Ελληνικό Ωδείο: Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού κτιρίου -Σε τροχιά αποκατάστασης από το ΥΠΠΟΑ

Ελληνικό Ωδείο: Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού κτίριο -Σε τροχιά αποκατάστασης από το ΥΠΠΟΑ Facebook Twitter
0

Μέρος του ιστορικού κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου, στον αριθμό 3 της Φειδίου, κατέρρευσε, εχθές, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές και ο κινηματογράφος Ιντεάλ.

Το κτίριο, όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται σε «εξαιρετικά κακή κατάσταση διατήρησης» καθώς έχει μείνει χωρίς συντήρηση και χρήση για 50 χρόνια.

Το υπουργείο αναλαμβάνει την αποκατάστασή του και γι’ αυτό εκπονούνται τάχιστα μελέτες, όπως σημειώνει.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Αποκαθίσταται το κτήριο του «Ελληνικού Ωδείου» από το ΥΠΠΟΑ. 

Αμεσα σωστικά μέτρα για το κτήριο του «Ελληνικού Ωδείου», στην οδό Φειδίου 3, του οποίου τμήμα του νότιου τοίχου κατέρρευσε χθες, αναλαμβάνει το ΥΠΠΟΑ. Το ιστορικό μνημείο, χωρίς συντήρηση και χρήση για 50 χρόνια, βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση διατήρησης. 

Το κτήριο, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του ΕΦΚΑ, παραχωρήθηκε προς χρήση στο ΥΠΠΟΑ, με τον συντονισμό των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη & Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Για την αποκατάστασή του εκπονούνται τάχιστα οι μελέτες, το κόστος των οποίων καλύπτεται από ιδιώτη χορηγό, με στόχο η αποκατάσταση του κτηρίου να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Ελληνικό Ωδείο: Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού κτίριο -Σε τροχιά αποκατάστασης από το ΥΠΠΟΑ Facebook Twitter
Η εικόνα του κτηρίου τα τελευταία χρόνια

Η αποκατάσταση του κτηρίου του «Ελληνικού Ωδείου» εντάσσεται στο πρόγραμμα πολιτικής του ΥΠΠΟΑ για τη διάσωση & ανάδειξη σημαντικών κτηρίων της Αθήνας, με αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία, όπως οι Οικίες Κωλέττη, Παλαμά & το Μουσείο Ελύτη. 

Ελληνικό Ωδείο: Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού κτίριο -Σε τροχιά αποκατάστασης από το ΥΠΠΟΑ Facebook Twitter
Η κατάσταση σήμερα

Το αρχικό κτήριο του 1836, έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα K. Roesner σε επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Gustav Adolph Lueders, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωνικής περιόδου. Την περίοδο εκείνη τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, στην Αθήνα και στην Ευρώπη. 

Εκτός από οικία γνωστών οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann Μελά) το κτήριο αποτέλεσε τη στέγη του «Ελληνικού Ωδείου» στο οποίο φοίτησε η Μαρία Κάλλας. Σήμερα, έχει σε μεγάλο μέρος του καταστραφεί. 

Ελληνικό Ωδείο: Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού κτίριο -Σε τροχιά αποκατάστασης από το ΥΠΠΟΑ Facebook Twitter

Μόλις συνέβη η κατάρρευση του τμήματος της τοιχοποιϊας, μετέβη κλιμάκιο της ΔΠΑΝΣΜ του ΥΠΠΟΑ, το οποίο προχώρησε σε εκτίμηση των άμεσων σωστικών ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ετοιμορροπίας.

Σε συνεννόηση με την ιδιοκτησία του κινηματογράφου «Ιντεάλ», στον οποίο προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, προχωρά άμεσα η αποκατάστασή τους, καθώς και τα σωστικά μέτρα.

Ελληνικό Ωδείο: Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού κτίριο -Σε τροχιά αποκατάστασης από το ΥΠΠΟΑ Facebook Twitter
Την εποχή της ακμής του
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM