Εθνική Πινακοθήκη: Κουμεντάκης και Aνδρεαδάκης στηρίζουν την Συραγώ Τσιάρα

Παρεμβάσεις από Kουμεντάκη και Aνδρεαδάκη για την Εθνική Πινακοθήκη και την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης Facebook Twitter
Ο Γιώργος Κουμεντάκης στο σημείο όπου βρίσκονταν τα βανδαλισμένα έργα / Φωτογραφία: Instagram
0

Με δημόσιες παρεμβάσεις τους, ο Γιώργος Kουμεντάκης και ο Ορέστης Aνδρεαδάκης τοποθετούνται στο ζήτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης, στηρίζοντας απόλυτα τη διευθύντρια, Συραγώ Τσιάρα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης ήταν ο πρώτος επικεφαλής δημόσιου πολιτιστικού οργανισμού που πήρε δημόσια θέση, τονίζοντας πως «αν η εποχή μας ζητά να μιλήσουμε ξανά για αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα εδώ και δεκαετίες, θα το κάνουμε με κάθε τρόπο και χωρίς κανένα φόβο».

«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να κάνουν το έργο τους και οι πολιτιστικοί φορείς -κρατικοί και μη-, οφείλουν να προγραμματίζουν με απόλυτη ελευθερία και συναίσθηση της αποστολής τους. 
Είναι αυτονόητη η στήριξη μου στη Συραγώ Τσιάρα», συνεχίζει ο Γιώργος Κουμεντάκης, αναρτώντας επίσης φωτογραφίες του από την έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», που βανδαλίστηκε πρόσφατα στην Εθνική Πινακοθήκη.

Αντίστοιχα, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε και αυτός την έκθεση, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το θέμα δεν είναι το προσωπικό μας γούστο, αλλά η ελευθερία της γνώμης, η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης». 

«Αλίμονο αν το αίτημα μας σήμερα είναι μια τέχνη που αρέσει σε όλους και δεν ενοχλεί κανένα -μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα επέβαλαν την αισθητική και ιδεολογική ομοιομορφία στην τέχνη, έκαψαν βιβλία σε πλατείες κι έστειλαν καλλιτέχνες σε παγωμένα Γκουλάγκ» αναφέρει επίσης στην ανάρτησή του και κλείνει επισημαίνοντας τα εξής: «Πιστεύουμε ότι η τέχνη συμβάλλει καθοριστικά στη σύγκλιση των κοινωνικών και ιδεολογικών αντιθέσεων και ανθίζει σε ένα ελεύθερο πεδίο όπου οι διαφορετικότητες συνδιαλέγονται και ο καθένας πλουτίζει από την ετερότητα του άλλου».

Η δήλωση του Γιώργου Κουμεντάκη

«Επισκέφθηκα την εξαιρετική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», σε επιμέλεια της Διευθύντριας του Μουσείου Συραγώς Τσιάρα.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να κάνουν το έργο τους και οι πολιτιστικοί φορείς -κρατικοί και μη-, οφείλουν να προγραμματίζουν με απόλυτη ελευθερία και συναίσθηση της αποστολής τους. 
Είναι αυτονόητη η στήριξη μου στη Συραγώ Τσιάρα. 
Αν η εποχή μας ζητά να μιλήσουμε ξανά για αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα εδώ και δεκαετίες, θα το κάνουμε με κάθε τρόπο και χωρίς κανένα φόβο».

Η δήλωση του Ορέστη Ανδρεαδάκη

«Μετά το τέλος του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, επισκεφτήκαμε την Εθνική Πινακοθήκη. Αν μας άρεσε η έκθεση που επιμελήθηκε η Διευθύντριά της Συραγώ Τσιάρα  Ναι, πολύ. Όμως το θέμα δεν είναι το προσωπικό μας γούστο, αλλά η ελευθερία της γνώμης, η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. 
Εξάλλου αν δεν μας είχε αρέσει η έκθεση, θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα άρθρο, ή να προτείνουμε μια διαφορετική ανάγνωση με μια άλλη έκθεση.
Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε τα έργα, να τα λογοκρίνουμε,  ή να ζητήσουμε την απόσυρσή τους. Αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί που ενοχλήθηκαν από κάποια έργα. Μα κι εμείς έχουμε ενοχληθεί από κάποιες ταινίες. Αλίμονο αν κάθε φορά σκιζαμε την οθόνη του σινεμά! 
Αλίμονο αν το αίτημα μας σήμερα είναι μια τέχνη που αρέσει σε όλους και δεν ενοχλεί κανένα -μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα επέβαλαν την αισθητική και ιδεολογική ομοιομορφία στην τέχνη, έκαψαν βιβλία σε πλατείες κι έστειλαν καλλιτέχνες σε παγωμένα Γκουλάγκ.
Τα έργα τέχνης ήταν πάντοτε παράθυρα στον κόσμο κι εκρήξεις ιδεών, εξέφρασαν συναρπαστικές αντιθέσεις και προκάλεσαν μερικές από τις πιο γόνιμες συζητήσεις της Ιστορίας της ανθρωπότητας.
Πιστεύουμε ότι η τέχνη συμβάλλει καθοριστικά στη σύγκλιση των κοινωνικών και ιδεολογικών αντιθέσεων και ανθίζει σε ένα ελεύθερο πεδίο όπου οι διαφορετικότητες συνδιαλέγονται και ο καθένας πλουτίζει από την ετερότητα του άλλου».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Πινακοθήκη: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας» - Ποια έργα βανδαλίστηκαν

Πολιτισμός / Εθνική Πινακοθήκη: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας» - Ποια έργα βανδαλίστηκαν

Σε έκτακτη συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση, τονίζοντας πως πρόκειται για πλήγμα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ