Φεστιβάλ Καννών 2023: Ο σκηνοθέτης του «Καλιγούλα» προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά κατά του Penthouse

‘Caligula’ Director Tinto Brass Slams ‘Caligula – The Ultimate Cut’ Screening in Cannes, Says He Is Taking Legal Action Against Penthouse Films Facebook Twitter
Φωτ.: Imdb
0

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Καλιγούλας» σε σκηνοθεσία Tinto Brass και παραγωγή του περιοδικού Penthouse, η διαμάχη συνεχίζεται: αυτή τη φορά με αφορμή την προβολή νέας εκδοχής της ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών 2023.

Η Penthouse Films International, κυκλοφόρησε μία νέα κόπια της ταινίας του 1979 «Καλιγούλας» με τον τίτλο «Caligula: The Ultimate Cut», η οποία προβλήθηκε την Τετάρτη στο Φεστιβάλ των Καννών, στο τμήμα Cannes Classics.

Η ταινία  του 1979 ήταν παραγωγή του περιοδικού Penthouse, και περιλάμβανε πραγματικές σκηνές σεξ που προστέθηκαν στο post-production, με τον σκηνοθέτη να έχει αντίθετη άποψη. Οι σκηνές έγιναν με την βοήθεια των κοριτσιών του περιοδικού, των λεγόμενων «Penthouse Pets».

Ο σκηνοθέτης Tinto Brass έχει εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία παίρνει ο ίδιος αποστάσεις από την νέα εκδοχή της ταινίας ενώ προειδοποίησε ότι θα αναλάβει νομική δράση, χωρίς να διευκρινίζει τις επόμενες κινήσεις του.

«Μετά από αναρίθμητες και άκαρπες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα με το Penthouse και στη συνέχεια με άλλα άτομα, για να επεξεργαστώ το υλικό που τράβηξα και το οποίο είχε βρεθεί στα αρχεία του Penthouse, δημιουργήθηκε μια έκδοση στην οποία δεν έλαβα μέρος και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα αντικατοπτρίζει το καλλιτεχνικό μου όραμα», ανέφερε στη δήλωσή του ο 90χρονος σήμερα σκηνοθέτης Tinto Brass.

«Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία του μοντάζ είναι αυτή που διαμορφώνει το πολύ προσωπικό μου σκηνοθετικό στυλ. Αν δεν μπορώ να επεξεργαστώ μια ταινία, δεν την αναγνωρίζω και δεν έχω αναγνωρίσει την πατρότητα της νέας αυτής έκδοσης της ταινίας «Καλιγούλας».

»Υπάρχουν πολλές εκδόσεις του «Καλιγούλα» που έχουν επιμεληθεί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Bob Guccione (Panthouse), αλλά κανένα από αυτά δεν αντιστοιχεί στο αρχικό μου έργο. Επομένως, το κοινό του Φεστιβάλ των Καννών θα περιπλανηθεί από την αυθαίρετη χρήση του ονόματός μου», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

Ο Tinto Brass καταλήγει στην ανακοίνωσή του λέγοντας πως «Προς το παρόν δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο. Οι δικηγόροι μου ασχολούνται με το θέμα».

Από την πλευρά της εταιρείας Penthouse Films International δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Το μεγάλου προϋπολογισμού «Caligula» αυτοχρηματοδοτήθηκε το 1980 από τον ιδρυτή του Penthouse, Bob Guccione, ο οποίος μετά από μία πολύχρονη διαμάχη με τον σκηνοθέτη Tinto Brass και τον σεναριογράφο Gore Vidal κέρδισε τον έλεγχο της ταινίας «Καλιγούλας». Τότε πρόσθεσε στην ταινία περιεχόμενο για ενήλικες, που τράβηξε αφού οι ηθοποιοί είχαν τελειώσει τα γυρίσματά τους.

Μεταξύ των ηθοποιών ήταν οι Έλεν Μίρεν, Μάλκολμ Μακ Ντάουελ και Πίτερ Ο΄Τουλ.

Η προσθήκη πορνογραφικού υλικού οδήγησε τους Brass και Vidal σε μήνυση προκειμένου να αφαιρέσουν τα ονόματά τους από την ταινία «Καλιγούλας».

Όσον αφορά τη νέα διαφωνία, ένα πράγμα είναι σίγουρο, σχολιάζει το Variety, το «Caligula: The Ultimate Cut», το οποίο διαρκεί 157 λεπτά και δημιουργήθηκε με χρήση 96 ωρών από το αρχικό υλικό του Tinto Brass (που δεν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία), είναι πολύ διαφορετικό από την εκδοχή του Guccione.

Ο παραγωγός της νέας ταινίας Thomas Negovan, «Προσέγγισε αυτή τη νέα έκδοση από μια ουδέτερη οπτική γωνία», αναφέρεται στις σημειώσεις της παραγωγής.

«Η επιθυμία του να εξυψώσει τους ηθοποιούς δίνει μεγαλύτερη δύναμη στην αφήγηση και προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην τρέλα του αυτοκράτορα Καλιγούλα», προσθέτει.

Επισημαίνεται δε, ότι στο «Caligula – The Ultimate Cut» δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα πλάνο από την πρώτη ταινία του Tinto Brass κάνοντας τη νέα εκδοχή «μια εντελώς νέα ταινία μεγάλου μήκους».

Με πληροφορίες του Variety

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM
Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM