Εθνικός Ύμνος: Από το λόφο Στράνη σε «απευθείας σύνδεση» με τον Εθνικό Κήπο

Εθνικός Ύμνος: Από το λόφο Στράνη σε «απευθείας σύνδεση» με τον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
0

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και «θεωρώντας ότι σε εποχές πολύπλευρης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, εορτασμοί εθνικών επετείων συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του συνανήκειν, της ταυτότητας του ανθρώπου γενικά και του Έλληνα  πολίτη ειδικότερα», ο όμιλος για την UNESCO νομού Ζακύνθου με την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τη στήριξη της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, σε συνεργασία με το Δήμο Ζακυνθίων, θα πραγματοποιήσει την παρακάτω δράση με τίτλο Διαβάζοντας Διονύσιο Σολωμό από τον λόφο του Στράνη στον Εθνικό Κήπο: «Μάγεμα η φύσις κι όνειρο».   

Στην Ζάκυνθο...

Την 21η Μαΐου – ημέρα κατά την οποία, το 1864, ενώθηκε η Επτάνησος με την Ελλάδα – στη Ζάκυνθο, στον λόφο του Στράνη, όπου ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, σε 21 ελαιόδενδρα του περιβάλλοντος χώρου, θα κρεμαστούν κάρτες με στίχους του εθνικού μας ποιητή και σχετικά αποσπάσματα δοκιμίων. Κάτω από τα δέντρα θα μπορεί ο αναγνώστης να μελετά, στο φυσικό χώρο της έμπνευσης του ποιητή, το ποιητικό του έργο. Στίχοι του ποιητή θα απαγγελθούν από καλλιτέχνες. Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τους ήχους μαντολίνου που θα παίζουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου.

Στην Αθήνα...

Στο χώρο που περιβάλλει την προτομή του Διονυσίου Σολωμού στον εθνικό κήπο της Αθήνας (μοναδική αναπαράσταση σε γλυπτό του ποιητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα) και το παρακείμενο περιστύλιο με παγκάκια, ένας τόπος που αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για να εκτεθούν αποσπάσματα από το έργο του Σολωμού σε ανάλογη μορφή με αυτή στο λόφο του Στράνη, την Τετάρτη 19/5 θα γίνει αντιστοίχου ύφους εκδήλωση με ομιλητές τους Κώστα Βαρώτσο, γλύπτη και καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεράσιμο Ζώρα, καθηγητή του Καποστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Κεντρωτή, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Γιοβάνα Λόξα ομαδική αναλύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια, πρόεδρο του ομίλου για την UNESCO νομού Ζακύνθου.

Η θεματική των ομιλητών θα διαπραγματευτεί τη δημιουργική διαδικασία, γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του Σολωμού, τα ποιήματά του στην ιταλική γλώσσα, καθώς και ψυχαναλυτικές αναγνώσεις στο έργο του ποιητή. Ο διεθνώς καταξιωμένος μαντολινίστας Δημήτρης Μαρίνος θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωση.

Από τη χώρα της Ζακύνθου στη διασταύρωση που στρίβει αριστερά προς Μπόχαλη θα δεις ένα στενό πλακόστρωτο στα δεξιά σου και την πινακίδα Λόφος Στράνη. Εκεί θα ανηφορίσεις το πλακόστρωτο ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και θα φτάσεις στο Λόφο του Στράνη. Περνώντας την πύλη του βρίσκεσαι σε ένα πάρκο με πολλά επίπεδα, ανάμεσα στα πεύκα και τα ελαιόδεντρα... Εδώ ο Διονύσιος Σολωμός ακούγοντας τα κανόνια απέναντι από το Μεσολόγγι εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Στο σημείο που υπάρχει σήμερα η στήλη με την προτομή του ποιητή ήταν το πουρνάρι κάτω από το οποίο ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε οι γυναίκες έπαψαν να θεωρούνται το πιο σεξουαλικό φύλο;

Πολιτισμός / Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο ακόρεστες σεξουαλικά από τους άνδρες

Η ιστορικός Jean Menzies γράφει για τη γυναικεία επιθυμία στην αρχαιότητα: από την «περιπλανώμενη μήτρα» και τη Σαπφώ μέχρι την Πομπηία, τα αρχαία sex toys και τη σημερινή σεξουαλική ύφεση.
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Βάλι Εξπορτ, η καλλιτέχνιδα που έκανε το σώμα της σινεμά, όπλο και φεμινιστικό μανιφέστο

Πολιτισμός / Πέθανε η Βάλι Εξπορτ, η καλλιτέχνιδα που έκανε το σώμα της σινεμά, όπλο και φεμινιστικό μανιφέστο

Η Βάλι Εξπορτ πέθανε στη Βιέννη σε ηλικία 85 ετών. Με έργα όπως το Tapp und Tastkino και το Genital Panic, άλλαξε ριζικά τη φεμινιστική performance και το βλέμμα πάνω στο γυναικείο σώμα.
THE LIFO TEAM
Για ποιον ρόλο πήρε 27 κιλά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και τελικά δεν τον έπαιξε ποτέ;

Πολιτισμός / Για ποιον ρόλο πήρε 27 κιλά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και τελικά δεν τον έπαιξε ποτέ;

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ είχε αλλάξει εντυπωσιακά το σώμα του για έναν ρόλο που τελικά δεν έπαιξε ποτέ. Χρόνια αργότερα, ο Πίτερ Τζάκσον εξήγησε στις Κάννες τι είχε συμβεί πίσω από την αντικατάστασή του.
THE LIFO TEAM
Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Ληρ μετά την πτώση του από τη σκηνή

Πολιτισμός / Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Ληρ μετά την πτώση του από τη σκηνή

Ο Ίαν ΜακΚέλεν θα ενσαρκώσει ξανά τον Βασιλιά Ληρ, στον πρώτο μεγάλο θεατρικό του ρόλο μετά το ατύχημα του 2024, όταν έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια παράστασης στο Γουέστ Εντ.
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον αποκάλυψε στις Κάννες πώς ο Στίβεν Κόλμπερτ βρέθηκε να γράφει νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Πολιτισμός / Ο Πίτερ Τζάκσον αποκάλυψε στις Κάννες πώς ο Στίβεν Κόλμπερτ βρέθηκε να γράφει τη νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο Στίβεν Κόλμπερτ είχε προτείνει στον Πίτερ Τζάκσον μια ιδέα για νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών πριν ανακοινωθεί το τέλος του Late Show.
THE LIFO TEAM
Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πολιτισμός / Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πριν ακόμη οι σταρ πατήσουν στο κόκκινο χαλί, το αεροδρόμιο της Νίκαιας έχει ήδη γίνει η πρώτη ανεπίσημη πασαρέλα του Φεστιβάλ Καννών. Από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και τη Ράιλι Κίο μέχρι την Άλια Μπατ, τη Χάιντι Κλουμ και τον Ντιέγκο Κάλβα, οι αφίξεις λειτουργούν πλέον σαν μικρές εμφανίσεις μόδας, όπου η άνεση του ταξιδιού συναντά τις υποχρεώσεις των οίκων.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
«ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Πολιτισμός / «ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Μια μολύβδινη βολίδα σφενδόνης από την αρχαία Ίππο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, φέρει την ελληνική επιγραφή «ΜΑΘΟΥ». Οι ερευνητές τη διαβάζουν ως σαρκαστικό μήνυμα προς τον εχθρό, κάτι σαν «πάρε το μάθημά σου», αποκαλύπτοντας μια απρόσμενα ανθρώπινη πλευρά του αρχαίου πολέμου: μαζί με το βλήμα ταξίδευε και ο χλευασμός.
THE LIFO TEAM