Εθνική Πινακοθήκη: Κουμεντάκης και Aνδρεαδάκης στηρίζουν την Συραγώ Τσιάρα

Παρεμβάσεις από Kουμεντάκη και Aνδρεαδάκη για την Εθνική Πινακοθήκη και την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης Facebook Twitter
Ο Γιώργος Κουμεντάκης στο σημείο όπου βρίσκονταν τα βανδαλισμένα έργα / Φωτογραφία: Instagram
0

Με δημόσιες παρεμβάσεις τους, ο Γιώργος Kουμεντάκης και ο Ορέστης Aνδρεαδάκης τοποθετούνται στο ζήτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης, στηρίζοντας απόλυτα τη διευθύντρια, Συραγώ Τσιάρα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης ήταν ο πρώτος επικεφαλής δημόσιου πολιτιστικού οργανισμού που πήρε δημόσια θέση, τονίζοντας πως «αν η εποχή μας ζητά να μιλήσουμε ξανά για αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα εδώ και δεκαετίες, θα το κάνουμε με κάθε τρόπο και χωρίς κανένα φόβο».

«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να κάνουν το έργο τους και οι πολιτιστικοί φορείς -κρατικοί και μη-, οφείλουν να προγραμματίζουν με απόλυτη ελευθερία και συναίσθηση της αποστολής τους. 
Είναι αυτονόητη η στήριξη μου στη Συραγώ Τσιάρα», συνεχίζει ο Γιώργος Κουμεντάκης, αναρτώντας επίσης φωτογραφίες του από την έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», που βανδαλίστηκε πρόσφατα στην Εθνική Πινακοθήκη.

Αντίστοιχα, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε και αυτός την έκθεση, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το θέμα δεν είναι το προσωπικό μας γούστο, αλλά η ελευθερία της γνώμης, η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης». 

«Αλίμονο αν το αίτημα μας σήμερα είναι μια τέχνη που αρέσει σε όλους και δεν ενοχλεί κανένα -μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα επέβαλαν την αισθητική και ιδεολογική ομοιομορφία στην τέχνη, έκαψαν βιβλία σε πλατείες κι έστειλαν καλλιτέχνες σε παγωμένα Γκουλάγκ» αναφέρει επίσης στην ανάρτησή του και κλείνει επισημαίνοντας τα εξής: «Πιστεύουμε ότι η τέχνη συμβάλλει καθοριστικά στη σύγκλιση των κοινωνικών και ιδεολογικών αντιθέσεων και ανθίζει σε ένα ελεύθερο πεδίο όπου οι διαφορετικότητες συνδιαλέγονται και ο καθένας πλουτίζει από την ετερότητα του άλλου».

Η δήλωση του Γιώργου Κουμεντάκη

«Επισκέφθηκα την εξαιρετική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», σε επιμέλεια της Διευθύντριας του Μουσείου Συραγώς Τσιάρα.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να κάνουν το έργο τους και οι πολιτιστικοί φορείς -κρατικοί και μη-, οφείλουν να προγραμματίζουν με απόλυτη ελευθερία και συναίσθηση της αποστολής τους. 
Είναι αυτονόητη η στήριξη μου στη Συραγώ Τσιάρα. 
Αν η εποχή μας ζητά να μιλήσουμε ξανά για αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα εδώ και δεκαετίες, θα το κάνουμε με κάθε τρόπο και χωρίς κανένα φόβο».

Η δήλωση του Ορέστη Ανδρεαδάκη

«Μετά το τέλος του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, επισκεφτήκαμε την Εθνική Πινακοθήκη. Αν μας άρεσε η έκθεση που επιμελήθηκε η Διευθύντριά της Συραγώ Τσιάρα  Ναι, πολύ. Όμως το θέμα δεν είναι το προσωπικό μας γούστο, αλλά η ελευθερία της γνώμης, η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. 
Εξάλλου αν δεν μας είχε αρέσει η έκθεση, θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα άρθρο, ή να προτείνουμε μια διαφορετική ανάγνωση με μια άλλη έκθεση.
Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε τα έργα, να τα λογοκρίνουμε,  ή να ζητήσουμε την απόσυρσή τους. Αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί που ενοχλήθηκαν από κάποια έργα. Μα κι εμείς έχουμε ενοχληθεί από κάποιες ταινίες. Αλίμονο αν κάθε φορά σκιζαμε την οθόνη του σινεμά! 
Αλίμονο αν το αίτημα μας σήμερα είναι μια τέχνη που αρέσει σε όλους και δεν ενοχλεί κανένα -μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα επέβαλαν την αισθητική και ιδεολογική ομοιομορφία στην τέχνη, έκαψαν βιβλία σε πλατείες κι έστειλαν καλλιτέχνες σε παγωμένα Γκουλάγκ.
Τα έργα τέχνης ήταν πάντοτε παράθυρα στον κόσμο κι εκρήξεις ιδεών, εξέφρασαν συναρπαστικές αντιθέσεις και προκάλεσαν μερικές από τις πιο γόνιμες συζητήσεις της Ιστορίας της ανθρωπότητας.
Πιστεύουμε ότι η τέχνη συμβάλλει καθοριστικά στη σύγκλιση των κοινωνικών και ιδεολογικών αντιθέσεων και ανθίζει σε ένα ελεύθερο πεδίο όπου οι διαφορετικότητες συνδιαλέγονται και ο καθένας πλουτίζει από την ετερότητα του άλλου».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Πινακοθήκη: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας» - Ποια έργα βανδαλίστηκαν

Πολιτισμός / Εθνική Πινακοθήκη: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας» - Ποια έργα βανδαλίστηκαν

Σε έκτακτη συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση, τονίζοντας πως πρόκειται για πλήγμα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ