ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους βρήκε την ιδανική του στέγη

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (Βραβεία και νέα στέγη) Facebook Twitter
Η ταινία «Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.
0

ΕΝΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΠΛΗΘΟΣ κατέκλυσε τον Πύργο και την Αμαλιάδα για δέκα μέρες, μετά από τους περιορισμούς των τελευταίων χρόνων λόγω πανδημίας. Το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η 22η Camera Zizanio έφεραν πάνω από 10.000 παιδιά στις αίθουσες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εξαιρετική δυναμική τους.

Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τις νεαρές παρουσιάστριες Μαρία Ασμή και Ειρήνη Ζέζα, δύο πρώην «Ζιζάνια», να κάνουν τον απολογισμό του Φεστιβάλ, που πρόβαλε συνολικά 79 ταινίες από 51 χώρες σε 12 πόλεις.

Στη συνέχεια κάλεσαν στη σκηνή τους βραβευμένους δημιουργούς που ήταν παρόντες, όπως ο Τυνήσιος σκηνοθέτης Ανίς Λασουέντ, ο οποίος απέσπασε 4 βραβεία για την ταινία του «Μια δεύτερη ζωή»: το βραβείο καλύτερου σεναρίου αλλά και τα βραβεία του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για παιδιά και νέους, της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες αξίες» και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. 

Το μεγάλο όνειρο της «ψυχής» του Φεστιβάλ Ολυμπίας φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί, καθώς σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια αναμονής, το έργο της επανάχρησης του πρώην Σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ Πύργου και η μετατροπή του σε μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν ο Γιόχαν Μανκά από τη Γαλλία: η ταινία του «Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον κορυφαίο κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Αλέν Μπεργκαλά

Στην ταινία, ο Νουρ, ένα 14χρονο αγόρι, ζει με τα τρία αδέλφια του σε μια εργατική κατοικία, υπό δύσκολες συνθήκες, κάνοντας κοινοτική εργασία για μικροπαραβάσεις. Τα παιδιά φροντίζουν σε βάρδιες τη μητέρα τους, η οποία βρίσκεται σε κώμα. Η μητέρα τους λάτρευε την Ιταλική Όπερα, γι’ αυτό και ο Νουρ της βάζει να ακούει τέτοια μουσική, με την οποία σταδιακά παθιάζεται και ο ίδιος. Όταν συναντά μια σοπράνο που διδάσκει καλοκαιρινά μαθήματα, αρχίζει να ονειρεύεται μία διαφορετική ζωή.

Η ταινία, που απέσπασε επίσης το βραβείο «#ThisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες» και το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της κριτικής επιτροπής παιδιών άνω των 13 ετών συγκίνησε μικρούς και μεγάλους, ενώ ο σκηνοθέτης, που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της προβολής της, καταχειροκροτήθηκε.

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (Βραβεία και νέα στέγη) Facebook Twitter
«Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασσά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος είδαμε να βραβεύεται μια ελληνική ταινία μεγάλου μήκους: το ντοκιμαντέρ «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασσά. Όπως μάλιστα τόνισε με ιδιαίτερη χαρά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου, πρόκειται για μια ταινία «που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ξένες».

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα βραβεία στους δύο νικητές του 5ου Olympia «Creative Ideas» Pitching Lab, που στόχο έχει να ενθαρρύνει τους δημιουργούς να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους». Ο Γιώργος Αγγελόπουλος από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο του ΕΚΚ στην ιδέα του Ευάγγελου Βροχίδη «Χιλή Καναδάς», ενώ ο Ηλίας Δημητρίου έδωσε το βραβείο της ΕΡΤ στο «Good Friday» της Λουκίας Τζωρτζοπούλου

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σπύρου μίλησε για τον νέο χώρο που θα στεγάσει το Φεστιβάλ στον ΑΣΟ του Πύργου, αναφέροντας πως «θα ανεβάσει σε κλίμακα το Φεστιβάλ και θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής μας. Παρά την πολιτική βούληση, αντιμετωπίσαμε εμπόδια στην πορεία, όμως το όραμα αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του Φεστιβάλ, ζήσαμε διάφορες αγωνίες, όμως χάρη στην επιμονή του είναι που φτάσαμε εδώ».

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (Βραβεία και νέα στέγη) Facebook Twitter
Το πρώην Σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ Πύργου όπως είναι τώρα.

Το μεγάλο όνειρο της «ψυχής» του Φεστιβάλ Ολυμπίας φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί, καθώς σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται, μετά από πολλά χρόνια αναμονής, το έργο της επανάχρησης του πρώην Σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ Πύργου και η μετατροπή του σε μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου παρουσιάστηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, στον Πύργο. 

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η αρχιτέκτονας-μηχανικός Γεωργία Φιλιπποπούλου, εκπρόσωπος της εταιρείας Χ. Μαραβέας και συνεργάτες ΙΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ, για την ολοκλήρωση κτιριολογικού προγράμματος, με τρόπο τέτοιο που ικανοποιούνται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες του Φεστιβάλ.

Η κ. Φιλιπποπούλου περιέγραψε τις αρχικές χρήσεις του συγκροτήματος –αποτελείται από 8 συγκοινωνούντα κτίρια, όπου στεγαζόταν ο «Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός» (ΑΣΟ) από το 1925 μέχρι το 1997– παρουσιάζοντας μακέτες, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικού από τους χώρους και τον εξοπλισμό που διασώζεται μέχρι σήμερα και θα αξιοποιηθεί εκθεσιακά.

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (Βραβεία και νέα στέγη) Facebook Twitter
Η μακέτα του νέου χώρου.

Στα κτίρια αυτά, το εμβαδό των οποίων ξεπερνά τα 2.200 τ.μ, θα διαμορφωθούν και θα λειτουργήσουν οι παρακάτω χώροι:

α) μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα 400 και πλέον θέσεων, 
β) μικρό αμφιθέατρο 170 και πλέον θέσεων, 
γ) χώρος εστίασης, ταινιοθήκη, γραφεία διοίκησης,
δ) στούντιο ηχογράφησης και χώροι μοντάζ,
ε) πολυμορφικός χώρος (κινηματογραφικό πλατό) 
στ) χώρος έκθεσης σταφίδας

«Όταν συζητούσαμε γι’ αυτό τον χώρο, προσπαθούσα να τον δω σε πλήρη ζωή. Και τον είδα. Αυτό σημαίνει ότι έχει σχεδιαστεί σωστά το κάθε τετραγωνικό μέτρο γι’ αυτό το χώρο κι εμείς ως Φεστιβάλ είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ζωή με ουσιαστικό περιεχόμενο λειτουργίας και ψυχαγωγίας και να παραχθούν νέες ιδέες μέσα εκεί», είπε συγκινημένος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (Βραβεία και νέα στέγη) Facebook Twitter
Κάτοψη του νέου χώρου.

Έκανε λόγο για ένα κτίριο λουσμένο στο φως, χωρίς καμιά σκοτεινή γωνιά. «Το βλέπω όλο φωτισμένο μέσα στο μυαλό μου, υπάρχει περιεχόμενο σ’ αυτό το χώρο. Μέχρι να ετοιμαστεί, εμείς θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε, γιατί ο κινηματογράφος και οι νέες τεχνολογίες είναι τόσο ζωντανά και οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν τόσο μεγάλες, που δεν υπάρχει περιθώριο να το βλέπουμε στατικά. Αυτό το κτίριο θα προσελκύσει συνέργειες μεταξύ κινηματογραφιστών, ανθρώπων της εκπαίδευσης και της κινηματογραφικής παραγωγής» είπε, διαβεβαιώνοντας το κοινό ότι θα υπάρξει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, προσελκύοντας ακόμα και επιστημονικό/πανεπιστημιακό κοινό από όλη την Ευρώπη και την Αμερική. 

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα διάσταση που θα αναπτυχθεί με την εγκατάσταση του Φεστιβάλ σε αυτό τον σύγχρονο κτιριολογικά και τεχνολογικά χώρο, η οποία αφορά την οικονομική ανάπτυξη και προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην περιοχή της Ηλείας, δίνοντάς της μια ιδιαίτερη δυναμική, σε όλα τα επίπεδα, καθώς θα απαιτηθεί η εμπλοκή και άλλων παραγωγικών φορέων της περιοχής. 

O απολογισμός του 25ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται ως τις 18/12 μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα. 

Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2022

Πολιτισμός / 25 χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Σε μια χρονιά που φέρνει στο φως σοκαριστικά συμβάντα κακοποίησης παιδιών και εφήβων, οι ταινίες αυτής της θεματολογίας δικαιώνουν τις διαχρονικές επιλογές του φεστιβάλ.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Πέντε ξεχωριστές ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα δούμε προσεχώς στις αίθουσες

Οθόνες / Πέντε ξεχωριστές ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα δούμε προσεχώς στις αίθουσες

Πλάι σε διαμαντάκια, αλλά και τερατάκια, που πιθανότατα δεν θα ξαναδούμε ποτέ σε ελληνική αίθουσα, προβλήθηκαν στο φεστιβάλ και ταινίες που αναμένεται να βγουν στους κινηματογράφους μέσα στους επόμενους μήνες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM