Εξισώνεται ο ΦΠΑ των e-books και των audio books στο 6%

Εξισώνεται ο ΦΠΑ των e-books και των audio books στο 6% Facebook Twitter
0

Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 24% προηγουμένως, μεταφέρονται πλέον και τα οπτικά και τα ακουστικά βιβλία (e-books και audio books), σύμφωνα με σχετική τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ που εντάχθηκε στο Νόμο 4818/2021 (ΦΕΚ 124/Α/18-7-2021).

Η μεταφορά στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, ήταν αποτέλεσμα συστηματικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά στην σχετική εισήγηση του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «με τη μεταφορά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% των οπτικών και ακουστικών βιβλίων, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του χώρου του βιβλίου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συζήτησης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020. Ευχαριστώ τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας, αλλά κυρίως στο αίτημα των επαγγελματιών και του κοινού. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί κίνητρο για ενίσχυση της ζήτησης των συγκεκριμένων μορφών βιβλίων».

Αναφερόμενος στην ως άνω εξέλιξη, που αποτελούσε πάγιο αίτημα επαγγελματιών του κλάδου αλλά και του κοινού, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε: «Πρόκειται για μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της ουσιαστικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις και τομές στον πολιτισμό, που προϋποθέτουν διυπουργική συνεργασία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά, δίνοντας ώθηση σε μία νέα πτυχή του κλάδου του βιβλίου, εν όψει μάλιστα και των προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού και κατάρτισης που έχει εντάξει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον σύγχρονο πολιτισμό, που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων στους εκδότες να εκσυγχρονίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, αλλά και της συνολικής ανόδου των πωλήσεων e-books και audio books διεθνώς. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία, καθώς θα καταστήσει περισσότερα βιβλία προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΠΟ - Λίνα Μενδώνη: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως η αποκατάσταση του αποτελεί ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, διασφαλίζοντας ότι το μνημείο και το ιστορικό τοπίο θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές με τον προσήκοντα σεβασμό
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Πολιτισμός / Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Με ζωγραφική, εγκαταστάσεις και performances που έβαζαν το σώμα στο κέντρο, η Soares αμφισβήτησε τα σεξουαλικά ταμπού, την πατριαρχία και τον αυταρχισμό της εποχής της. Τα τελευταία χρόνια το έργο της επανεκτιμήθηκε διεθνώς μέσα από εκθέσεις στην Tate Modern και το MASP.
THE LIFO TEAM
Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM