Εθνικός Ύμνος: Από το λόφο Στράνη σε «απευθείας σύνδεση» με τον Εθνικό Κήπο

Εθνικός Ύμνος: Από το λόφο Στράνη σε «απευθείας σύνδεση» με τον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
0

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και «θεωρώντας ότι σε εποχές πολύπλευρης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, εορτασμοί εθνικών επετείων συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του συνανήκειν, της ταυτότητας του ανθρώπου γενικά και του Έλληνα  πολίτη ειδικότερα», ο όμιλος για την UNESCO νομού Ζακύνθου με την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τη στήριξη της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, σε συνεργασία με το Δήμο Ζακυνθίων, θα πραγματοποιήσει την παρακάτω δράση με τίτλο Διαβάζοντας Διονύσιο Σολωμό από τον λόφο του Στράνη στον Εθνικό Κήπο: «Μάγεμα η φύσις κι όνειρο».   

Στην Ζάκυνθο...

Την 21η Μαΐου – ημέρα κατά την οποία, το 1864, ενώθηκε η Επτάνησος με την Ελλάδα – στη Ζάκυνθο, στον λόφο του Στράνη, όπου ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, σε 21 ελαιόδενδρα του περιβάλλοντος χώρου, θα κρεμαστούν κάρτες με στίχους του εθνικού μας ποιητή και σχετικά αποσπάσματα δοκιμίων. Κάτω από τα δέντρα θα μπορεί ο αναγνώστης να μελετά, στο φυσικό χώρο της έμπνευσης του ποιητή, το ποιητικό του έργο. Στίχοι του ποιητή θα απαγγελθούν από καλλιτέχνες. Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τους ήχους μαντολίνου που θα παίζουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου.

Στην Αθήνα...

Στο χώρο που περιβάλλει την προτομή του Διονυσίου Σολωμού στον εθνικό κήπο της Αθήνας (μοναδική αναπαράσταση σε γλυπτό του ποιητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα) και το παρακείμενο περιστύλιο με παγκάκια, ένας τόπος που αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για να εκτεθούν αποσπάσματα από το έργο του Σολωμού σε ανάλογη μορφή με αυτή στο λόφο του Στράνη, την Τετάρτη 19/5 θα γίνει αντιστοίχου ύφους εκδήλωση με ομιλητές τους Κώστα Βαρώτσο, γλύπτη και καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεράσιμο Ζώρα, καθηγητή του Καποστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Κεντρωτή, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Γιοβάνα Λόξα ομαδική αναλύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια, πρόεδρο του ομίλου για την UNESCO νομού Ζακύνθου.

Η θεματική των ομιλητών θα διαπραγματευτεί τη δημιουργική διαδικασία, γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του Σολωμού, τα ποιήματά του στην ιταλική γλώσσα, καθώς και ψυχαναλυτικές αναγνώσεις στο έργο του ποιητή. Ο διεθνώς καταξιωμένος μαντολινίστας Δημήτρης Μαρίνος θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωση.

Από τη χώρα της Ζακύνθου στη διασταύρωση που στρίβει αριστερά προς Μπόχαλη θα δεις ένα στενό πλακόστρωτο στα δεξιά σου και την πινακίδα Λόφος Στράνη. Εκεί θα ανηφορίσεις το πλακόστρωτο ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και θα φτάσεις στο Λόφο του Στράνη. Περνώντας την πύλη του βρίσκεσαι σε ένα πάρκο με πολλά επίπεδα, ανάμεσα στα πεύκα και τα ελαιόδεντρα... Εδώ ο Διονύσιος Σολωμός ακούγοντας τα κανόνια απέναντι από το Μεσολόγγι εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Στο σημείο που υπάρχει σήμερα η στήλη με την προτομή του ποιητή ήταν το πουρνάρι κάτω από το οποίο ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOTHEBYS ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Πολιτισμός / Sotheby’s: Αποτράπηκε απόπειρα πώλησης ψεύτικων αρχαίων αγαλμάτων με πλαστά έγγραφα

Τα έγγραφα που προσκομίστηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί με μεθόδους εκτύπωσης που είναι κατά 25 χρόνια πιο σύγχρονες από την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι ανήκαν
THE LIFO TEAM
Ζήτω οι λεσβίες! Το cult περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Πολιτισμός / Ζήτω οι λεσβίες! Το καλτ περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Το KUTT, το καλτ λεσβιακό zine που κυκλοφόρησε μόνο τρία τεύχη στις αρχές των 00s, επανεκδίδεται τώρα από την IDEA σε έναν τόμο. Στις σελίδες του εμφανίστηκαν η Chloë Sevigny, η Eileen Myles και η Peaches, με φωτογραφίες των Ryan McGinley, Collier Schorr και Viviane Sassen
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Πολιτισμός / «Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Η φωτογράφος Ezekiel συγκεντρώνει φίλους, συνεργάτες και δημιουργούς της βρετανικής trans σκηνής σε μια σειρά πορτρέτων που δεν ζητούν απλώς να τους δούμε. Μιλούν για σώμα, κοινότητα, στιλ, μουσική, μετάβαση και την ανάγκη η ορατότητα να σημαίνει και φροντίδα.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα του νέου queer έπους των Los Javis

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα της νέας της ταινίας

Στις Κάννες, η Πενέλοπε Κρουζ αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για πιθανό ανεύρυσμα στον εγκέφαλο λίγο πριν γυρίσει τις μουσικές σκηνές της στο «La Bola Negra», την ταινία των Los Javis που απέσπασε ένα από τα πιο θερμά χειροκροτήματα του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Πολιτισμός / Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Dernsie» που παρουσιάστηκε στις Κάννες, ο Bruce Dern θυμήθηκε ένα περιστατικό από τα γυρίσματα του «Once Upon a Time… in Hollywood», όταν ο Brad Pitt σταμάτησε την κάμερα μετά από έναν αυτοσχεδιασμό και ο Quentin Tarantino αντέδρασε έντονα.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε στα 100: η ψυχική υγεία πίσω από τον μύθο

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα: στα 100 της, φωτίζεται η ψυχική της κληρονομιά

Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα. Ένα νέο πρόγραμμα στο Mount Sinai φωτίζει τη σχέση της με την ψυχική υγεία, το τραύμα και την ανάγκη φροντίδας πίσω από τη λάμψη του μύθου της.
THE LIFO TEAM
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Πολιτισμός / Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Με αφορμή το «Moss and Freud», όπου υποδύεται τον Λούσιαν Φρόιντ, ο 87χρονος Ντέρεκ Τζάκομπι μιλά για το AIDS, τα γηρατειά, τον σύζυγό του Ρίτσαρντ Κλίφορντ και τον Ντάνιελ Κρεγκ.
THE LIFO TEAM
Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» άνδρες στη νέα της ταινία

Πολιτισμός / Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» τους άνδρες στη νέα της ταινία

Στο «Ladies First», που κάνει πρεμιέρα στο Netflix, η Ρόζαμουντ Πάικ ζει σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν την εξουσία και οι άνδρες υφίστανται τα στερεότυπα. Η ίδια δηλώνει ότι το διασκέδασε και αγκαλιάζει τον τίτλο της «lesbian icon».
THE LIFO TEAM