Βατικανό: Χωρίς πιστούς οι λειτουργίες του Πάσχα - Πληροφορίες για κρούσμα κορωνοϊού στην κατοικία του Πάπα

Βατικανό: Χωρίς πιστούς οι λειτουργίες του Πάσχα - Πληροφορίες για κρούσμα κορωνοϊού στην κατοικία του Πάπα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι λειτουργίες του Πάσχα θα γίνουν χωρίς την παρουσία πιστών, χωρίς λιτανείες και χωρίς την τελετή του Νιπτήρος φέτος, σύμφωνα με ένα διάταγμα που εξέδωσε σήμερα η Αγία Έδρα.

Οι πιστοί θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες των λειτουργιών, ώστε να προσεύχονται αν θέλουν από το σπίτι τους και να τις παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση. Την Μεγάλη Πέμπτη θα παραλειφθεί η τελετή του Νιπτήρος και δεν θα γίνει λιτανεία μετά το τέλος της λειτουργίας. Την Μεγάλη Παρασκευή, οι ιερείς θα προσευχηθούν για τους ασθενείς και τους νεκρούς. Μόνο εκείνος που ιερουργεί θα φιλήσει τον Εσταυρωμένο και κανείς άλλος.

Κάποιες από τις τελετές, όπως ο Δρόμος του Σταυρού που παραδοσιακά γίνεται στο Κολοσσαίο παρουσία του Πάπα, ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Πιθανόν να αναβληθεί και η τελετή του αγιασμού του ελαίου που χρησιμοποιείται στις βαπτίσεις.

Από την έναρξη της επιδημίας στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 67 ιερείς, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύει σήμερα η καθολική εφημερίδα Avvenire. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας. «Οι ιερείς ασθενούν και πεθαίνουν όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι, ίσως και περισσότερο από τους υπόλοιπους, αν και είναι πολύ δύσκολο επί του παρόντος να ριψοκινδυνεύσουμε μια στατιστική ανάλυψη», σημειώνει η εφημερίδα.

Πριν από δύο εβδομάδες ο πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει από τους ιερείς «να βρουν το θάρρος να βγουν έξω» και να επισκεφθούν τους ασθενείς, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση καλούσε τους Ιταλούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τα θύματα του νέου κορωνοϊού.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, ένα πρόσωπο που διαμένει στην κατοικία του πάπα Φραγκίσκου έχει βρεθεί θετικό στον ιό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ιταλίας. Το Βατικανό δεν σχολίασε αυτήν την πληροφορία.

Ο 83χρονος ποντίφικας έχει ακυρώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Στην κατοικία του, τον ξενώνα Σάντα Μάρτα, ζουν συνολικά περίπου 75 άνθρωποι, σύμφωνα με μια πηγή του Βατικανού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM