ΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονικό μητρώο POS για τις επιχειρήσεις

ΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονικό μητρώο POS για τις επιχειρήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μητρώο POS υποχρεούνται να δημιουργήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών και οι πάροχοι μέσων πληρωμών καθώς η ΑΑΔΕ θέλει να συνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS. 

Από σήμερα ξεκινάει η πλήρης καταγραφή από τους παρόχους, των ενεργών POS στην αγορά. Στις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνει η πρώτη ενημέρωση των επιχειρήσεων για το ηλεκτρονικό μητρώο που θα συσταθεί αυτόματα με βάση τις πληροφορίες που θα στείλουν οι πάροχοι.

Συγκεκριμένα, από τους επαγγελματίες-χρήστες των POS ζητείται απλώς η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων, καθώς μέσω του μητρώου, κάθε «μηχανάκι» στην αγορά αποκτά «ονοματεπώνυμο» με πλήρη στοιχεία των χρηστών υπηρεσιών πληρωμών, από ΑΦΜ και επωνυμία έως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του POS και βέβαια τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο συνδέεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για τα «ξένα» POS.

Πάντως, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε αυτή τη φάση, οι επαγγελματίες-χρήστες των POS θα είναι «θεατές» της διαδικασίας. Πρώτα θα δημιουργηθεί ένας πλήρης φάκελος με όλα τα στοιχεία ώστε η ΑΑΔΕ να «βλέπει» κάθε POS μαζί με τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατευθύνονται οι εισπράξεις.

Με το «φακέλωμα» όλων των POS οι ελεγκτές θα γνωρίζουν πριν επισκεφθούν για έλεγχο τις επιχειρήσεις τον αριθμό των τερματικών που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Υποχρεωτική εγκατάσταση POS

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να ψηφιστεί διάταξη με την οποία θα επεκτείνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση POS σχεδόν σε όλη την αγορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Όπως ορίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα δηλώνονται αυτοματοποιημένα, μέσω διεπαφής (API), ανά δεκαήμερο:

  • Από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και:
  • Από τους παρόχους μέσων πληρωμών που παρέχουν, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται τερματικά μηχανήματα POS.
  • Στην περίπτωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, ως ημερομηνία πρώτης εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης ορίζεται η 22α Σεπτεμβρίου 2023 με υποβαλλόμενα στοιχεία τα σχετικά με τα ενεργά μέσα πληρωμών κατά την 10η Σεπτεμβρίου 2023.

Η διαβίβαση των στοιχείων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και παρόχους μέσων πληρωμών, λαμβάνει χώρα:

  • Έως και την 15η ημέρα εκάστου μήνα με χρονικό διάστημα αναφοράς την 1η έως και την 10η ημέρα του ιδίου μήνα.
  • Έως και την 25η ημέρα εκάστου μήνα με χρονικό διάστημα αναφοράς την 11η έως και την 20ή ημέρα του ιδίου μήνα.
  • Έως και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα, με χρονικό διάστημα αναφοράς την 21η έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS:

  • Από την 29η Σεπτεμβρίου 2023, λαμβάνουν γνώση των ενεργών POS τους, που έχουν δηλωθεί γι’ αυτές στο Μητρώο POS από τους παρόχους. Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο και Επικοινωνία/Στοιχεία Επιχείρησης.
  • Υποχρεούνται, από τις 11 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 να υποβάλουν δήλωση για την τυχόν διόρθωση της εικόνας των ενεργών POS που διαθέτουν κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM