Φεστιβάλ Καννών 2023: Ο σκηνοθέτης του «Καλιγούλα» προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά κατά του Penthouse

‘Caligula’ Director Tinto Brass Slams ‘Caligula – The Ultimate Cut’ Screening in Cannes, Says He Is Taking Legal Action Against Penthouse Films Facebook Twitter
Φωτ.: Imdb
0

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Καλιγούλας» σε σκηνοθεσία Tinto Brass και παραγωγή του περιοδικού Penthouse, η διαμάχη συνεχίζεται: αυτή τη φορά με αφορμή την προβολή νέας εκδοχής της ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών 2023.

Η Penthouse Films International, κυκλοφόρησε μία νέα κόπια της ταινίας του 1979 «Καλιγούλας» με τον τίτλο «Caligula: The Ultimate Cut», η οποία προβλήθηκε την Τετάρτη στο Φεστιβάλ των Καννών, στο τμήμα Cannes Classics.

Η ταινία  του 1979 ήταν παραγωγή του περιοδικού Penthouse, και περιλάμβανε πραγματικές σκηνές σεξ που προστέθηκαν στο post-production, με τον σκηνοθέτη να έχει αντίθετη άποψη. Οι σκηνές έγιναν με την βοήθεια των κοριτσιών του περιοδικού, των λεγόμενων «Penthouse Pets».

Ο σκηνοθέτης Tinto Brass έχει εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία παίρνει ο ίδιος αποστάσεις από την νέα εκδοχή της ταινίας ενώ προειδοποίησε ότι θα αναλάβει νομική δράση, χωρίς να διευκρινίζει τις επόμενες κινήσεις του.

«Μετά από αναρίθμητες και άκαρπες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα με το Penthouse και στη συνέχεια με άλλα άτομα, για να επεξεργαστώ το υλικό που τράβηξα και το οποίο είχε βρεθεί στα αρχεία του Penthouse, δημιουργήθηκε μια έκδοση στην οποία δεν έλαβα μέρος και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα αντικατοπτρίζει το καλλιτεχνικό μου όραμα», ανέφερε στη δήλωσή του ο 90χρονος σήμερα σκηνοθέτης Tinto Brass.

«Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία του μοντάζ είναι αυτή που διαμορφώνει το πολύ προσωπικό μου σκηνοθετικό στυλ. Αν δεν μπορώ να επεξεργαστώ μια ταινία, δεν την αναγνωρίζω και δεν έχω αναγνωρίσει την πατρότητα της νέας αυτής έκδοσης της ταινίας «Καλιγούλας».

»Υπάρχουν πολλές εκδόσεις του «Καλιγούλα» που έχουν επιμεληθεί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Bob Guccione (Panthouse), αλλά κανένα από αυτά δεν αντιστοιχεί στο αρχικό μου έργο. Επομένως, το κοινό του Φεστιβάλ των Καννών θα περιπλανηθεί από την αυθαίρετη χρήση του ονόματός μου», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

Ο Tinto Brass καταλήγει στην ανακοίνωσή του λέγοντας πως «Προς το παρόν δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο. Οι δικηγόροι μου ασχολούνται με το θέμα».

Από την πλευρά της εταιρείας Penthouse Films International δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Το μεγάλου προϋπολογισμού «Caligula» αυτοχρηματοδοτήθηκε το 1980 από τον ιδρυτή του Penthouse, Bob Guccione, ο οποίος μετά από μία πολύχρονη διαμάχη με τον σκηνοθέτη Tinto Brass και τον σεναριογράφο Gore Vidal κέρδισε τον έλεγχο της ταινίας «Καλιγούλας». Τότε πρόσθεσε στην ταινία περιεχόμενο για ενήλικες, που τράβηξε αφού οι ηθοποιοί είχαν τελειώσει τα γυρίσματά τους.

Μεταξύ των ηθοποιών ήταν οι Έλεν Μίρεν, Μάλκολμ Μακ Ντάουελ και Πίτερ Ο΄Τουλ.

Η προσθήκη πορνογραφικού υλικού οδήγησε τους Brass και Vidal σε μήνυση προκειμένου να αφαιρέσουν τα ονόματά τους από την ταινία «Καλιγούλας».

Όσον αφορά τη νέα διαφωνία, ένα πράγμα είναι σίγουρο, σχολιάζει το Variety, το «Caligula: The Ultimate Cut», το οποίο διαρκεί 157 λεπτά και δημιουργήθηκε με χρήση 96 ωρών από το αρχικό υλικό του Tinto Brass (που δεν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία), είναι πολύ διαφορετικό από την εκδοχή του Guccione.

Ο παραγωγός της νέας ταινίας Thomas Negovan, «Προσέγγισε αυτή τη νέα έκδοση από μια ουδέτερη οπτική γωνία», αναφέρεται στις σημειώσεις της παραγωγής.

«Η επιθυμία του να εξυψώσει τους ηθοποιούς δίνει μεγαλύτερη δύναμη στην αφήγηση και προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην τρέλα του αυτοκράτορα Καλιγούλα», προσθέτει.

Επισημαίνεται δε, ότι στο «Caligula – The Ultimate Cut» δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα πλάνο από την πρώτη ταινία του Tinto Brass κάνοντας τη νέα εκδοχή «μια εντελώς νέα ταινία μεγάλου μήκους».

Με πληροφορίες του Variety

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM
Η δύναμη της αγάπης: όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Πολιτισμός / Όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Το Waves Penetrate Me Fiercely, το νέο μικρού μήκους φιλμ του τρανς δημιουργού Geo Aghinea, χαρτογραφεί μια queer νυχτερινή ζωή που απλώνεται σε εγκαταλειμμένα κτίρια, διαμερίσματα και αυτοσχέδιους χώρους στο Βουκουρέστι.
THE LIFO TEAM
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Πολιτισμός / Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912

Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο παιδικού βιβλίου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Μάικλ Ρόζεν είναι ο νικητής του Hans Christian Andersen Award 2026 στην κατηγορία συγγραφής, της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης για δημιουργούς παιδικών βιβλίων που απονέμει η IBBY. Η ανακοίνωση έγινε στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
THE LIFO TEAM
Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Πολιτισμός / Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Ο Μπίλι Κρίσταλ επιστρέφει το φθινόπωρο στο Broadway με το 860, μια νέα σόλο παράσταση εμπνευσμένη από το σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του για 46 χρόνια και που χάθηκε στις φωτιές του Παλισέιντς το 2025
THE LIFO TEAM
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM