Εγκαίνια για το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών και το αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης

Εγκαίνια για το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών και το αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης Facebook Twitter
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών |ΥΠΠΟΑ
0

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών συντίθεται από μνημεία, μουσειακά κελύφη και αρχαιολογικούς χώρους. Αποτελεί μια σύλληψη που συνενώνει δυναμικά το σύνολο των παλαιών, αλλά και των νέων αρχαιολογικών θυλάκων της αρχαίας πόλης, παραπέμποντας στο πολεοδομικό της πρότυπο με την ευρύτατη οικιστική διασπορά στο χώρο.

Το Ανάκτορο, ο Τύμβος με την ταφική συστάδα του Φιλίππου Β΄, η Νεκρόπολη των Τημενιδών, που εγκαινιάστηκε προχθές, και το Κεντρικό Κτήριο, που σύντομα ολοκληρώνεται συνθέτουν το Πολυκεντρικό Μουσείο. Το έργο πέραν της πολιτιστικής του σημασίας όχι μόνον για την Ημαθία και την Μακεδονία, αλλά και για τη χώρα συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής και την εδραίωσή της στον χάρτη των τουριστικών προορισμών διεθνούς εμβέλειας.

Το έργο της κατασκευής του Κεντρικού Κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, προϋπολογισμού περίπου 24.000.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Δεκέμβριο 2012, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας - ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε το 2017. Ακολούθως εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2014-2021 το έργο της υλοποίησης της έκθεσης του κτηρίου, προϋπολογισμού περίπου 4.500.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Εγκαίνια για το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών και το αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης Facebook Twitter
Νεκρόπολη Αιγών | ΥΠΠΟΑ

Το νέο μουσείο  αποτελεί την «είσοδο» για τον  αρχαιολογικό  χώρο των Αιγών. Διαθέτει  μεγάλο, ενιαίο εκθεσιακό χώρο για την παρουσίαση θεματικών εκθέσεων  που  θα αφορούν στο βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αιγών και του Μακεδονικού Βασιλείου. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπάρχει πρόβλεψη για την προβολή του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη», αλλά και του δίκτυο περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων. Στον ημιυπαίθριο  χώρο  του Μουσείου  φιλοξενείται μέρος των όψεων του δεύτερου ορόφου του ανακτορικού συγκροτήματος, το οποίο αποκαθίσταται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ των δύο προγραμματικών περιόδων 2007-2013 και 2014-2021. Οι εκθεσιακοί  χώροι,  αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τη λειτουργία του κτηρίου είναι καθ΄ όλα έτοιμοι να υποδεχθούν τα μοναδικά εκθέματα που τεκμαίρουν και αναδεικνύουν την ιστορία των Αιγών στην μακρά ιστορική τους διάρκεια. Το έργο ολοκληρώνεται στο τέλος 2021 προσφέροντας στην περιοχή έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο, αλλά και ένα μείζονα αναπτυξιακό πόρο.

Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και  την ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας των Τημενιδών» (2012-2015).

 Στη Βασιλική ταφική  συστάδα έχουν έρθει στο φως  συνολικά 21 τάφοι, που χρονολογούνται  από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου π.Χ. αι. Στο πάρκο έχουν  φυτευτεί 7.500 δένδρα, ενώ έχει τοποθετηθεί εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας στους τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας.

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές: Αποκλειστικές φωτογραφίες από την χθεσινή εμφάνιση των Novoflot στην Αθήνα

Πολιτισμός / Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές: Αποκλειστικές φωτογραφίες από την χθεσινή εμφάνιση των Novoflot στην Αθήνα

Ο ρηξικέλευθος γερμανικός θίασος Novoflot με έδρα το Βερολίνο επισκέφθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να παρουσιάσει τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία του με τίτλο Η όπερα #1–#3. Απόψε η δεύτερη παράσταση.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ