Πέθανε ο τερματοφύλακας θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Γκρεγκ- Ο ήρωας της τραγωδίας του Μονάχου

Πέθανε ο τερματοφύλακας θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Γκρεγκ- Ο ήρωας της τραγωδίας του Μονάχου Facebook Twitter
Ο Χάρι Γκρεγκ πέθανε σε ηλικία 87 χρονών (Πηγή φωτό Guardian)
0

Ο Χάρι Γκρεγκ, ο θρυλικός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, αλλά από το 1958 όλοι τον θυμούνται ως τον «ήρωα του Μονάχου», αφού βοήθησε να σωθούν ζωές μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε η ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο Γκρεγκ αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα στον κόσμο το 1957, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για 23.500 λίρες. Περίπου τρεις μήνες μετά το ντεμπούτο του στο Ολντ Τράφορντ, η ομάδα επέστρεφε από το Βελιγράδι στις 6 Φεβρουαρίου, έπειτα από ματς για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

 

Το αεροσκάφος σταμάτησε για ανεφοδιασμό στο Μόναχο, αλλά κατά την απογείωση συνετρίβη. Ο Χάρι Γκρεγκ βγήκε από τα συντρίμμια, αλλά αμέσως αψήφησε την εντολή να απομακρυνθεί γιατί υπήρχε ο κίνδυνος έκρηξης.

Ξαναμπήκε στα φλεγόμενα συντρίμμια και έσωσε ανθρώπινες ζωές. Έβγαλε μεταξύ άλλων την έγκυο Βέρα Λούκιτς- σύζυγο Γιουγκοσλάβου διπλωμάτη- και το 20 μηνών παιδί της, αλλά και τους συμπαίκτες του Άλμπερτ Σκάνλον, Ρέι Γουντ, Τζάκι Μπλαντσφλάουερ, Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Βάιολετ. Τους δύο τελευταίους του έσυρε αναίσθητους, τραβώντας τους από το παντελόνι τους.

Όλοι όσοι έβγαλε από το αεροπλάνο, επέζησαν. Όμως, στην αεροπορική τραγωδία σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πέθανε ο τερματοφύλακας θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Γκρεγκ- Ο ήρωας της τραγωδίας του Μονάχου Facebook Twitter

Δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, ο Χάρι Γκρεγκ κράτησε ανέπαφη την εστία του στο ματς κόντρα στην Σέφιλντ Γουέντσντεϊ. Τελείωσε τη σεζόν, παρότι υπέφερε από φρικτούς πονοκεφάλους. Τελικά, ένας νευροχειρούργος του αποκάλυψε ότι είχε υποστεί κάταγμα στο κρανίο.

Την επόμενη χρονιά, ο Χάρι Γκρεγκ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είχε 25 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1954 έως το 1963, ενώ είχε 247 συμμετοχές με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μπόμπι Τσάρλτον: Απίστευτος άνθρωπος

Από τους πρώτους που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Χάρι Γκρεγκ ήταν ο Μπόμπι Τσάρλτον.

«Ήταν ένας φανταστικός τερματοφύλακας αλλά κυρίως ένας απίστευτος άνθρωπος. Ήμουν υπερήφανος να λέω ότι ήταν συμπαίκτης μου», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι πάντα θα τον θυμάται ως μια ηρωική φιγούρα.

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ οι παίκτες της θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια στον αποψινό αγώνα με την Τσέλσι. 


Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ CHATGPT OPENAI

Αθλητισμός / Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες: Αθλητής κέρδισε το αργυρό μετάλλιο έχοντας για προπονητή το ChatGPT

Ουκρανός αθλητής με προβλήματα όρασης κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο δίαθλο των Παραολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποιώντας το ChatGPT ως προπονητή, ψυχολόγο και μέσο παρακίνησης
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΜΙΛΑΝΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αθλητισμός / Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2026: Τελετή έναρξης με απουσίες λόγω πολέμου στο Ιράν και «επιστροφής» της Ρωσίας

Μέσα στους «πολέμους και τα αρνητικά πράγματα στον κόσμο, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την ένταξη. Αυτό είναι που προσπαθούμε να προστατεύσουμε σε αυτούς τους Αγώνες», δήλωσε πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής
THE LIFO TEAM