Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για τα μουσεία- Με τις ψήφους της ΝΔ

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για τα μουσεία- Με τις ψήφους της ΝΔ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής». 

Με το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου πέντε Μουσεία: 

  1. το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,
  2. το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο,
  3. το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,
  4. το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και
  5. το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.


Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδοι επί της αρχής. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ενώ είχε δηλώσει την πλήρη αντίθεση του στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Αναφερόμενη στις διαφωνίες επί του νομοσχεδίου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, η υπουργός Πολιτσιμού Λίνα Μενδώνη επικαλέστηκε δηλώσεις των πρώην υπουργών Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνης Ζορμπά και Νίκου Ξυδάκη, που- όπως είπε- τάσσονταν υπέρ ενός μοντέλου ανάλογου με τη λειτουργία του Μουσείου Ακρόπολης και για άλλα μουσεία και έκανε λόγο «για επαγγελματίες οργής».

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταξύ άλλων επιχειρεί «να μετατρέψει ακόμα και τα μουσεία από χώρους πολιτισμού σε χώρους εμπορίου», ενώ παράλληλα στοχεύει στη φυλάκιση «στο περιθώριο» των παιδιών των καλλιτεχνικών σχολών, τα οποία αντιμετωπίζει «σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια των φίλων τους» και «σαν ανθρώπους μειωμένης αντίληψης».

Νωρίτερα σήμερα έλαβε χώρα συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Πολιτισμού από εργαζόμενους στα μουσεία.

Αντιπαράθεση για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών

Πάντως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μετατροπή πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και της αντιπολίτευσης και για το θέμα των καλλιτεχνών. 

«Καταλαβαίνω την πολιτική κινητροδότηση και τη πολιτική πριμοδότηση αυτών των κινητοποιήσεων, αλλά τώρα πρέπει να διασταλογηθεί αυτό σωστά και στη κανονική του βάση. Δεν έχω αντίρρηση αν κάποιος θέλει να βάλει μπροστά μια κομματική ταμπέλα και να κάνει κινητοποιήσεις γιατί πιστεύει ότι με αυτό το τρόπο πλήττει τη κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, αλλά είναι πιο έντιμο να το πει αυτό καθαρά και όχι ότι θίγεται από κάτι από το οποίο και εσείς ψηφίσατε και λέει ρητά ότι εξαιρούνται», είπε ο κ. Βορίδης. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, που αντέτεινε ότι διάλογος με αυταρχισμό και υποτίμηση των καλλιτεχνών δεν γίνεται και επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το προεδρικό διάταγμα. «Αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, την Τετάρτη τι θα πει ο πρωθυπουργός; Τα ίδια; Προς τι λοιπόν η συνάντηση; Από αυτά που λέτε δείχνετε ότι μένετε αμετακίνητοι. Δεν καταλαβαίνω τη παρέμβασή σας. Ήρθατε να προετοιμάσετε αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός; Θα βρει δηλαδή τοίχο ο καλλιτεχνικός κόσμος σε αυτή τη συνάντηση, ή απλώς θέλετε να κερδίζετε μέρες; Τι ακριβώς συμβαίνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης. 

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής ανέφερε: «Περιορίσατε το θέμα κ. υπουργέ στους ηθοποιούς αλλά εκτός από αυτούς είναι και άλλοι. Όπως για παράδειγμα οι μουσικοί, οι οποίοι είχαν κατοχυρωμένο το δικαίωμα των αμοιβών τους ως κατηγορία ΤΕ, και με το ΠΔ που φέρατε θα αμείβονται μετά από κοινή υπουργική απόφαση. Και μπορεί να είναι και λιγότερο από αυτό που είχαν πριν και λέτε ότι αυτό είναι θετικό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα;». 

Επίσης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε πως «πρέπει οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών, να έχουν το δικαίωμα εξομοίωσης των τριετών σπουδών τους μέσω προγράμματος και κύκλου σπουδών που θα παρακολουθήσουν, με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Καθώς και να τους δοθεί η δυνατότητα για απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας μέσω της ΑΣΠΑΙΤΕ».

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, έκανε λόγο για ένα «άσκοπο και προσβλητικό νομοσχέδιο», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, χαρακτήρισε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες, ως «απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το προεκλογικό κλίμα, που μοιάζει να βράζει από τις δίκαιες αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κληρονόμοι Εβραϊκού ζεύγους μηνύουν το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Οι κληρονόμοι Εβραϊκού ζεύγους μηνύουν το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ