Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού

Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Το ιστορικό κτίριο του Ελληνικού Ωδείου θα αποκατασταθεί πλήρως από το υπουργείο Πολιτισμού, ένα έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2025 και προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Φειδίου 3, το οποίο θα παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, προκειμένου στο Ελληνικό Ωδείο να στεγαστεί εκεί το αρχείο χορού στην Ελλάδα. 

Το αρχείο χορού θα περιλαμβάνει αφίσες, φωτογραφίες, φιλμ, κοστούμια και ιστορικό υλικό από χορευτικές παραστάσεις. Θα είναι προσβάσιμο σε χορευτές, σπουδαστές, φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό. 

Στο κτίριο του Ελληνικού Ωδείου θα στεγαστεί η Βιβλιοθήκη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Οι χώροι του θα χρησιμοποιηθούν για παραστάσεις και εκδηλώσεις, εκπαίδευση και επιμόρφωση, πληροφόρηση, τεκμηρίωση και έρευνα. Παράλληλα, εκεί θα φιλοξενείται μόνιμη έκθεση για την ιστορία του κτιρίου. 

Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter
Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter

Ελληνικό Ωδείο: Θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες του κτιρίου 

Το αρχικό κτίριο, του 1836, είναι έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα K. Roesner, σε επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Gustav Adolph Lueders, το οποίο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής, της πρώτης οθωνικής περιόδου, σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Εκτός από οικία γνωστών οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann, Μελά) αποτέλεσε τη στέγη του Ελληνικού Ωδείου, στο οποίο φοίτησε η Μαρία Κάλλας.

Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter
Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται το ιστορικό κτίριο- Θα στεγάσει το αρχείο χορού Facebook Twitter

Το έργο προβλέπει την πλήρη δομική και αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου, όπως και τη συντήρηση των τοιχογραφιών και των διατηρητέων στοιχείων του. Τα τελευταία 50 χρόνια ήταν χωρίς συντήρηση και χρήση και το κτίριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Όταν το περασμένο καλοκαίρι κατέρρευσε τμήμα του νότιου τοίχου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού πήραν σωστικά μέτρα. 

«Το υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει για πρώτη φορά, σε αυτό τον βαθμό, τον χορό», επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στην αποκατάσταση του Ελληνικού Ωδείου, σημειώνοντας πως το κτίριο παραχωρήθηκε στο υπουργείο από τον ΕΦΚΑ. 

«Δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προγράμματος της Κρατικής Ορχηστικής Τέχνης, ενός σημαντικού καλλιτεχνικού φορέα της χώρας, με διεθνές αποτύπωμα. Το κτίριο, με πολλές διαφορετικές φάσεις κατοίκησης και χρήσης, έχει ταυτιστεί με ιστορικές οικογένειες της Αθήνας, αλλά και με τη Μαρία Κάλλας, κατά τη διάρκεια των σπουδών της», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως παράλληλα θα αποκατασταθεί πλήρως το διατηρητέο κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης- στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κοντολέων, κατασκευάστηκε το 1934 και αποτέλεσε την οικία της χορογράφου, χορεύτριας και καθηγήτριας χορού Κούλας Πράτσικα (1899-1984), η οποία, το δώρισε στο δημόσιο. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM
Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM