την φύση των πριμαρολίων όσο και τον πολιτισμικό και ιστορικό χαρακτήρα της μαύρης σταφίδας. Το φεστιβάλ, η ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης με προσκεκλημένους καλλιτέχνες και η πολυμεσική ιστορική έκθεση διευρύνουν τη γκάμα προσεγγίσεων σε επίπεδο σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιστορικής έρευνας και ταυτότητας τόπου.

Με αφετηρία πρωτότυπο αρχειακό υλικό της εποχής, αποκαλύπτεται αφ’ ενός η παντοπικότητα της μαύρης σταφίδας και αφ’ ετέρου η «μυστική γλώσσα» επικοινωνίας του σταφιδικού κόσμου: οι κώδικες της μαύρης σταφίδας, κρυπτογραφημένοι πενταψήφιοι κώδικες επικοινωνίας με αντιστοιχίες σε φράσεις, βασισμένοι σε βίβλους της διεθνούς εμπορικής κρυπτογραφίας, αλλά και ιδιωτικούς κώδικες σταφιδεμπορικών οίκων της πόλης.

Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 / Παντοπικότητες Facebook Twitter
Λιμάνι Αιγίου 1912, Φόρτωση σταφίδας.

Καλλιτεχνικός Κώδικας

(ISAXO) εις απάντησιν της επιστολής σας, (ACEUK) ο καιρός είναι ευνοϊκός

Η φετινή έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνέεται από τους παντοπικούς κώδικες της μαύρης σταφίδας. Έρχεται στη ζωή ως μια νέα ποιητική σύνθεση δύο ασύνδετων αρχειακών φράσεων-κωδίκων· ‘εις απάντησιν της επιστολής σας’ (ISAXO), ‘ο καιρός είναι ευνοϊκός’ (ACEUK).  Σε σύλληψη και συνεπιμέλεια των εικαστικών Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλη Ψαρρά, προσκαλεί 5 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Αγγλία (Susan Collins, Αντώνης Βολανάκης, Ηλέκτρα Μάιπα, Κώστας Μπασάνος, Λιλή Χασιώτη), παρουσιάζοντας πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα (εγκαταστάσεις, ψηφιακή τέχνη, επιτελεστικά περιβάλλοντα) που εμπνέονται από το αρχείο και τον τόπο. Εμπνέεται από μια υποθετική αλλά ταυτόχρονα τόσο αληθινή εν εξελίξει κρυφή επικοινωνία – τα νοήματα ανοικτά. Ο συνδυασμός των δύο φράσεων (από πραγματικά αρχεία) δημιουργεί ένα νέο επιμελητικό μήνυμα· μια λανθάνουσα μνήμη, κρυμμένη τόσο καλά, σχεδόν ανύπαρκτη. Στα χέρια των φετινών καλλιτεχνών η αποκωδικοποίησή της. Στον καθιερωμένο δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης, φετινοί προσκεκλημένοι επιμελητές, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί (Janis Jefferies, Ευριπίδης Ζαντίδης, Γιάννης Ζιώγας).

Ιστορικός Κώδικας

(AEFED) δυνάμεθα να συναγωνισθώμεν

Στην πολυμεσική ιστορική έκθεση «Αποκωδικοποιώντας την ιστορία της μαύρης σταφίδας», σε επιμέλεια του οργανισμού Πριμαρόλια, θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό, έγγραφα και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της μαύρης σταφίδας. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί υλικό από το νέο project Λεσχίδιον (με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού) που υλοποιούν οι ομάδες προφορικής ιστορίας και ιστορικών τεκμηρίων του οργανισμού Πριμαρόλια, μια σύγχρονη κίνηση έρευνας, διάσωσης και ανάδειξης της συλλογικής σταφιδικής μνήμης της Πάτρας και της Αχαΐας.

Κώδικες Συνεργασίας και Επικοινωνίας

(AGOFT) προσφέρατε ποιότητα / (ABIKZ) προσφορά μεγάλη / (ABHAG) αγοραί εξωτερικού ζητούν

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και συνεργασίας του Φεστιβάλ Πριμαρόλια με οργανισμούς τέχνης και ψηφιακού πολιτισμού, φέτος επεκτείνεται η συνεργασία με το Animasyros International Animation Festival, ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ animation διεθνώς, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο (workshop) για ενηλίκους που συνδυάζει τεχνικές animation με την ιστορία της μαύρης σταφίδας.

Η νέα συνεργασία εστιάζει στο Διεθνές Φεστιβάλ Βίντεο Τέχνης Miden με έδρα την Καλαμάτα (περιοχή με σταφιδική μνήμη), με ένα νέο επιμελημένο πανόραμα έργων βίντεο τέχνης με τίτλο Around the World, από 14 διεθνείς καλλιτέχνες (αρχείο Festival Miden) ανιχνεύοντας παντοπικές ιδιαιτερότητες και αναδυόμενους κώδικες σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα.

Ταυτόχρονα, με αφορμή την παρουσία του οργανισμού Πριμαρόλια στην Πάτρα και του Φεστιβάλ στην Βίλα Κόλλα, την συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και την συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Πάτρας, παρουσιάζεται στο κοινό μια σειρά εκδηλώσεων λόγου και roundtables με ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την σύγχρονη τέχνη, την ιστορική έρευνα, τον ψηφιακό πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες, με γνώμονα νέες διακαλλιτεχνικές, πολιτιστικές και ερευνητικές αναγνώσεις του κώδικα της μαύρης σταφίδας αλλά και τον εμπλουτισμό της ταυτότητας του τόπου.

Αρχιτεκτονικός Κώδικας

Βίλα Κόλλα

Η Βίλα Κόλλα, επίσημα χαρακτηρισμένη ως «έργο τέχνης», συνιστά ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της σταφιδικής εποχής, συνδυάζοντας την ιστορία και τις εμπορικές και πολιτιστικές διαδρομές της μαύρης σταφίδας από την Αχαΐα στα λιμάνια της Ευρώπης. Ο χώρος της Βίλας και η οικογένεια του σταφιδεμπόρου Μιχαήλ Κόλλα ανοίγουν μια ενδιαφέρουσα οπτική σε πλούσιο αρχειακό υλικό μεγάλων οικογενειών – σταφιδεμπόρων της Αχαΐας και της ΒΔ Πελοποννήσου του 19ου και 20ου αιώνα.

18 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου, Βίλα Κόλλα, Πανεπιστήμιο Πατρών (Κουκούλι), Πάτρα
www.primarolia.com
Facebook: Primarolia
Instagram: @primarolia_fest

* Πριμαρόλια: τα πρώτα καράβια με την νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα μαύρης που αναχωρούσαν κατά τον 19ο αιώνα για τις αγορές της Ευρώπης, επιστρέφοντας «με πλούτο και πολιτισμό από την Εσπερίαν».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Χατζημιχάλης: Μετάβαση – Στα παρασκήνια μιας έκθεσης

Πολιτισμός / Γιώργος Χατζημιχάλης: Μετάβαση – Δείτε την προετοιμασία του δεύτερου μέρους της έκθεσης

Το Μέρος Α’ της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη διανύει την τελευταία εβδομάδα του και ολοκληρώνεται την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.
THE LIFO TEAM
Tι συμβαίνει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας; Οι υπεύθυνοι σχολιάζουν τα «λάθη»

Πολιτισμός / Tι συμβαίνει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας; Οι υπεύθυνοι σχολιάζουν τα λάθη στα εκθέματα

Τον γύρο των social media κάνουν από χθες μια σειρά από αναρτήσεις που αναφέρονται σε σοβαρά λάθη και παραλείψεις στην παρουσίαση των εκθεμάτων του μουσείου που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Gagosian παρουσιάζει τη Nostos, με έργα της Hilary Pecis και της Lily Stockman

Πολιτισμός / Nostos: Μια έκθεση που εμπνέεται από τη μετάφραση της «Οδύσσειας» έρχεται στην Gagosian

Οι Hilary Pecis και Lily Stockman δανείστηκαν φορμαλιστικά στοιχεία από τη μετάφραση της Emily Wilson σε ιαμβικό πεντάμετρο για να χτίσουν τη δομή που πλαισιώνει τα ζωγραφικά τους έργα.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Πολιτισμός / Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενηλίκους Jim Queen έκανε πρεμιέρα στις μεταμεσονύχτιες προβολές των Καννών, με τον François Sagat, εμβληματική μορφή του gay πορνό, να δανείζει τη φωνή του σε έναν από τους ήρωες.
THE LIFO TEAM
Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Πολιτισμός / Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Σε νέο cover story του Dazed MENA, η Myriam Boulos μιλά για τις εικόνες που έκανε για τον Harry Styles, τη Βηρυτό, τη μόδα ως αυτοπροσδιορισμό και την επιθυμία ως μορφή αντίστασης.
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του με τον συζυγό του John Pawson και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Πολιτισμός / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Μέσα από σημαντικά ευρήματα και σπάνια εκθέματα, η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται» γνωρίζει στο κοινό τον κόσμο της μυκηναϊκής Μεσσηνίας και την εξέλιξη του βασιλείου που είχε κέντρο το Ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό.
THE LIFO TEAM
Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Πολιτισμός / Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Το A View from a Bridge του Joe Bloom ξεκίνησε το 2024 με ένα κόκκινο τηλέφωνο, μια γέφυρα και ανθρώπους που μιλούν από απόσταση. Σε νέα του συνέντευξη ο δημιουργός του εξηγεί πώς ένα απλό format έγινε αντίδοτο στη γρήγορη αφήγηση των social media.
THE LIFO TEAM
Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Πολιτισμός / Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Το Birds of Mexico City του Pieter Henket μετατρέπει queer νέους της μεξικανικής πρωτεύουσας σε τελετουργικές μορφές ανάμεσα στη lucha libre, τη θρησκευτική εικονογραφία, τη μόδα και την ελευθερία.
THE LIFO TEAM
Πέδρο Πασκάλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Όστιν Μπάτλερ στο νέο γουέστερν του Παρκ Τσαν-γουκ

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Όστιν Μπάτλερ στο νέο γουέστερν του Παρκ Τσαν-γουκ

Το The Brigands of Rattlecreek περνά στη Warner Bros. Clockwork, το νέο specialty label της Warner, και φέρνει τον δημιουργό του Oldboy στην αμερικανική Άγρια Δύση με ένα καστ που μοιάζει σχεδόν εξωφρενικό.
THE LIFO TEAM
Η Σερ θυμήθηκε τη σκληρή απόρριψη του Μάικ Νίκολς: «Δεν είσαι ο σωστός τύπος γυναίκας»

Πολιτισμός / Η Σερ θυμήθηκε τη σκληρή απόρριψη του Μάικ Νίκολς: «Δεν είσαι ο σωστός τύπος γυναίκας»

Πριν καθιερωθεί ως ηθοποιός, η Σερ ζήτησε από τον Μάικ Νίκολς να περάσει από οντισιόν. Εκείνος δεν τη δοκίμασε καν. Λίγα χρόνια αργότερα, θα τη σκηνοθετούσε στο Silkwood, στον ρόλο που της έφερε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM