Ακυρώθηκε το World Voices Festival 2024 που είχε στο πρόγραμμά του Παλαιστίνιους συγγραφείς

Ακυρώθηκε το World Voices Festival 2024 Facebook Twitter
Ένας από τους στόχους του ακυρωμένου πια φεστιβάλ ήταν να δώσουν το παρών τους πολλοί Παλαιστίνιοι συγγραφείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μιλήσουν όχι μόνο για τον πόλεμο αλλά και για τα βιβλία τους και τη δουλειά τους γενικότερα. Φωτ.: Michael M. Santiago/Getty Images
0

Η PEN America μόλις ανακοίνωσε την ακύρωση του World Voices Festival 2024 (Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φωνών) που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί μεταξύ 8 και 11 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και 8 με 16 Μαΐου στο Λος Άντζελες.

Η απόφαση πάρθηκε εν μέσω μιας γενικευμένης και κλιμακούμενης καταστολής του λόγου στα πολιτιστικά ιδρύματα και στα πανεπιστήμια της Αμερικής. Η ίδια η αποστολή της PEN America, είναι να αναδεικνύει συγγραφείς και να προωθεί τον διάλογο πέρα από τις όποιες διαφορές. Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι συγγραφείς που δέχτηκαν τρομερή πίεση από όσους χαρακτηρίζουν όποιον συμμετείχε στις εκδηλώσεις της ότι παίρνει θέση στον πόλεμο στη Γάζα

Ένας από τους στόχους του ακυρωμένου πια φεστιβάλ ήταν να δώσουν το παρών τους πολλοί Παλαιστίνιοι συγγραφείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μιλήσουν όχι μόνο για τον πόλεμο αλλά και για τα βιβλία τους και τη δουλειά τους γενικότερα. Αυτό τελικά δεν θα καταστεί δυνατό παρόλο που δεκάδες συγγραφείς είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ταξιδεύοντας από όλη την Αμερική και τον κόσμο.

Πολλοί δικαιολόγησαν την αποχώρησή τους από το φεστιβάλ ως δήλωση διαμαρτυρίας προς τη στάση της PEN America στον πόλεμο στη Γάζα. Ωστόσο, είναι πολλοί και εκείνοι που δέχτηκαν σκληρές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιέστηκαν να αποστασιοποιηθούν από την PEN America.  Πολλοί εξέφρασαν και φόβο.  Η οργάνωση έχει σταθεί με σοβαρότητα απέναντι στην ελεύθερη έκφραση των μελών της στο παρελθόν και δηλώνει ότι ανησυχεί σε κάθε περίσταση κατά την οποία συγγραφείς αισθάνονται ότι περιορίζονται από το να λένε τη γνώμη τους, κάτι που ενέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο. Μέσα σε αυτό το κλίμα πάντως είναι αδύνατο να διοργανωθεί το Φεστιβάλ σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια.  

Ακυρώθηκε το World Voices Festival 2024 Facebook Twitter
Η Suzanne Nossel, διευθύνουσα σύμβουλος της PEN America, σε γκαλά της στη Νέα Υόρκη το 2023.

Η επίσημη δήλωση της η Suzanne Nossel, διευθύνουσα σύμβουλος της PEN America, λέει τα εξής: «Η PEN America υπάρχει για να ενώνει τους συγγραφείς για την υπεράσπιση της ελεύθερης έκφρασης. Προϋπόθεση του World Voices είναι να προβάλει τα μεγάλα χάσματα κοσμοθεωρίας και πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του διαλόγου μεταξύ εκείνων που διαφωνούν ριζικά μεταξύ τους. Συμμεριζόμαστε την αγωνία για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές του πολέμου. Ακούμε τους επικριτές μας, τους τελευταίους επτά μήνες και με συνέπεια έχουμε λάβει και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τον πυρήνα του έργου μας. Να στηρίζουμε τους συγγραφείς και να υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη έκφραση.  Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια εκστρατεία που εκθέτει τον αγώνα μας να αντικατοπτρίσουμε την πολυπλοκότητα, να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως οργάνωση μεγάλης πνοής και να δείξουμε πίστη στις αρχές μας ως ηθική παραίτηση.  Η προοπτική να επικεντρωθούμε σε όσους έχουν διαφορετική άποψη συνιστά ανεπίτρεπτη πράξη νομιμοποίησης αναίρεσης της ίδιας της δυνατότητας διαλόγου. Προδίδει επίσης την ουσία του καταστατικού και της αποστολής της PEN να περιορίζει τα μίση και να εμπλέκει τους συγγραφείς και τη λογοτεχνία σε καταλύτη ενσυναίσθησης και γέφυρα προς την κοινή βάση»

Η Clarisse Rosaz Shariyf, επικεφαλής του Λογοτεχνικού Προγραμματισμού της PEN America, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όταν ο Σαλμάν Ρούσντι ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ίδρυση του World Voices το 2005, κατήγγειλε "τον αποβλακωμένο, ομογενοποιημένο, φοβισμένο πολιτισμό μας, κάτω από τους αντίχειρες ηγετών που φαίνεται ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ως χρισμένους του Θεού και την εξουσία ως θεϊκό δικαίωμά τους- είναι πιο δύσκολο να προβάλλουμε τέτοιες εξυψωτικές αξιώσεις για απλούς λογοτέχνες. Πιο δύσκολο, αλλά όχι λιγότερο αναγκαίο ... έχει κανείς την αίσθηση ότι τα πράγματα κλείνουν, ότι υψώνονται φράγματα, ότι αυτός ο διάλογος καταπνίγεται ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον ενισχύσουμε".  Δεκαεννέα χρόνια αργότερα, το ίδιο το φεστιβάλ που δημιουργήθηκε για να υπερπηδήσει αυτά τα εμπόδια έχει υποχωρήσει κάτω από αυτά. Αλλά η πίστη μας είναι αμείωτη ότι ο ανοιχτός διάλογος θα επικρατήσει και οι συγγραφείς θα βοηθήσουν να φωτιστεί ο δρόμος».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM
Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Ο Γουίλεμ Νταφόε βρίσκεται στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα του «Πάρτυ Γενεθλίων». Ο Μάριο Μπανούσι ανέβασε φωτογραφίες μαζί του στην πόλη, λίγους μήνες πριν παραλάβει στη Βενετία τον Αργυρό Λέοντα της Biennale Teatro.
THE LIFO TEAM