Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στα θεμέλια ενός σπιτιού στη Νίκαια της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, περιοχή την οποία φημολογείται ότι θα επισκεφθεί ο Πάπας Λέων ΙΔ', έγινε μία νέα αρχαιολογική ανακάλυψη ενός εντυπωσιακού ψηφιδωτού.
Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η Α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ..
Έγινε γνωστό ότι υπήρχαν ιστορικά αντικείμενα στα θεμέλια ενός σπιτιού στη γειτονιά Beyler της Νίκαιας. Γι' αυτό και το μουσείο Νίκαιας, οργάνωσε αρχαιολογική αποστολή πριν από 2 μήνες. Το εργοτάξιο κηρύχθηκε από το μουσείο ως περιοχή ανασκαφής. Η περιοχή καλύφθηκε με μπλε μουσαμάδες και η περιοχή ανασκαφής καλύφθηκε με απαγορευτική πινακίδα.

Οι αρχαιολόγοι της διεύθυνσης του μουσείου ξεκίνησαν τις ανασκαφές. Μετά από μερικές βδομάδες, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε.
Για το ψηφιδωτό, το οποίο υποστηρίζεται ότι είναι το σημαντικότερο τεχνούργημα που έχει ανασκαφεί στη Νίκαια μέχρι σήμερα, είναι θέμα περιέργειας τι θα προκύψει στο μέλλον, καθώς οι αρχαιολόγοι της περιοχής αναμένουν ότι υπάρχουν κι άλλα αντικείμενα θαμμένα γύρω του.