Ακτιβιστές κόλλησαν τα χέρια τους σε πίνακα 650 ετών του Μποτιτσέλι

Climate activists in Italy glue themselves to Botticelli painting Facebook Twitter
Φωτ.: Ultima Generazione
0

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κόλλησαν τους εαυτούς τους στον πίνακα «Primavera» του Σάντρο Μποτιτσέλι, ο οποίος εκτίθεται στην γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία

Τα μέλη της ομάδας Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) ανέφεραν πως η πράξη τους αυτή εντάσσεται στο πλάνο των διαμαρτυριών σε μουσεία. Πηγή έμπνευσης αποτελέσαν οι Just Stop Oil, μέλη άλλης ακτιβιστικής ομάδας η οποία έχει έδρα τη Βρετανία και τρέχει παρόμοια καμπάνια. 

Climate activists in Italy glue themselves to Botticelli painting Facebook Twitter
Φωτ.: Ultima Generazione

Δύο μέλη των Ultima Generazione κόλλησαν τις παλάμες τους στον πολύτιμο πίνακα, ενώ ένα τρίτο τούς βοήθησε να κρατήσουν ένα πανό στο οποίο αναγράφονταν τα εξής: «Τελευταία γενιά, χωρίς φυσικό αέριο, χωρίς άνθρακα». 

Ένας άνδρας και δύο γυναίκες, που είχαν πληρώσει κανονικά εισιτήριο για να μπουν στο Ουφίτσι, συνελήφθησαν από την αστυνομία, όπως μεταφέρει το ιταλικό πρακτορείο Ansa και αναμεταδίδει ο Guardian. 

Climate activists in Italy glue themselves to Botticelli painting Facebook Twitter
Φωτ.: Ultima Generazione

Δεν προκλήθηκε καμία ζημιά στον πίνακα των 650 ετών, που περιγράφεται ως «μια γιορτή της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας». 

Η ομάδα δήλωσε ότι είχε συμβουλευτεί ειδικούς σε θέματα αποκατάστασης έργων τέχνης για να βρουν έναν τρόπο να κολλήσουν τον εαυτό τους στον πίνακα χωρίς να τον καταστρέψουν.

«Με τον ίδιο τρόπο που υπερασπιζόμαστε την καλλιτεχνική μας κληρονομιά, θα πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στη φροντίδα και την προστασία του πλανήτη που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο» αναφέρεται σε δήλωση στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOTHEBYS ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Πολιτισμός / Sotheby’s: Αποτράπηκε απόπειρα πώλησης ψεύτικων αρχαίων αγαλμάτων με πλαστά έγγραφα

Τα έγγραφα που προσκομίστηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί με μεθόδους εκτύπωσης που είναι κατά 25 χρόνια πιο σύγχρονες από την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι ανήκαν
THE LIFO TEAM
Ζήτω οι λεσβίες! Το cult περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Πολιτισμός / Ζήτω οι λεσβίες! Το καλτ περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Το KUTT, το καλτ λεσβιακό zine που κυκλοφόρησε μόνο τρία τεύχη στις αρχές των 00s, επανεκδίδεται τώρα από την IDEA σε έναν τόμο. Στις σελίδες του εμφανίστηκαν η Chloë Sevigny, η Eileen Myles και η Peaches, με φωτογραφίες των Ryan McGinley, Collier Schorr και Viviane Sassen
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Πολιτισμός / «Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Η φωτογράφος Ezekiel συγκεντρώνει φίλους, συνεργάτες και δημιουργούς της βρετανικής trans σκηνής σε μια σειρά πορτρέτων που δεν ζητούν απλώς να τους δούμε. Μιλούν για σώμα, κοινότητα, στιλ, μουσική, μετάβαση και την ανάγκη η ορατότητα να σημαίνει και φροντίδα.
THE LIFO TEAM