Αναβίωσε ο θεσμός των Νεμέων Αγώνων- Για 7η φορά στην ιστορία του

έναρξη των Νέμεων Αγώνων, Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Αναβίωσε σήμερα για έβδομη φορά στην ιστορία του ο θεσμός των Νεμέων Αγώνων

Οι φετινοί Αγώνες είναι αφιερωμένοι στον μεγάλο απόντα και εμπνευστή της αναβίωσής τους, Αμερικανό καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Στέφανο Μίλερ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.

Ο Μίλερ έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα με κορυφαίο το Στάδιο όπου διεξάγονται τα Νέμεα.

Στην τελετή έναρξης αναβίωσε το τελετουργικό των Αγώνων στον Ναό του Νεμείου Διός με Στεφάνωμα της Νεμέας από την Εκεχειρία και Αφή της φλόγας ενώ στη συνέχεια ακολούθησε Πομπή προς το Αρχαίο Στάδιο και Αφή του βωμού από τον Αρχηγό της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου, Τάσο Μπακασέτα.

Την αναβίωση των αρχαίων πανελλήνιων αγώνων, κήρυξε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Με την ευκαιρία της τελετής πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που πρόσφατα απένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αρχαία Νεμέα ως τόπο μείζονος σπουδαιότητας για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί μια επιπλέον αναγνώριση της καίριας θέσης που έχει για την Ευρώπη η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο την προαγωγή της ιδέας μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, βασισμένης σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού» είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Την τελετή πλαισίωσαν μουσικά η Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημητρίου Καρούζου.

Την πομπή συνόδευσαν το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου και η Φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Γεωργίας Γιαννακοπούλου.

Στην τελετή έναρξης των Νέμεων Αγώνων, χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, απηύθυναν, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, η αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Το συνταρακτικό «Hamnet» κυκλοφορεί επιτέλους στις αίθουσες, πλάι σε ένα θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ και αρκετούς τίτλους που διεκδικούν την προσοχή του οικογενειακού κοινού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΥΘΝΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Πολιτισμός / Τι έδειξαν οι ανασκαφές για την αρχαία πόλη της Κύθνου

Οι εργασίες φέτος επικεντρώθηκαν και πάλι στην Ακρόπολη, αφενός στην ανασκαφή του οικιστικού συγκροτήματος του Νοτίου Πλατώματος και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή του ιερού της Δήμητρας και Κόρης
THE LIFO TEAM
Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Πολιτισμός / Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, διαμορφώνει και αναδεικνύει τον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά μη αναδεδειγμένο, μέχρι σήμερα, αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»
THE LIFO TEAM
Κομήτης Ferto: Oι Εurofans δείχνουν ενθουσιασμένοι με το τραγούδι-δυναμίτης του Akyla

Πολιτισμός / Κομήτης Ferto: Oι Εurofans δείχνουν ενθουσιασμένοι με το τραγούδι-δυναμίτης του Akyla

Σχόλια στο εξωτερικό το συγκρίνουν με την ενέργεια του Käärijä (Φινλανδία 2023), όχι γιατί μοιάζει μουσικά, αλλά γιατί έχει αυτόν τον "τρελό" και κολλητικό ρυθμό που σε κάνει να θέλεις να χορέψεις αμέσως.
THE LIFO TEAM