Αναβίωσε ο θεσμός των Νεμέων Αγώνων- Για 7η φορά στην ιστορία του

έναρξη των Νέμεων Αγώνων, Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Αναβίωσε σήμερα για έβδομη φορά στην ιστορία του ο θεσμός των Νεμέων Αγώνων

Οι φετινοί Αγώνες είναι αφιερωμένοι στον μεγάλο απόντα και εμπνευστή της αναβίωσής τους, Αμερικανό καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Στέφανο Μίλερ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.

Ο Μίλερ έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα με κορυφαίο το Στάδιο όπου διεξάγονται τα Νέμεα.

Στην τελετή έναρξης αναβίωσε το τελετουργικό των Αγώνων στον Ναό του Νεμείου Διός με Στεφάνωμα της Νεμέας από την Εκεχειρία και Αφή της φλόγας ενώ στη συνέχεια ακολούθησε Πομπή προς το Αρχαίο Στάδιο και Αφή του βωμού από τον Αρχηγό της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου, Τάσο Μπακασέτα.

Την αναβίωση των αρχαίων πανελλήνιων αγώνων, κήρυξε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Με την ευκαιρία της τελετής πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που πρόσφατα απένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αρχαία Νεμέα ως τόπο μείζονος σπουδαιότητας για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί μια επιπλέον αναγνώριση της καίριας θέσης που έχει για την Ευρώπη η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο την προαγωγή της ιδέας μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, βασισμένης σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού» είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Την τελετή πλαισίωσαν μουσικά η Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημητρίου Καρούζου.

Την πομπή συνόδευσαν το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου και η Φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Γεωργίας Γιαννακοπούλου.

Στην τελετή έναρξης των Νέμεων Αγώνων, χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, απηύθυναν, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, η αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM