Αρχαιολόγοι κατά του σχεδίου νόμου για τα Μουσεία: 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από τα καθήκοντά τους

Αρχαιολόγοι κατά του σχεδίου νόμου για τα Μουσεία: 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από τα καθήκοντά τους Facebook Twitter
Πρόβα της Ανοιχτής Ορχήστρας μπροστά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συμπαράσταση της διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων (Φωτ.: Eurokinissi)
0

Την απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από τα καθήκοντά τους έλαβε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. 

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στη Γενική του Συνέλευση αποφάσισε «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ», καθώς, μεταξύ άλλων, «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Έτσι, εκτός από την 24ωρη απεργία αύριο Δευτέρα 13/2/2023, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μετατροπή πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ από την Ολομέλεια της Βουλής, προκηρύσσονται επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες την Τρίτη 13/2/2023 και την Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΚΑΣ με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

«Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις μαζί με τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, αύριο Δευτέρα, στις 11:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα και στις 12: στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και την Τετάρτη 15/2, στις 17:00 έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Ο ΣΕΑ προκηρύσσει επίσης «πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20/2/2023, για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού», ενώ θα προσφύγει, όπως αναφέρει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στον νόμο για τα Μουσεία «με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου», συμπληρώνει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων..

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM
GUINESS JONATHAN ANDERSON

Πολιτισμός / O Jonathan Anderson συνεργάζεται με τη Guinness και λανσάρει πουλόβερ αξίας 1.450 ευρώ εμπνευσμένο από χαλί παμπ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μόδας DIOR συνεργάζεται με τη Guinness και παρουσιάζει μια ιδιαίτερη συλλογή ρούχων εμπνευσμένη από την αισθητική των παραδοσιακών παμπ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτισμός / Εννέα πολυβραβευμένες ταινίες που βοηθούν να κατανοήσουμε την κοινωνία του Ιράν

Ταινίες που «μιλούν» για την κακοποίηση και την εξαΰλωση των δικαιωμάτων των γυναικών στη ζωή, το καθεστώς φόβου και φτώχειας και τον καθημερινό αγώνα για ελευθερία μέσα σε μια αυστηρά ελεγχόμενη κοινωνία.
THE LIFO TEAM