No.1

Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι στην Τουρκία λένε ότι ανακάλυψαν ένα αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει μια βιβλική φιγούρα σε μάχη κατά του διαβόλου. 

Το σπάνιο φυλαχτό βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα. 

Η Αδριανούπολη κατοικείτο από, τουλάχιστον, τον 1ο αιώνα π.Χ. ως τον 8ο αιώνα μ.Χ.. Έλαβε την ονομασία της από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό στη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ.. Όταν ο Αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Α΄ (347-395) του Βυζαντίου ενοποίησε τμήματα της Παφλαγονίας και της Βιθυνίας εντός νέας επαρχίας υπό την ονομασία Ονωριάς, η Αδριανούπολη έγινε γνωστή ως Αδριανούπολη Ονωριάδος. Η πόλη είναι γνωστή ως γενέτειρα των Αγίων Αλύπιου του Στυλίτη και Στυλιανού Παφλαγονίας.

Οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης πραγματοποιούνται εκεί από το 2003, με πάνω από δώδεκα κτίρια που έχουν ανακαλυφθεί και  πολλά τεράστια ψηφιδωτά που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. 

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας Facebook Twitter

Το μενταγιόν, κατασκευασμένο από μπρούντζο, δείχνει τον βασιλιά Σολομώντα, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Καραμπούκ της Τουρκίας. Ο ηγεμόνας φαίνεται να καβαλά ένα άλογο και να κρατά ένα δόρυ ενώ νικά τον διάβολο, σύμφωνα με τον Δρ Ερσίν Τσελίκμπας, αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο.

«Η απεικόνιση του Προφήτη (κατά το Ισλάμ ο Σολομών είναι προφήτης του Αλλάχ) Σολομώντα σε αυτό το περιδέραιο μας εξέπληξε και αποκάλυψε τη σημασία του αντικειμένου για την αρχαιολογία της Ανατολίας», είπε ο Τσελίκμπας. 

Η φράση «Ο Κύριός μας νίκησε το κακό» είναι γραμμένη στη μία πλευρά του φυλαχτού και τα ονόματα τεσσάρων βιβλικών αγγέλων Ουριήλ, Γαβριήλ, Μιχαήλ και Ραφαήλ, είναι γραμμένα στην άλλη πλευρά [σ.σ. βέβαια για λόγους προπαγάνδας ο Τσελίκμπας λέει ότι τα ονόματα των αρχαγγέλων που αναγράφονται είναι τα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ισραφίλ και Αζραήλ, όπου τα δύο τελευταία είναι ονόματα αρχαγγέλων κατά το Ισλάμ. Αδιαφορεί για το γεγονός πως τον πέμπτο αιώνα δεν υπήρχε Ισλάμ]. Το μενταγιόν θα είχε χρησιμοποιηθεί ως γούρι για προστασία από το κακό ή τον κίνδυνο, είπε ο Τσελίκμπας στο LiveScience. 

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας Facebook Twitter

Πρόσθεσε ότι το φυλαχτό σχετίζεται με τη στρατιωτική φύση της πόλης, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες ανασκαφές είχαν «προσδιορίσει την ύπαρξη μονάδας ιππικού» στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας. Αυτό είναι το πρώτο μενταγιόν αυτού του είδους που βρέθηκε στη Μικρά Ασία, είπε ο Τσελίκμπας, αν και ένα παρόμοιο κομμάτι βρέθηκε κάποτε στην Ιερουσαλήμ.  

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλεξάνδρας, Βύρωνας, Πειραιάς: Τα προσφυγικά της Αθήνας 100 χρόνια μετά

Ιστορία μιας πόλης / Αλεξάνδρας, Βύρωνας, Πειραιάς: Τα προσφυγικά της Αθήνας 100 χρόνια μετά

Πώς μια λύση «έκτακτης ανάγκης» μετατρέπεται σε πολιτιστική κληρονομιά; Μπορούν τα προσφυγικά να αποτελέσουν πρότυπο για το μέλλον της κατοικίας; H καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Αμαλία Κωτσάκη εξηγεί.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πολυμέρης Βόγλης: «Ο ηρωισμός των μελλοθάνατων στην Καισαριανή ήταν ωμή πραγματικότητα»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πολυμέρης Βόγλης: «Ο ηρωισμός των 200 δεν ήταν κάποιο “κλισέ”»

Ο ιστορικός και καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξηγεί πώς φτάσαμε στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών πολιτικών κρατουμένων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του ’44.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Αναζητώντας την Ανατολή» μεταξύ πραγματικότητας και μύθων, παρελθόντος και παρόντος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα μυστικά της Μέσης Ανατολής σε μια έκθεση στην Αθήνα

Η έκθεση «Αναζητώντας την Ανατολή - Διασταυρούμενες πορείες αρχαιολόγων» παρουσιάζει τις απαρχές της αρχαιολογικής έρευνας στη Μέση Ανατολή, τη σημασία της και τη σχέση της με τις ανασκαφές στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι χρώμα είχε η αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι χρώμα είχε η αρχαία Αθήνα;

Η αρχαία Αθήνα που γνωρίζουµε σήµερα είναι λευκή, όµως η πόλη των κλασικών χρόνων ήταν γεµάτη χρώµα. Η αρχαιολόγος και ιστορικός Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη εξηγεί ότι οι αρχαίες πηγές, η πολυχρωµία της γλυπτικής και τα µνηµεία της Ακρόπολης µάς επιτρέπουν να ανασυνθέσουµε έναν κόσµο όπου το χρώµα είχε αισθητική, τεχνική και βαθιά συµβολική σηµασία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το 1986 φτάσαμε κοντά στον πυρηνικό αφοπλισμό. Τι πήγε στραβά και ο εφιάλτης επιστρέφει;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το 1986 ο πυρηνικός αφοπλισμός φαινόταν πιθανός. Γιατί ο εφιάλτης επιστρέφει;

Σαράντα χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του Ρέικιαβικ, το όραμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά απομακρύνεται και ο κόσμος φαίνεται να οδεύει προς μια «νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών».
THE LIFO TEAM
Ένα άγαλμα, δύο ζωές: Το παιδί που ταξίδεψε στον χρόνο

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλυπτό για τους ειδωλολάτρες και για τους χριστιανούς

Ένα μαρμάρινο κεφάλι αγοριού από τη ρωμαϊκή Αθήνα, με έναν σταυρό χαραγμένο στο μέτωπο, αφηγείται μια σπάνια ιστορία επιβίωσης. Πώς ένα αρχαίο, «ειδωλολατρικό» γλυπτό δεν καταστράφηκε, αλλά επανερμηνεύτηκε και απέκτησε νέα σημασία μέσα στους αιώνες;
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Έκφυλοι καλόγεροι και κολασμένες μοναχές στον Μεσοπόλεμο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Έκφυλοι καλόγεροι και κολασμένες μοναχές στον Μεσοπόλεμο

«Το ότι ευάριθμοι κληρικοί αρχιμανδρίται, ιερείς και διάκονοι παρεσύρθησαν από την σημερινήν θύελλαν της ανομίας δεν είναι τίποτε νέον»: Αυτά αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, το σχετικό ρεπορτάζ της «Ακροπόλεως» το 1933.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
ΕΠΕΞ Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε στην ταυτοποίηση ενός Ναζί εκτελεστή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε στην ταυτοποίηση ενός ναζί εκτελεστή

Μετά από έξι δεκαετίες, ο Γερμανός ιστορικός Γιούργκεν Ματέους κατάφερε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αξιωματικού των SS που εκτελεί εν ψυχρώ έναν Εβραίο σε μία από τις πιο ανατριχιαστικές εικόνες του Ολοκαυτώματος.
THE LIFO TEAM
Θεολογία της Απελευθέρωσης, χριστιανισμός και παγανιστικές παραδόσεις στη Λατινική Αμερική

Αρχαιολογία & Ιστορία / «H Γουατεμάλα είναι γεμάτη φωτογραφίες εξαφανισμένων»

Η συνύπαρξη χριστιανισμού και αρχέγονων παραδόσεων των Μάγιας στη Γουατεμάλα μέσα από τον φακό της Λίλης Τσίγκου και μια αναδρομή στους αγώνες καθολικών ιερέων για κοινωνική δικαιοσύνη στη Νότια Αμερική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κάτω το Συγγρού! Ζήτω η ελευθερία! 

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Τι είναι το νοσοκομείον Συγγρού; Είναι η κόλασις που φαντάζονται;»

Τον Σεπτέμβρη του 1933 «έγκλεισται γυναίκες ελευθέρων ηθών εστασίασαν, αποπειραθείσαι να δραπετεύσουν» και ο Ε. Θωμόπουλος, ρεπόρτερ της εφημερίδας «Ακρόπολις», περιέγραψε όσα έγιναν στο αθηναϊκό νοσοκομείο.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ