Εξισώνεται ο ΦΠΑ των e-books και των audio books στο 6%

Εξισώνεται ο ΦΠΑ των e-books και των audio books στο 6% Facebook Twitter
0

Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 24% προηγουμένως, μεταφέρονται πλέον και τα οπτικά και τα ακουστικά βιβλία (e-books και audio books), σύμφωνα με σχετική τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ που εντάχθηκε στο Νόμο 4818/2021 (ΦΕΚ 124/Α/18-7-2021).

Η μεταφορά στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, ήταν αποτέλεσμα συστηματικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά στην σχετική εισήγηση του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «με τη μεταφορά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% των οπτικών και ακουστικών βιβλίων, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του χώρου του βιβλίου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συζήτησης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020. Ευχαριστώ τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας, αλλά κυρίως στο αίτημα των επαγγελματιών και του κοινού. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί κίνητρο για ενίσχυση της ζήτησης των συγκεκριμένων μορφών βιβλίων».

Αναφερόμενος στην ως άνω εξέλιξη, που αποτελούσε πάγιο αίτημα επαγγελματιών του κλάδου αλλά και του κοινού, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε: «Πρόκειται για μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της ουσιαστικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις και τομές στον πολιτισμό, που προϋποθέτουν διυπουργική συνεργασία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά, δίνοντας ώθηση σε μία νέα πτυχή του κλάδου του βιβλίου, εν όψει μάλιστα και των προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού και κατάρτισης που έχει εντάξει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον σύγχρονο πολιτισμό, που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων στους εκδότες να εκσυγχρονίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, αλλά και της συνολικής ανόδου των πωλήσεων e-books και audio books διεθνώς. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία, καθώς θα καταστήσει περισσότερα βιβλία προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Πολιτισμός / Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η Amy Sherald απέσυρε την έκθεσή της από το Smithsonian μετά τις ενστάσεις για το Trans Forming Liberty. Στη Βαλτιμόρη, το American Sublime έγινε η πιο επιτυχημένη έκθεση του μουσείου εδώ και 25 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Πολιτισμός / Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Το Paradise Lost δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ένα από τα μεγάλα έπη της αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά και ως το βιβλίο που έκανε τον Σατανά μία από τις πιο γοητευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές της δυτικής φαντασίας
THE LIFO TEAM
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Πολιτισμός / Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Ο σκηνοθέτη Raoul Peck επιστρέφει με το Orwell: 2+2=5, ένα ντοκιμαντέρ που ξαναφέρνει τον George Orwell στο παρόν, συνδέοντας το έργο του με τη γλώσσα της εξουσίας, την προπαγάνδα και τη φθορά των δημοκρατιών.
THE LIFO TEAM
Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM