Το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας επιστρέφει και αυτό τα Μπρούτζινα του Μπενίν

Το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας επιστρέφει και αυτό τα Μπρούτζινα του Μπενίν Facebook Twitter
Τα μπρούτζινα του Μπενίν | National Museum of Ireland (NMI)
0

Το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας (ΝΜΙ), στο Δουβλίνο, είναι το τελευταίο ευρωπαϊκό ίδρυμα που ανακοινώνει τα σχέδιά του για τον επαναπατρισμό μέρος, ενός συνόλου περισσότερων από 90.000 αντικειμένων, που λεηλατήθηκαν από τις Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις το 1897 και τώρα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η εφημερίδα The Times.

Το μουσείο συντάσσεται με το Πανεπιστήμιο Aberdeen της Σκωτίας, το οποίο τον Μάρτιο ήταν το πρώτο που δεσμεύτηκε να επιστρέψει το αντικέιμενο που κατέχει, κίνηση που ακολούθησε η Εκκλησία της Αγγλίας και γερμανικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Φόρουμ Humboldt του Βερολίνου.

Το NMI είπε ότι εργάζεται για την επιστροφή 21 αντικειμένων στη Νιγηρία. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη η επίσημη οδός της επιστροφής των αντικειμένων η διεύθυνση του μουσείου δήλωσε θα κάνει «πλήρη αποκατάσταση» σε σχέση με τα αντικείμενα. Η ανακοίνωση αυτή ασκεί περαιτέρω πίεση στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από χίλια αντικείμενα που έχουν κλαπεί, και το Μουσείο του Παρισιού Branly – Jacques Chirac, το οποίο έχει ήδη σχέδια να επαναπατρίσει είκοσι έξι από τα αντικείμενά του και συλλογές του, κάτω από την πίεση των ακτιβιστών τα τελευταία χρόνια.

Βεβαίως πολλοί ακαδημαϊκοί έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις που δεν αφορούν τον επαναπατρισμό, αλλά τις συνθήκες ασφαλείας των Μπρούτζινων, υποστηρίζοντας ότι τα μουσεία της Νιγηρίας δεν διαθέτουν τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και ότι τα μπρούτζινα δεν θα είναι πιο ασφαλή πίσω στο «σπίτι τους». Ορισμένα από τα Μπρούτζινα που επιστρέφονται προορίζονται για το Μουσείο Έντο (EMOWAA) που θα ανοίξει το 2025 στην πόλη του Μπενίν και σχεδιάστηκε από τον David Adjaye, και αναμένεται να έχει συστήματα κλιματισμού και αποθήκευσης συνώνυμα με αυτά των δυτικών μουσείων.

«Όπως τόσα πολλά μουσεία που άνοιξαν τον 19ο αιώνα, το NMI διαθέτει συλλογές παλαιού τύπου που δεν αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη πρακτική ή ηθική στη συγκρότηση μιας συλλογής. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με συναδέλφους και αξιωματούχους σε μουσεία της Νιγηρίας για να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία αποκατάστασης σε σχέση με τα μπρούντζινα του Μπενίν» είπε ο διευθυντής του ιρλανδικού Μουσείου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το εντυπωσιακό Μουσείο Έντο που φιλοδοξεί να στεγάσει τα Μπρούτζινα του Μπενίν

Πολιτισμός / Το εντυπωσιακό Μουσείο Έντο που φιλοδοξεί να στεγάσει τα Μπρούτζινα του Μπενίν

Το νέο μουσείο φιλοδοξεί να φιλοξενήσει έργα τέχνης και αντικείμενα Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της «βασιλικής συλλογής» - της πιο ολοκληρωμένης έκθεσης στον κόσμο από μπρούτζινα του Μπενίν.
THE LIFO TEAM
Το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν θα επιστρέψει ένα Μπρούτζινο του Μπενίν που λεηλατήθηκε στη Νιγηρία

Πολιτισμός / Το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν θα επιστρέψει ένα Μπρούτζινο του Μπενίν που λεηλατήθηκε στη Νιγηρία

Το γλυπτό που λεηλατήθηκε από την πόλη του Μπενίν το 1897 με «εξαιρετικά ανήθικο» τρόπο. Η συζήτηση ανοίγει το δρόμο για επαναπατρισμό λεηλατημένων αρχαιοτήτων
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Πολιτισμός / Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Οι Rolling Stones παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη το Foreign Tongues, το εικοστό πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί στις 10 Ιουλίου με 14 τραγούδια, νέο single, συμμετοχές από Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόμπερτ Σμιθ και Τσαντ Σμιθ, αλλά και υλικό με τον Τσάρλι Γουότς.
THE LIFO TEAM
Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε ρωμαϊκά φέρετρα μωρών

Πολιτισμός / Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε παιδικές ταφές στη ρωμαϊκή Γιορκ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εντόπισαν ίχνη Τύριας πορφύρας και χρυσών νημάτων σε δύο παιδικές ταφές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ένα σπάνιο εύρημα που δείχνει πόση φροντίδα και δαπάνη μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και τον θάνατο μικρών παιδιών.
THE LIFO TEAM
Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Πολιτισμός / Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη τρανς χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Η Ααριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που παρευρέθηκε στο Met Gala, φορώντας Collina Strada και λέγοντας στη Vogue ότι η μόδα πρέπει να βλέπει τα ανάπηρα άτομα όχι μόνο ως ακτιβιστές, αλλά ως μοντέλα, ταλέντα και δημιουργικές παρουσίες.
THE LIFO TEAM
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM