Βανδάλισαν το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Λονδίνο- δώρο του ρωσικού λαού

Βανδάλισαν το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Λονδίνο- δώρο του ρωσικού λαού Facebook Twitter
Η ζημιά στο άγαλμα, δεν πιστεύεται ότι έχει πολιτικά κίνητρα.
0

Ένα άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Ντέπφορντ του νότιου Λονδίνου, το οποίο η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δώρισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπέστη ζημιές σε απόπειρα ληστείας, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας λογαριασμός επισκευής χιλιάδων λιρών.

Η Millennium Quay, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του συγκροτήματος κατοικιών στην πλευρά του Τάμεση που περιβάλλει το άγαλμα, πρότεινε η ρωσική πρεσβεία να αναλάβει τον λογαριασμό. Η πρεσβεία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία και τον ηγέτη της βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη καμπή από τότε που ο Πούτιν έφτασε εκεί για να κάνει επίσημη επίσκεψη στο άγαλμα, στον Μεγάλο Πέτρο τον οποίο θεωρεί εθνικό ήρωα για την καθιέρωση της Ρωσίας ως ευρωπαϊκής δύναμης και διατηρεί ένα χάλκινο άγαλμά του στο γραφείο του.

Το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Ντέπφορντ, έχει φιλοτεχνήσει ο  Μιχαήλ Τσέμιακιν, ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του Πούτιν, και τιμά το ταξίδι του νεαρού τσάρου στο Ντέπφορντ το 1698 για να μελετήσει την αγγλική ναυπηγική.

Η καταστροφή του αγάλματος δημιουργεί ένα λογαριασμό επισκευής του που όπως φαίνεται κανένας δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει και η ρώσικη πρεσβεία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο αν και το άγαλμα είναι δώρο του ρωσικού λαού.

Το συμβούλιο του Γκρίνουιτς δήλωσε ότι το άγαλμα είναι ευθύνη του εργολάβου, της Fairview Homes, στην οποία ανήκει το τμήμα του μονοπατιού του Τάμεση όπου βρίσκεται. Όλες οι πλευρές έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν.

Εν τω μεταξύ, το άγαλμα έχει εν μέρει σφραγιστεί με σανίδες και έχει περιφραχθεί, σε μια προσπάθεια, όπως υπέθεσαν πολλοί περαστικοί, να προστατευθεί από βανδαλισμούς που έχουν σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το άγαλμα είχε διακοσμηθεί με ουκρανική σημαία και κορδέλες στα ουκρανικά χρώματα. Ένας κάτοικος της περιοχής απείλησε να το βάψει μπλε και κίτρινο, σύμφωνα με τον Κόλμαν.

Ωστόσο, η ζημιά στο άγαλμα, δεν πιστεύεται ότι έχει πολιτικά κίνητρα. Οι εικόνες από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος έδειχναν δύο κουκουλοφόρους οι οποίοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν και ένα μικρότερο άγαλμα δίπλα σε αυτό του Μεγάλου Πέτρου. Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πως η ληστεία συνδέεται με την Ουκρανία, μάλλον έγινε για να προμηθευτούν το υλικό και να το πουλήσουν.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει, και μάλλον δεν πρόκειται, καμία συζήτηση σχετικά με το αν το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου έχει σχέση με τον Πούτιν. Ο Κόλμαν είπε ότι ο Μεγάλος Πέτρος ήταν εκσυγχρονιστής της χώρας του και σήμερα δε μπορούμε να αρνηθούμε την ιστορία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσά τους ο θησαυρός του Τουταγχαμών, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM