Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού

Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Το ιστορικό κτίριο του Ελληνικού Ωδείου θα αποκατασταθεί πλήρως από το υπουργείο Πολιτισμού, ένα έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2025 και προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Φειδίου 3, το οποίο θα παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, προκειμένου στο Ελληνικό Ωδείο να στεγαστεί εκεί το αρχείο χορού στην Ελλάδα. 

Το αρχείο χορού θα περιλαμβάνει αφίσες, φωτογραφίες, φιλμ, κοστούμια και ιστορικό υλικό από χορευτικές παραστάσεις. Θα είναι προσβάσιμο σε χορευτές, σπουδαστές, φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό. 

Στο κτίριο του Ελληνικού Ωδείου θα στεγαστεί η Βιβλιοθήκη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Οι χώροι του θα χρησιμοποιηθούν για παραστάσεις και εκδηλώσεις, εκπαίδευση και επιμόρφωση, πληροφόρηση, τεκμηρίωση και έρευνα. Παράλληλα, εκεί θα φιλοξενείται μόνιμη έκθεση για την ιστορία του κτιρίου. 

Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter
Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter

Ελληνικό Ωδείο: Θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες του κτιρίου 

Το αρχικό κτίριο, του 1836, είναι έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα K. Roesner, σε επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Gustav Adolph Lueders, το οποίο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής, της πρώτης οθωνικής περιόδου, σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Εκτός από οικία γνωστών οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann, Μελά) αποτέλεσε τη στέγη του Ελληνικού Ωδείου, στο οποίο φοίτησε η Μαρία Κάλλας.

Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter
Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter

Το έργο προβλέπει την πλήρη δομική και αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου, όπως και τη συντήρηση των τοιχογραφιών και των διατηρητέων στοιχείων του. Τα τελευταία 50 χρόνια ήταν χωρίς συντήρηση και χρήση και το κτίριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Όταν το περασμένο καλοκαίρι κατέρρευσε τμήμα του νότιου τοίχου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού πήραν σωστικά μέτρα. 

«Το υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει για πρώτη φορά, σε αυτό τον βαθμό, τον χορό», επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στην αποκατάσταση του Ελληνικού Ωδείου, σημειώνοντας πως το κτίριο παραχωρήθηκε στο υπουργείο από τον ΕΦΚΑ. 

«Δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προγράμματος της Κρατικής Ορχηστικής Τέχνης, ενός σημαντικού καλλιτεχνικού φορέα της χώρας, με διεθνές αποτύπωμα. Το κτίριο, με πολλές διαφορετικές φάσεις κατοίκησης και χρήσης, έχει ταυτιστεί με ιστορικές οικογένειες της Αθήνας, αλλά και με τη Μαρία Κάλλας, κατά τη διάρκεια των σπουδών της», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως παράλληλα θα αποκατασταθεί πλήρως το διατηρητέο κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης- στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κοντολέων, κατασκευάστηκε το 1934 και αποτέλεσε την οικία της χορογράφου, χορεύτριας και καθηγήτριας χορού Κούλας Πράτσικα (1899-1984), η οποία, το δώρισε στο δημόσιο. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WWF: Tα διδάγματα των πυρκαγιών του Έβρου σε δύο επιστημονικές μελέτες

Πολιτισμός / WWF: Tα διδάγματα των πυρκαγιών του Έβρου σε δύο επιστημονικές μελέτες

Με σημείο αναφοράς τις περσινές πυρκαγιές στον Έβρο, το WWF Ελλάς εκπόνησε δύο μελέτες με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα διαδικασιών για τον μεταπυρικό σχεδιασμό των περιοχών της χώρας που πλήττονται από πυρκαγιές.
NEWSROOM
Τομ Χάρντι, Ανθρωπίστριες Βρικόλακες και Ρένος Χαραλαμπίδης από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Χάρντι, Ανθρωπίστριες Βρικόλακες και Ρένος Χαραλαμπίδης από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Bikeriders» του Τζεφ Νίκολς, το «Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person» και ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ