Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος πρώιμης χριστιανικής περιόδου

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος στη Στάρα Ζαγόρα Facebook Twitter
Φωτ.: bulgaria.postsen
0

Ένας μοναδικός τάφος και ιερό μάρτυρα της πρώιμης χριστιανικής περιόδου κατά την εποχή της Αυγούστας Τραϊάνας ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Ο τάφος άνοιξε για πρώτη φορά την Πέμπτη.

Το ιερό που είναι επίσης γνωστό ως μαρτύριο, χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ., αλλά ο τάφος που πιστεύεται ότι ανήκει σε πρώτο Χριστιανό εκτιμάται ότι είναι του 2ου αιώνα.

Την Πέμπτη, τα οστά αρκετών ανθρώπων βρέθηκαν στο αρχαίο κτίσμα και οι εσοχές στο εσωτερικό του τάφου δεν έχουν ακόμη μελετηθεί, δήλωσε ο Πέταρ Κάλτσεφ, επικεφαλής του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας. Σύμφωνα με τον Κάλτσεφ, ο τάφος είχε ανοιχτεί για πρώτη φορά στην αρχαιότητα αλλά έκλεισε και καλύφθηκε από πέτρες.

Την Παρασκευή ένας ανθρωπολόγος έφτασε στο σημείο για να μελετήσει τα οστά.

Τέτοια αρχαία κτίσματα είναι γνωστό ότι υπάρχουν στην Παλαιστίνη και στη Ρώμη αλλά όχι στα Βαλκάνια, ανέφερε ο Κάλτσεφ.

Η αντιδήμαρχος της Στάρα Ζαγόρα, η Μιλένα Ζέλεβα, δήλωσε ότι ο χώρος θα τεθεί υπό προστασία καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες.

Ο δήμαρχος της Στάρα Ζαγόρα, Ζίβκο Τοντόροφ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές θα διαθέσουν χρηματοδότηση για την εξερεύνηση και τη συντήρηση του χώρου αυτού και ότι θα εκπονήσουν ένα έργο για να γίνει ο χώρος αυτός τουριστικός.

Το ιερό ανακαλύφθηκε πριν από αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών κατά μήκος της διαδρομής ενός μεγάλου σχεδίου ύδρευσης στη Στάρα Ζαγόρα.

Οι σωστικές ανασκαφές είναι υποχρεωτικές αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούν αρχαιολόγοι πριν από κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο τεχνικό έργο ώστε να προστατευθούν τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος από τυχόν καταστροφή και να τεκμηριωθούν επιστημονικά τα υφιστάμενα στρώματα.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Συνέχεια, ανανέωση και συνέργειες με φορείς και παραγωγούς

Πολιτισμός / Το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά την ανακαίνιση

Παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φετινής σεζόν περιλαμβάνονται αφιερώματα στους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι αλλά και παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και τζαζ.
LIFO NEWSROOM
Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάργκοτ Ρόμπι συμπρωταγωνιστές στο νέο «Ocean's Eleven»

Πολιτισμός / Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάργκοτ Ρόμπι συμπρωταγωνιστές στο prequel του «Ocean's Eleven»

Τη σκηνοθεσία της νέας ταινίας αναλαμβάνει ο δημιουργός του «Twisters», Λι Άιζακ Τσουνγκ, που παίρνει τη θέση του Τζέι Ροουτς, ο οποίος είχε αρχικά επιλεγεί για τη θέση του σκηνοθέτη
LIFO NEWSROOM
Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολιτισμός / Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η ένταξη των νέων στοιχείων «αναδεικνύει την πολιτιστική πολυφωνία των ελληνικών κοινοτήτων και ενδυναμώνει τη συλλογική μνήμη και τη βιωσιμότητα του πολιτισμού μας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM