Δανία: Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακός τάφος και «θησαυρός» των Βίκινγκς

Δανία: Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακός τάφος και «θησαυρός» των Βίκινγκς Facebook Twitter
Οι τάφοι χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα, όταν βασίλευε ο βασιλιάς Χάραλντ Μπλούτουτ, αναφέρει το Μουσείο Μόεσγκααρντ στο Άαρχους / Φωτογραφία: Μουσείο Μόεσγκααρντ
0

Ένας τάφος του 10ου αιώνα, που εκτιμάται ότι ανήκε σε ευγενή οικογένεια της εποχής των Βίκινγκς, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη βόρεια Δανία, φέρνοντας στο φως έναν «εντυπωσιακό» θησαυρό αρχαίων αντικειμένων, όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Moesgaard στο Άαρχους.

Η ανακάλυψη έγινε σχεδόν τυχαία, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής κοντά στο Lisbjerg, ένα χωριό που βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια του Άαρχους, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Εκεί εντοπίστηκαν μαργαριτάρια, νομίσματα, κεραμικά και ένα κουτί που περιείχε χρυσό νήμα, αποκαλύπτοντας ένα αρχαιολογικό σύνολο ιδιαίτερης σημασίας.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι ο χώρος περιλαμβάνει περίπου 30 τάφους, οι οποίοι χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα - την περίοδο της βασιλείας του Harald Bluetooth, του θρυλικού βασιλιά που εισήγαγε τον Χριστιανισμό στη Δανία.

Σύμφωνα με τον Mads Ravn, αρχαιολόγο του μουσείου, οι τάφοι πιθανότατα σχετίζονται με μια επιφανή οικογένεια της εποχής των Βίκινγκ, της οποίας το αγρόκτημα είχε ανακαλυφθεί σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον χώρο ταφής στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

«Αυτός θα μπορούσε να ήταν ένας από τους κόμητες ή τους οικονόμους του Harald Bluetooth», δήλωσε ο Ravn την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι ο βασιλιάς αναθέτει στους ευγενείς τη διαχείριση επιμέρους περιοχών του βασιλείου. Υπενθύμισε επίσης ότι το όνομα του μονάρχη χρησιμοποιήθηκε αιώνες αργότερα για την τεχνολογία Bluetooth, καθώς ο Harald έμεινε γνωστός για τη σύνδεση διαφορετικών κοινοτήτων υπό την κυριαρχία του.

Στον χώρο βρέθηκαν και ανθρώπινα λείψανα, ανάμεσά τους οστά και δόντια. «Οι άνθρωποι ουσιαστικά έπαιρναν ό,τι ήταν σημαντικό για αυτούς στον τάφο επειδή ήθελαν να το μεταφέρουν στον άλλο κόσμο», σχολίασε ο Ravn.

Ένας από τους τάφους, που σύμφωνα με τους ερευνητές ανήκε σε γυναίκα υψηλής κοινωνικής θέσης, περιείχε ένα κουτί γεμάτο διακοσμητικά αντικείμενα και ένα ψαλίδι.

Το κουτί χαρακτηρίστηκε ως «μεγαλοπρεπές» και αποτελεί σπάνιο εύρημα, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, καθώς μόλις τρία παρόμοια έχουν εντοπιστεί έως σήμερα —ένα εκ των οποίων στη νοτιοανατολική Γερμανία. «Είναι πολύ σπάνιο. Γνωρίζουμε μόνο τρία από αυτά», υπογράμμισε.

Οι ανασκαφές στο Lisbjerg πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ειδικοί θα ξεκινήσουν λεπτομερή ανάλυση των ευρημάτων. Ιδιαίτερη σημασία για τη χρονολόγηση του ταφικού χώρου αναμένεται να έχουν τα ξύλινα αντικείμενα που ανασύρθηκαν.

Το Άαρχους, βασιλικό και εμπορικό κέντρο της εποχής, ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Δανίας κατά την περίοδο των Βίκινγκ, που εκτείνεται από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM