Οι Τσέχοι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν όπου θέλουν - αλλά πού να πάνε;

Οι Τσέχοι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν όπου θέλουν - αλλά πού να πάνε; Facebook Twitter
0

Εδώ και λίγες ώρες θεωρητικά επιτρέπεται στους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Δημοκρατία της Τσεχίας και να ταξιδέψουν σε οποιονδήποτε προορισμό επιθυμούν.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις «πού να πάνε;». Και μάλλον έχει δίκιο, καθώς δεν πραγματοποιούνται σχεδόν καθόλου πτήσεις ή δρομολόγια τρένων και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν, γράφει το BBC.

Επίσης, όποιος αποχωρήσει πρέπει να επιδείξει υγειονομικό πιστοποιητικό για Covid κατά την επιστροφή του ή να παραμείνει 14 ημέρες σε καραντίνα. Οι μόνοι ξένοι επισκέπτες που επιτρέπονται είναι επιχειρηματίες της ΕΕ ή φοιτητές πανεπιστημίου, επίσης με πιστοποιητικά Covid ή καραντίνα. Αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν το αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο έλαβαν το νωρίτερο τέσσερις ημέρες πριν περάσουν τα σύνορα.

Το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των εγχώριων περιορισμών ξεκινά σήμερα, καθώς ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα λιανικής, τα γυμναστήρια (χωρίς είσοδο σε ντους και αποδυτήρια), οι βιβλιοθήκες και οι εξωτερικοί χώροι σε ζωολογικούς κήπους.

Οι αρχές ωστόσο ανησυχούν για ανάφλεξη της πανδημίας στην πόλη Marianske Lazne (Marianbad) κοντά στα γερμανικά σύνορα, όπου σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

«Έχουμε ανοίξει θεωρητικά τα σύνορα, αλλά στην πράξη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε πουθενά», είπε ο πρωθυπουργός. Όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Πράγα  οι όροι ταξιδιού είναι θέμα προς συζήτηση με γειτονικές χώρες και ο Μπαμπίς συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με προέδρους και πρωθυπουργούς από την Αυστρία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και την Ελλάδα, χώρες οι οποίες διαχειρίζονται επιτυχώς την επιδημία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο μαζικός τουρισμός εξακολουθεί να μην είναι ρεαλιστικός, αν και τώρα επιτρέπουμε στους πολίτες να ταξιδεύουν πέρα από τα σύνορα. «Αλλά συνιστώ στους ανθρώπους να μείνουν στην Τσεχική Δημοκρατία. Είναι ασφαλείς εδώ, διαχειριζόμαστε την επιδημία πολύ καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες», λέει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Η ισραηλινή ακροδεξιά, υπό τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, αποδομεί τη Δυτική Όχθη και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενισχύοντας τον πλήρη στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο - Εκτοπισμοί, κλείσιμο σχολείων, έλεγχος φόρων και περιορισμοί κυκλοφορίας αλλάζουν δραματικά τον χάρτη και οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση του Οσλο
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στον πρίγκιπα Ουίλιαμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο στο κάστρο του Ουίνδσορ, που πυροδότησε εικασίες για το «ποιον» άφησε εκτός
LIFO NEWSROOM
Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM